Европейската прокуратура е получила най-висок брой жалби от български граждани. Това съобщи европейският главен прокурор Лаура Кьовеши в предаването „120 минути“. Жалбите от България са свързани със злоупотреби с евросредства, особено в сферите на земеделието, строителството, здравеопазването, инфраструктурата. Много от жалбите са свързани с корупция и пране на пари.

Бъларските граждани подават жалбите си в офиса на Европейската прокуратура в България или изпращат своите сигнали директно в Люксембург. Според Кьовеши високият брой на подадени жалби от български граждани показва „определено ниво на доверие в Европейската прокуратура, както и добра воля в забелязването и проучването на подобен вид престъпления“.

Лаура Кьовеши гостува в предаването „120 минути“ по време на посещението си в България на 16 март – 24 часа преди задържането на Борисов. В интервюто европейският главен прокурор отрече посещението и в България да е заради определени дела:

„Искам да посетя представителството си. Знаете, имаме офис тук, в София. Имаме 9 делегирани прокурори. Последното ми посещение беше миналата година. Сега има ново правителство, бях поканена да проведа разговор с министър-председателя, министрите на правосъдието и вътрешните работи и с главния прокурор. Част от дейността ми е да присъствам постоянно във всички държави членки, в които имаме офиси“, заяви Кьовеши.

На въпрос дали европейската прокуратура е получавала официална информация от правителството относно престъпления с евросредства от страна на хора във властта, членове на правителството, министри и други, Кьовеши отказа да даде информация за конкретни дела, но сподели, че има 7 докладващи органа в България:

„Оценявам го, защото съм абсолютно против да има монопол със само една институция, предаваща жалбите до Европейската прокуратура. Получавали сме от различни власти различни видове сигнали, но не мога да коментирам конкретно в какво качество са докладвали за тези производства.“

Кьовеши отказа да коментира и плановете на правителството за правосъдна реформа и закриване на специализираните съд и прокуратура:

„Не коментирам конкретни реформи в никоя държава-членка, това не ми е работа. Но мога да коментирам всичко, което би могло да засегне Европейската прокуратура. За нас е важно производствата, които разследваме и завеждаме пред съда да бъдат разглеждани от съдии с опит и обучение по сложни финансови измами.

Ако заставим съдия от Административния съд да работи по дело от Европейската прокуратура – не мисля, че е добра идея. В крайна сметка е изключително важно тези съдии, които ще работят по делата на Европейската прокуратура, да бъдат специализирани в сферата.“

„Без коментар“ – така отговори Лаура Кьовеши на въпроса на водещия Светослав Иванов дали има доверие на българския главен прокурор. След посещението си в България, Кьовеши отбеляза в социалните медии, че срещата и с главния прокурор на страната Иван Гешев е била среща "от любезност“.

Според Кьовеши най-важно за прокуратурата е тя да има система и механизъм, които да работят:

Според мен е важно главният прокурор да бъде професионален, независим и активен. Това са основните правомощия и задължения на всеки главен прокурор. Според мен, независимостта е границата, която не бива да се преминава. Това е най-важното качество, което трябва да има прокуратурата – не само главният прокурор, а всички прокурори и съдии. Без независимост на магистратите няма как да се говори за върховенство на правото и не може да се говори за равенство пред закона. Ако си независим, можеш да докажеш, че законът важи еднакво за всички“, каза Лаура Кьовеши пред bTV.

„Да си представим прокурор, който не е независим, да открие производство срещу министър, срещу депутат. Ще може ли да изпълнява задълженията си без да се страхува, че на следващия ден може да бъде премахнат, да бъде наказан, дисциплинирано разследван или дори да бъде освободен от длъжността? Без тези гаранции, прокуратурата не може да бъде ефикасна“, каза още европейският главен прокурор.

Според Кьовеши корупцията не е нещо, измислено в една страна. Корупцията може да се намери във всички държави по различен начин – на високи или на по-ниски нива:

„България е корумпирана – това си е фолклор. Има фолклор за всяка държава-членка. Но като говорим за борбата срещу корупцията не мисля, че трябва да се съсредоточаваме само върху разследването… За да се бориш с корупцията ти трябва ефикасна правораздавателна система, трябва ти политическа воля за борба с това, трябва ти много добра превантивна система, образование, да промениш манталитета. А най-важното – да осъзнаваш, че борбата с корупцията не може да свърши. Тя е всеки ден – не само борба на полицаи, прокурори и съдии, а борбата на всички граждани – всеки ден. И никога не бива да се отказваш“

По време на посещението си в България Кьовеши е получила обещание от страна на правителството за собствена сграда на Европейската прокуратура, тъй като в момента кабинетът на ЕП е в сграда с други прокурори от националната прокуратура.

„Не е проблем да споделяме помещенията, но бих искала самостоятелна сграда, самостоятелен бюджет“, коментира Кьовеши.

Лаура Кьовеши сподели, че не следи „политическите схватки“ в страната:

„За мен беше важно да видя, че министър-председателя подкрепя Европейската прокуратура и битката с финансовите измами. За мен е важно само това – да разполагаме с всички средства Европейската прокуратура да изпълнява функциите си и да подобрява защитата на евросредствата, да защитава върховенството на закона, Европа и европейските граждани“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Изтеклият "проект" за БГ закон "Магнитски" раздели партиите в коалицията

Асен Василев отрече да се готви санкциониране без право на обжалване

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред

Първата цел са държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"