ДПС се разцепи в знаков вот: Провал на проектокабинета на Росен Желязков

Само 98 гласа подкрепиха Росен Желязков за премиер, с което ГЕРБ провали първия си мандат.

Знаково - 14 души от ДПС гласуваха "против", а 1 "въздържал се" против волята на Делян Пеевски.

Това сложи край на опитите за съставяне на правителство с първия мандат, а държавата все по-явно върви към седми поредни избори за 3 години.

"Видяхте, че в ДПС има 30 депутати евроатлантици и те ще бъдат депутати", беше реакцията на Делян Пеевски.

Гласуването беше особено важно заради по-ранния разрив между Ахмед Доган и Пеевски, който излезе наяве в интервюто на Рамадан Аталай пред bTV. След като Пеевски принуди Филиз Хюсменова да напусне парламента и изключи двама свои депутати - сега 1/3 от групата му гласува против неговите разпореждания и демонстрира лоялност към Доган.

Това се случва въпреки предупрежденията, които цял ден говорителите на ДПС отправят, че интерес от липсата на кабинет в България има само Путин.

Президентът Румен Радев, който проследи на живо дебатите в Народното събрание, само изрази недоволство от това, че са доминирали личните нападки и спорове за миналото.

Той не съобщи кога ще премине към връчването на втория мандат, който би трябвало да отиде в ДПС като втора политическа сила - ако изобщо групата остане цяла след днешното гласуване.

По-долу можете да проследите дебатите преди вота за кабинета на Росен Желязков.

16:03 ч. - Цончо Ганев се подигра с ДПС заради разкола между Пеевски и Доган

След поредното изявление на депутат от ДПС, Ганев ("Възраждане") напомни, че Ахмед Доган е против гласуването за правителство с мандат на ГЕРБ.

"Сигурни ли сте, че ще има място за всички да се скриете в турското посолство", попита той с аналогия за случилото се с Лютви Местан след последния подобен конфликт на върха.

Хамид Хамид репликира Ганев, като му отговори, че не очаква подкрепа от "прорашанските партии" в парламента, които имат "единствената изгода България да няма редовно правителство".

16:00 ч. - Станислав Анастасов (ДПС): Едно малко човече от другия край на Черно море печели, ако България няма редовно правителство

"Кой няма интерес в България да има редовно правителство? Кой няма интерес България да направи диверсификация в енергетиката? Всеки глас против това правителство ще обслужи онзи, който има интерес това да не се случи. Кой иска да спре всички енергийни проекти, които ще минават през България? Кой има интерес България да не е пълноценен партньор на ЕС и да не може да се възползва от най-доброто.

Едно малко човече от другия край на Черно море, който освен че изби страшно много цивилни украинци, изби и над 200 000 от собствените си граждани абсолютно безскрупулно. Това ще бъде истинският печеливш, ако днес България не избере редовно правителство, каза депутатът.

15:30 ч. - Асен Василев поздрави Росен Желязков за смелостта да бъде кандидат за премиер без сигурно мнозинство, но обвини ГЕРБ в безотговорно поведение

"Не е отговорно да се даде състав на Министерски съвет и да се каже - който не го подкрепи, е безотговорен. Тук идва разговорът за България и посоката, в която искаме да върви. Няма как да го водим без да бъдем честни. А честното е, че България е затапена от амбициите на един човек и зависимостите на втори човек. И докато това не бъде признато и проблемът не бъде решен, ще бъде невъзможно страната да дръпне напред", каза Василев.

15:15 ч. - Депутатка от "Величие" заклейми опита за съставяне на нов кабинет от ГЕРБ и ДПС

Красимира Катинчарова попита "как правителството ще подкрепи предприемачи, когато хора като Дънката във Варна или кметът на Доспат, който безчинства, изгонват всеки предприемач", след което продължи с критики срещу фотоволтаиците, ветрените генератори, заводите за боклук и др.

"Вие не сте показали и грам покаяние за всичко, което сътворихте. Бавно унищожавате България, за да можете да я продадете и да се откупите", обяви тя.

Катинчарова е част от крилото на Ивелин Михайлов във "Величие" и само до преди 24 часа обвиняваше председателя на своята група Николай Марков в опит за измяна и подкрепа за кабинета.

15:00 ч. - Президентът се оказа извън пленарната зала, докато Искра Михайлова от ДПС излезе да изнесе поредната реч. Малко след това той отново се появи, след като Михайлова предупреди, че липсата на правителство ще доведе до пореден период с липса на държавническа позиция по въпросите на външната политика и войната в Украйна.

14:50 ч. - Любен Дилов: Дали искам да бъда министър на културата на хора като нас?

Дилов иронично коментира, че депутатите, които ще гласуват "за" нов кабинет, не го искат, а онези, които ще гласуват "против", всъщност искат да има правителство.

"Замислям се дали искам да бъда министър на културата на точно хора като нас. Даже в устава на "Гергьовден" има такъв въпрос - искате ли да членувате в партия, в която членуват хора като вас", каза той.

14:40 ч. - Явор Божанков: Този кабинет вече имаше 12 години толеранс

"Никога крайните и популистите не са печелили власт в историята на Европа, те са я получавали - когато системните партии решават в борбата си един с друг да се съюзят със злото. Никой не може да надделее срещу никой, цикъл от предсрочни избори. Докато една от тях не решава да се съюзи със силите на злото. Казвам го, за да си дадем сметка, че си играем с огъня. Всеки от нас участва в ликвидирането на парламентарния модел на управление на България. Никой не знае в какъв свят ще се събудим още в началото на следващата година, но нашите действия може да доведат до авторитарен режим - със сигурност няма да доведат до повече демокрация и авторитет на парламента.

Това надхвърля далеч сегашния парламент. ГЕРБ предлагат кабинет и казват, че трябва да дадем 100 дни толеранс. Но ние сме дали 12 години толеранс, защото ГЕРБ предлагат същите хора, които доведоха до протести и падането на Бойко Борисов. Те нямат намерения да променят и не отчитат днешните реалности.

Естествено, че трябва да има правителство, но какво ще направи - ще върне страха - казвам си, че по-добре да няма такова правителство. Пътят е само един. За парламентарната група на ППДБ пътят към икономически прогрес е свързан само с върховенство на закона, работеща съдебна система, работещи институции", обяви Божанков.

14:21 Маноил Манев от ГЕРБ призова "да си кажем истините, така както искат да ти чуят българските граждани без глупави популистки номерца".

"Първият път ви свалиха, защото започнахте корупционни схеми, вторият път изнагляхте към българските граждани. Във времето на война в Европа щяхме да се окажем в ръцете на г-н Атанасов, експерт по сигурността. Вие днес подкрепата си я дадохте два пъти и ще я дадете и трети и четвърти. Ние ви отворихме врата да направите единствения правилен избор за тази страна и ако вие влезете през тази врата ще влезете, ако не Гейт 1 и Гейт 2 са свободни"

На коментара на Манев "всяко докосване до вас цапа" Николай Денков отговори:

"Ако хората се цапаха от нас, нямаше да можем да направим правителство. Вие не можете да направите правителство, защото цапате всичко около тях."

Реплика към Манев дойде от Искра Михайлова от "Възраждане", която каза: "Вие сте овладяли МВР, вие правите избори, вие сте овладяли службите, вие стискате за гушата Република България."

14:20 ч. - Тошко Йорданов вече чака третия мандат

"Ние от ИТН сме напълно ясни - няма да подкрепим този кабинет и ще гласуваме против. Излизането от кризата може да стане само с експертен кабинет с ясна програма и широка парламентарна подкрепа, за да не може да е доминиран от една партия. Ако президентът връчи третия мандат, ще отправим покана към всички партии. Тогава вече ще се види кой мисли за държавата и кой иска избори", каза той.

14:17 ч. - Мартин Димитров - ГЕРБ проваля седми мандат и ще провали още 7

"Това е седмият мандат - вие сте напът да го провалите. Най-страшното в изказването на Борисов е, че той няма проблем да провали още 7 мандата, ако му бъдат връчени. Тогава идва големият въпрос. България имаше правителството Денков - защо го свалихте, като нямате план и не можете? Трябваше да оставите прваителството Денков, защото вкарахте България в тежка политическа криза, която може да премине в катастрофа. Вас не ви притеснява плана "от избори в избори", защото имате служебно правителство, регулатори, съдебна система", каза депутатът от ПП-ДБ

14:15 ч. - Тома Биков обвини ППДБ в "неадекватност"

ППДБ загубиха 300 000 гласа, а ние 150 000, така че също сме достатъчно ощетени от това правителство. Това е оценка и спрямо вас, и спрямо нас. Вие управлявахте с подкрепата на ГЕРБ-СДС, а не с ГЕРБ-СДС. Ако бяхте управлявали с ГЕРБ-СДС, сега щеше да има редовно правителство. Това не се случи заради неадекватност и маниакално желание за постове и власт, която не можете да упражнявате ефективно, каза Биков (ГЕРБ).

14:12 ч. - Извинението на Кирил Петков

Според Петков - извинението на Бойко Борисов не е искрено, а трябвало да кажее "Наистина се покайвам и искам прошка, че всички тези години съдебната реформа не влезе в сила, службите не работят за българския народ, всеки пункт в индекса на корупция е равен на 700 лв. за всеки българин".

"Аз също се покайвам. Извинявайте, че в предишния ни шанс не сложихме тези реформи като приоритет - в първия месец да гласуваме реформа в сигурността и службите. Извинявам се, че не можахме да стигнем до реформите в правосъдната система. Съжалявам, че не успяхме да стигнем до отделните комисии, които могат да направят живота на българите още по-добър. Но никога пак няма да се изненадате от нас. Ще бъдем конструктивни, тези реформи ще ни водят напред. Ако някой мисли, че ще бъдем коалиционен партньор без тези реформи, много се лъже", каза Кирил Петков.

14:00 ч. - Бойко Борисов обяви предсрочни избори, а Костадин Костадинов - за "новата силна фигура в този кабинет"

Борисов директно обяви, че ще има нови избори, след като този кабинет няма да бъде подкрепен - гласуването още не е проведено.

Той благодари на ДПС за подкрепата, но заяви, че няма да бъде подкрепен кабинет с техен мандат, нито с този на трета политическа сила.

"Новата силна фигура в този парламент е Костадин Костадинов и го казвам с уважение. Аз гледах как ви изкомандва и ППДБ и БСП, и Величие. Честито за новата роля. Да спрем да се излагаме пред хората, които са дошли тук. Те са се наслушали на всичко, в което сме се обвинили. Нищо ново не им казваме в момента. Да кажем на българските граждани, че се извиняваме, молим за прошка. Ще се явим пак пред тях", обяви Брорисов.

13:55 - Иван Иванов (БСП) към "Възраждане": "Вие сте една стигма, която само разгражда"

Депутатът от БСП отхвърли призива на "Възраждане" за общи преговори с всички без ДПС:

"Вие конструкция не можете да създадете, вие сте една стигма, която само разгражда. Когато говорите за БСП, ние се учим от своите грешки. Когато сме направили грешка, 135 г. БСП съществува. Вие сте стигнали до едно ниво, в което растеж няма. След кабинета Орешарски БСП направи 1 млн. гласа, издигна президент с два мандата. БСП може да си поправя грешките".

13:50 - Костадин Костадинов сравни кабинета "Желязков" с този на Орешарски

"Този кабинет катастрофира, катастрофира и българската държава, и партията, която го състави. Няма избирател на ГЕРБ, който да подкрепя да станете патерица на ДПС, което ще се случи. Няма нормален гербаджия, който иска да станете притурка на ДПС. Ако вашето правителство мине, ще ви сполети съдбата на БСП, вашите избиратели няма да го простят".

Той обяви ДПС за "етнополитическа мафия", в която конфликтът между Делян Пеевски и Ахмед Доган може да има последици за националната сигурност.

"Възраждане" поиска да се формира общо мнозинство, което да изключва ДПС.

По думите му - кризата в момента е "очистителна", защото "старите зависимости, олигархичните кланове, етнополитическите структури потъват и умират".

13:40 - ДПС ще подкрепи (обречения) кабинет на ГЕРБ и ще преговаря за управление с всички без "Възраждане"

Йордан Цонев обяви позицията на ДПС: "Действията на нашата група почиват на политическа логика и изводите, които направихме от изборите

1) хората са свалили до критичен минимум доверието в партиите и политическия процес

2) всички хора, които излязоха да гласуват, искат да се стабилизира политическият процес и да бъде избрано редовно правителство със стабилно мнозинство

Затова казахме, че ще подкрепим мандата на победителя на изборите, защото уважаваме вота на българския избирател.

Какъв е изходът, ако не съставим правителство? Още повече ще спадне това участие на българските граждани и този цикъл на спад на доверието не може да бъде решен по друг начин. Конституционната уредба е предпоставила държавоорпеделящият орган да е Народното събрание. Дори избирателната активност да спадне до 5%, няма друго решение на кризата.

Няма друг начин освен някой в това Народно събрание да се договори да състави мнозинство и да излъчи кабинет. Другото е промяна на конституционната уредба. Който иска да я промени, да дойде - при това разположение на политическите сили и разлом в обществото.

Този Параграф 22, при който не се сговаряме около идеи и политики, а отиваме на нови избори, няма да доведе до нищо.

Ние сме втори и ще подкрепим мандата на първия. Ще вземем нашия мандат и ще видим какво ще направим, но ще положим всички усилия да има правителство в България.

Ще изчакаме президентът да даде неговия мандат и там ще направим всичко, за да има управление - около ценностите, които изповядва свободният Западен свят.

Ние не можем да водим преговори с "Възраждане", уважаваме техните избиратели, но България е избрала западния модел. Бяхме 45 г. на Изток и българският народ не харесва модела на Изтока."

13:23 ч. - Трима депуати от ГЕРБ с отговор на Николай Денков

Георг Георгиев заяви, че единствената реформа, която ПП-ДБ са направили, са да стопят собствената си парламентарна група.

"Тази парламентарна група, която не можа да се справи с общственото доверие, като управлява два пъти, а иска сега да го направи като опозиция. Опозицията и нейната функция не се състоят в това, когато се предложи начин държавата да се стабилизира, да излезе и да започне да кречщи за неговата оставка. Сстои се в това да предлага алтернативи и механизми за тяхната реализация," каза Георгиев.

По думите му коалицията може да има мнозинство с "крайните партии" и "вие на това се надявате".

Предложената за министър на икономиката Теменужка Петкова припомни, че енергийната диверисификация била възможна благодарение на трите кабинета на ГЕРБ, а ПП-ДБ са прекратили договора с Русия, но са продължили да внасят по-скъп руски газ.

"Не се чудете защо вашите правителства падат, просто вие не можете," каза тя.

Бившият министър на здравеопазването Костадин Ангелов постави диагноза "Наполеоновски комплекс" на Денков и заяви, че "никой не се интересува от неговите емоции".

"Хората очакват днес ние да направим правителство. Дали е го направим или не, ще реши залата. Но вие никога няма да пораснете и да достигнете висотата, на която гражданите очакват да бъдете. Ще имате само едно минало, но иниккога няма да имате бъдеще," каза той.

13:20 ч. - Николай Денков: Това ли е най-доброто, което ГЕРБ може да предложи на България?

Бившият премиер от ППДБ отхвърли вариант за подкрепа на проектокабинета. По време на речта му Бойко Борисов стана и напусна залата.

"Само от ППДБ успяхме да сформираме редовни правителства, които осигуриха по-високи доходи за хората, проекти за всяка община в България, политическа подкрепа за приеманет на редица закони, ясни позиции в интерес на България в международното поле и приемане в Шенген

Световната банка ни постави в най-високата група на страни с високи доходи. И двете ни правтителства бяха подкрепени след трудни преговори. Едва след уточняването на приоритетите от програма започнахме преговори за имената на конкретните министри, които да ги изпълнят. Заради този подход и двете правителства на ППДБ бяха успешни въпреки войната в Украйна, енергийната криза, Ковид пандемията и постоянните нападки.

Тези правителства придвижиха към средните европейски икономически нива толкова, колкото правителствата на ГЕРБ за 12 г.

Днес ни се представя кабинет с министри на ГЕРБ, допълнен с министри, приближени на Пеевски. Наистина ли ни предлагат същите министри със същите схеми, които провокираха протестите през 2020 г. Това ли е най-доброто, което ГЕРБ може да предложи на България днес? Това даже не е правителство от типа "Завръщане в миналото", а "Забравете за бъдещето".

13:06 ч. - Росен Желязков представя проектокабинета си - без промени спрямо първия вариант, представен в президентството

- вицепремиер и министър на иновациите и растежа - Томислав Дончев (ГЕРБ)
- министър на финансите - Людмила Петкова (действащ служебен министър)
- министър на външните работи - Даниел Митов (ГЕРБ)
- министър на вътрешните работи - Калин Стоянов (действащ служебен министър)
- министър на регионалното развитие - Николай Нанков (ГЕРБ)
- министър на труда - Деница Сачева (ГЕРБ)
- министър на отбраната - Атанас Запрянов (действащ служебен министър)
- министър на правосъдието - Мария Павлова (действащ служебен министър)
- министър на образованието - Красимир Вълчев (ГЕРБ)
- министър на здравеопазването - Костадин Ангелов (ГЕРБ)
- министър на културата - Любен Дилов (ГЕРБ)
- министър на земеделието - Георги Тахов (действащ служебен министър)
- министър на околната среда - Ивелина Василева (ГЕРБ)
- министър на транспорта - Георги Гвоздейков (действащ служебен министър)
- министър на икономиката - Теменужка Петкова (ГЕРБ)
- министър на енергетиката - Делян Добрев (ГЕРБ)
- министър на електронното управление - Владимир Темелков (ГЕРБ)
- министър на туризма - Евтим Милошев (действащ служебен министър)
- министър на спорта - Красен Кралев (ГЕРБ)

Основната цел на правителството по думите на Желязков: да възстанови ефективното управление, за да се преодолеят 3 дефицита - на легитимността, на целеполагането и правоприлагането.

"Липсата на енергия за нови конституционни промени предпоставя интензивно развитие на основните институционални системи с по-висока степен на консенсус. По-висока от съблазнителните модели на удряне по масата и кабинетни кадрови нагони", обяви той в речта си, в която представи програма като за пълен мандат въпреки декларацията, че липсва политическо или "плаващо" мнозинство.

13:02 ч. - Теменужка Петкова представя кандидатурата на Росен Желязков за премиер

"Ако бъде подкрепен от вас, той ще бъде достоен премиер на България", каза тя.

Междувременно депутатите от групата на ДПС влязоха в пленарната зала.

Очаквайте подробности


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Киър Стармър е новият британски премиер. Кой кой е в кабинета му?

За първи път жена ще управлява Министерството на финансите на Великобритания

19:19 - 05.07.2024
Важно днес

Съдът отказа да разгледа иск на държавата срещу Васил Божков за близо 630 млн. лв.

Даден е ход на първото голямо наказателно дело срещу бизнесмена

18:34 - 05.07.2024
Важно днес

Охранител на "Делта гард" е пребил млад мъж в "Кайт бар" на Къмпинг Градина

От бара потвърждават за "превишени права и безразсъдно поведение на служител от охранителна фирма"

17:05 - 05.07.2024
Спорт

УЕФА отстранява турския голмайстор Демирал за два мача от Евро 2024 след скандал

Мерих Демирал ще пропусне мача от четвъртфиналите в събота

17:04 - 05.07.2024
Важно днес

Как "Здрави момчета с черни тениски" контролират движението на Дунав мост-2

Шофьорите са отклонявани от пътя, за да спрат на частен паркинг срещу такса

16:13 - 05.07.2024