Как Уимбълдън се противопостави на останалия тенис свят и забрани участието на руснаци Снимка: © Getty Images

Уимбълдън никога не се е страхувал да бъде различен и за пореден път се доказа като турнира от Големия шлем, който държи на принципите.

Представители на надпреварата официално обявиха, че руски състезатели тази година няма да бъдат допуснати да играят на "свещената трева".

"Предвид статута на турнира във Великобритания и по целия свят, приемаме за наша отговорност да изиграем подкрепим усилията на правителството, индустрията, спортните и креативни институции за това руското глобално влияние да бъде ограничено с възможно най-строги мерки."

Как Уимбълдън се противопостави на останалия тенис свят и забрани участието на руснаци

Войната настъпва точно в момент, в който руският тенис е в най-добрите си години. През февруари Даниил Медведев дебютира на челната позиция в ранглистата и има огромен шанс скоро отново да се озове на нея, а Андрей Рубльов е седми в света. Двамата са в топ 5 по най-много победи за сезона, а към тях могат да се добавят още Карен Хачанов, Аслан Карацев, Дария Касаткина и Анастасия Павлюченкова.

Беларус има две представителки в топ 20, които няма да могат да играят в Лондон - Арина Сабаленка и Виктория Азаренка.

Закъсняла реакция? Каква бе позицията на тениса досега?

ФИФА и МОК също показаха известни колебания в началните си мерки срещу агресорите, но бързо се пречупиха и изключиха напълно руските и беларуските федерации от своите събития. При тениса натискът над управляващите органи не бе толкова висок и те продължиха да функционират в собствен балон с минимални ограничения.

Мерките им се изразяваха в забрана за участие на националните отбори на двете страни във форумите Купа "Дейвис" (при мъжете) и "Били Джийн Кинг Къп" (при жените). И двете надпревари бяха спечелени от Русия през 2021, но в толкова индивидуален спорт никога не са били особен фактор. Разбира се, бяха отменени и турнирите на територията на атакуващите държави - провеждането им би било немислимо в настоящата ситуация.

Въпреки това състезателите от тези националности получиха правото да продължат да се състезават с една-единствена уговорка - без флаг до името си. Санкция, която дълго време бе използвана от МОК, но дори и често водещият се предимно от финансовите си интереси Олимпийски комитет не намери начин да се спре само до нея в настоящата ситуация.

Близо два месеца след началото на военните действия, решението на Уимбълдън тежи още повече - именно защото идва, след като зрителите и критиците вече се бяха примирили, че тенисът е безопасна зона за руските и беларуски спортисти.

Призивите за подобна забрана се чуваха единствено от украинските състезатели - 19-годишната Марта Костюк, която е №52 в света, вярваше, че наказанието е "въпрос на време":

"Не взимам аз решенията, но мисля, че трябва да бъдат спрени състезателните им права на индивидуално ниво. Не може да се налагат санкции над 90% от руснаците, а 10% да не са засегнати. Вярвам, че вината е колективна," каза тийнейджърката по време на двубой срещу САЩ за "Били Джийн Кинг Къп".

Бившата първа ракета на Украйна Александър Долгополов, който се завърна да отбранява страната си, одобри този развой:

"Да, руснаците са отговорни за действията на държавата им и на лидерите, които избират вече 20 години," написа той в Twitter.

Докато мнозина подкрепят решението на Уимбълдън, има и други, които не го намират за редно, тъй като част от играчите заеха лична позиция срещу войната.

"Андрей Рубльов бе един от първите известни руснаци, които се обявиха срещу войната. Изложи себе си и семейството си на риск и Уимбълдън му се отплаща така? 20 милиона гледания са много," написа потребител в Twitter, визирайки посланието "Моля ви, нека няма война", което осмият в света написа на камера след своя победа още на втория ден от инвазията.

"Силно вярвам, че руските тенисисти не бива да бъдат наказвани за решенията на авторитарните лидери, които безспорно вършат ужасни неща, които трябва да бъдат осъдени," каза ръководителят на WTA Стийв Саймън в интервю за BBC през март. "Ако това се случи, ние няма да го подкрепим."

Много институции призоваха своите руски представители да се разграничат ясно от действията на Москва и Путин, като това по този начин им дадоха шанс да продължат работата си. Засега не е известно Уимбълдън да предоставя подобна възможност на тенисистите.

Все още не е ясно дали британският турнир ще отприщи домино ефект, който да доведе до масови забрани срещу състезателите от Русия и Беларус. Предвид позицията на Ролан Гарос и US Open към момента обаче изглежда, че не е изключено да става въпрос за изключение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024