Победа за Макрон: Съдът одобри пенсионната реформа във Франция, но протестите не спират Снимка: © Getty

Победа за френския президент Еманюел Макрон. Конституционният съд във Франция одобри спорната му реформа в пенсионната система на фона на продължаващи вече седмици наред масови протести в цялата страна, в които често се стига до ескалация и насилие между полиция и демонстранти.

Реформата, която Макрон обеща, че ще доведе докрай още в предизборната си програма преди преизбирането му на поста, предвижда постепенно увеличаване на минималната възраст за пенсия до 64 години до 2030 г. Сега тя е 62 години. И промяната, и начинът, по който беше приета - чрез заобикаляне на парламентарната процедура, макар законът в президентската република да го позволява, надигнаха огромна вълна от недоволство.

В деня на решението бяха въведени засилени мерки за сигурност в Париж заради очаквани нови протести. И такива имаше - със запалени факли, след като стана ясно какво е постановил съдът.

Макрон и правителството му аргументират реформата с това, че ако не бъде реализирана, пенсионната система на Франция ще бъде поставена под финансов риск в следващите години. Сега се очаква президентът да приложи окончателно одобрения закон още в следващите дни. Така французите, на които им предстои пенсиониране по настоящите правила, ще трябва да работят още 3 месеца, за да получат право на държавната си пенсия.

Опозицията закономерно не е доволна и нейни представители обявиха, че ще продължат да се борят за премахването ѝ. Крайнолевият лидер Жан-Люк Меланшон каза, че решението показва, че Конституционният съд „е по-внимателен към нуждите на президентската монархия, отколкото към тези на суверенния народ“. На свой ред дългогодишната крайнодясна лидерка Марин Льо Пен, призова онези, които се противопоставят на промените, да гласуват за нея на следващите избори. Льо Пен загуби последния президентски вот преди година от Макрон на балотаж, а Мешалон беше на трето място във вота.

Победата на френския президент и в Конституционния съд идва, след като правителството му оцеля и при вот на недоверие, и не се пречупва пред протестите. Конституционният съд отхвърли и първоначалното искане на опозицията реформата да бъде подложена на референдум. Второто такова искане беше отправено ден реди заседанието по делото в петък и то все пак остава за разглеждане.

Дори и с промените Франция е страната с най-ниска пенсионна възраст сред държавите в Европа и повечето от страните в развити икономики в света. В повечето случаи в Европа право на пенсия се придобива на 65 години. В България през 2023 г. мъжете се пенсионират на 64 години и 6 месеца и трябва да имат поне 39 години и 4 месеца трудов стаж. За жените изискването е навършени 62 години и 36 години и 4 месеца стаж.

По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) държавните пенсии във Франция са по-щедри, отколсото в много други държави, а през 2018 г. близо 14% от брутния вътрешен продукт е отишъл за плащания това перо.

Заради протестите на няколко пъти бе блокиран публичният транспорт във Франция, а демонстранти преди ден щурмуваха и офиса на най-богатия човек в света според последната класация на Forbes Бернар Арно. Собственикът на компанията за луксозни стоки Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH). Стигна се до сблъсъци с полицията и арести. Освен заради реформата, французите протестират и срещу поскъпването и нарастването на разходите за живот в страната.

Френски протестиращи щурмуваха централата на луксозния гигант LVMH

Стачките в Париж провалиха знаковата първа визита на крал Чарлз III


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024