4,09 милиона от близо 7 млн. пълнолетни граждани на Израел вече са имунизирани с ваксината на Pfizer / BioNTech. Около 1 милион души изчакват втората си доза. Локдаунът вече е в историята - ресторантите са резервирани, баровете са пълни, трафикът по улиците се връща към обичайните задръствания, а животът отново изглежда нормален.

Това пише "Файненшъл Таймс" в статия, посветена на "постпандемичното прераждане на Израел" след успешната имунизационна кампания.

"За чужденците всичко това изглежда като сцена от различна планета или от отдавна чакано бъдеще: приятелите се прегръщат, младите влюбени се целуват, приборите и покривките отново са по масите във вътрешността на богатите ресторанти, децата играят с бабите и дядовците", пише авторът Мехул Сривастава.

Огромният напредък на Израел във ваксинирането не отменя наследството на Covid-19 в страната. Следите от кризата все още се виждат по улиците, като много от старите магазини са затворени безсрочно, по кръстовищата са се появили просяци. Почти 6000 са жертвите на пандемията през последната година. В пика на локдауна всеки трети израелски гражданин е стоял без работа.

Блокирането на нормалния живот тук продължи по-дълго от всяка друга държава по света, ако се вземат предвид данните от глобалния тракер за противоепидемичните мерки на Оксфорд. Спадът на икономиката през 2020 г. е само 2,4% заради неочаквания ръст на износа на диаманти, пише FT. Потреблението обаче се е свило с 10%, а много от по-малките фирми така и не са успели да се приспособят към новия режим на работа от вкъщи.

Бенямин Нетаняху, който ще се яви на парламентарни избори на 23 март, ще трябва да отговаря за серия от грешни решения, усложнили овладяването на пандемията, както и заради неуспешните преговори за договаряне на пакет с икономически мерки за най-пострадалите икономически сектори.

Мнозина все още се боят, че пандемията може да се върне. Според изследване на местната телевизия Channel 12, три четвърти от израелското население не е готово да приеме, че пандемията е приключила, независимо от видимото рязко съживяване на социалния живот.

48-годишен израелец, страдащ от диабет, сравнява колективната психология след локдауна с поведението на човек, осъден на затвор без вина, който изведнъж получава ключа за килията си.

"Започваш да се притесняваш - ами ако това е само шега? Ако пак те вкарат в затвора?"

Въпреки всичко радостта от края на ограничителните мерки е заразителна, особено сред младите хора. Полицаите от районите с висока концентрация на барове в Тел Авив са изоставили досегашния си приоритет - контрол по спазването на противоепидемичните мерки - и вече се занимават с опазване на реда около подпийналите тълпи, пише FT.

Израел все още не е премахнал всички ограничения. Събиранията на закрито не може да се правят в компания от повече от 20 души, ресторантите също имат лимит на капацитета и прилагат схемата с т.нар. "зелени паспорти", с които човек може да декларира, че е имунизиран срещу Covid-19. В суматохата след края на локдауна обаче рядко се правят надлежни проверки. Паспортите лесно може да се фалшифицират, а и вече никой не брои хората по заведенията.

Държавата с най-бърза имунизационна кампания вече има повече ваксини на склад, отколкото кандидати за тях.

Онези, които не са си поставили нито една доза, едва ли ще го направят някога. Част от отказалите имунизация се боят за безопасността й, друга част от хората смятат, че са достатъчно млади и здрави, за да се "преборят" с Covid-19 без друга защита.

Правителството все още има инструмент за мотивирането им - заплаха от принудителна карантина за всички неваксинирани, които имат желание да пътуват до чужбина. Възможно е и имунизационният паспорт да стане част от задължителните изисквания за наемане в определени сектори, свързани с пряка работа с клиенти.

Отмяната на строгия контрол създава опасения за евентуално повторно избухване на огнища на Covid-19. Активните случаи все още са над 34 000, а "платото" на кривата за заболеваемостта все още не е постигнато. Но броят на всекидневните положителни проби вече е паднал до по-малко от 3% от всички направени тестове. А в израелските барове вдигат наздравици в чест на Pfizer.


Себастиан Курц: България е сред най-ощетените държави в ЕС заради разпределението за ваксините

Да дойде Ричард

Свети ли лампата в НОЩ?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Kaufland е марка №1 за 2022 година

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Кирил Петков и председателят на ДАНС ще бъдат изслушани заради руските дипломати

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Огнян Минчев: Президентът свика консултации "по армейски", партиите имаха нужда да разговарят

Възможно е да се създаде коалиция, която да избегне поредните предсрочни избори, смята политологът