Сагата продължава: Морфов надраска "офис на ДПС" върху вратата на директора на Народния театър

Сагата около скандалите в Народния театър продължава с нови надписи, надраскани върху вратите на кабинета на директора Васил Василев и на пиарката на театъра Велислава Кръстева. Техен автор отново се оказва режисьорът Александър Морфов, съобщава сайтът "Площад Славейков".

Върху врата на директора Морфов е написал "официален офис на ДПС", а върху тази на Кръстева - "приемна на ДПС". Режисьорът лично признава пред сайта, че той стои зад тези действия. Това се е случило в събота (7 януари) по време на постановката "Животът е прекрасен", която Морфов режисира. Към момента обаче няма коментар от страна на театъра.

Действията повтарят и начина, по който се породи напрежението в Народния театър. През октомври вратата на Велислава Кръстева, назначена на поста "Връзките с обществеността" от Васил Василев, осъмна с анти-ДПС надписи. Самата тя е бивш пиар на партията, бивш депутат и зам.-министър на културата в кабинета "Орешарски" заедно със самия Василев.

Автор на тази протестната акция се оказа именно режисьорът Александър Морфов, а поводът - появата на Кръстева до почетния председател на ДПС Ахмед Догав в деня на изборите на 2 октомври, когато той гласува.

Вандалската проява обаче бързо се превърна в проблем на няколко институционални нива. Директорът на театъра зае страната на Кръстева, а заради историята оставки в Народния театър подадоха Захари Карабашлиев и режисьора Явор Гърдев. По-късно обаче 47 от 74-те актьори в трупата на театъра излязоха с отворено писмо в подкрепа на избрания през април директор на културната институция като контраакция срещу други техни колеги, които поискаха оставката на Кръстева.

Скандалът стигна и до министъра на културата Велислав Минеков, който се зае със скандала. Той атакува Василев и го обвини в зависимости и създаване на дълготраен конфликт между работещите артисти и творци. От своя страна, директорът на културната институция видя в обвиненията опит за политически натиск и кадруване и съобщи в края на декември, че ще подаде жалба пред Комисията за защита от дискриминация срещу министъра.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Десетки хиляди британски медсестри и служители в Спешна помощ излизат в стачка

Най-големият синдикален протест в историята на NHS

08:00 - 06.02.2023

Над 200 души са загинали в две мощни земетресения в Турция и Сирия

Стотици сгради са разрушени, спасителите издирват затрупаните хора

06:39 - 06.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023