Снимка: © Getty Images

Финансовите стимули за ваксинация срещу Covid-19, които набраха популярност в страни като Гърция, Полша и САЩ, се обмислят и в България.

Туристическият и ресторантьорският бранш, чрез Националния борд по туризъм и Конфедерацията на българския туристически бизнес поискаха всеки ваксиниран да получи по 100 лв. бонус, които да му бъдат предоставени под формата на ваучер за почивка или посещение в ресторант.

Така бизнесите, които се оказаха сред най-пострадалите по време на двете Covid-вълни през 2020 г., отново намериха начин да поискат пари от държавата под претекст, че подкрепят ускоряване на имунизационния процес.

Към тях се присъединиха и от Българската асоциация за здраве и фитнес (БАЗФ). Те предлагат стимули от 50 до 100 лева за ваксинация – под формата на ваучери за спорт.

"Финансовата тежест за бюджета, при условие че се повиши броят на ваксинираните лица с 1 млн. души в резултат на кампания за стимулиране чрез ваучери, би струвала между 50 и 100 млн. лева, което е пренебрежимо малък разход, съпоставимо с разходите за лечение на заболели граждани и икономическите и социални компенсации за затваряните административно бизнеси“, пишат от БАЗФ в отворено писмо.

Трите сдружения твърдят, че стимулите трябва да се въведат възможно най-скоро, за да може ускорената ваксинация да предотврати локдаун и затваряне на бизнеси през есента.

Много от здравните експерти заявиха, че заради по-лесно разпространимия вариант на коронавируса „Делта“, който беше засечен и в България, може да се очаква нова вълна през есенните месеци. Тя може да бъде предотвратена, ако населението прояви по-голямо разбиране към безопасността и ефикасността на ваксините.

Имунизациите у нас вървят с бавни темпове, като за последното денонощие са поставени малко над 2000 дози. Напълно имунизираните български граждани са общо 820 975 – или около 11,7% от населението.

Здравните власти предупредиха, че заради изтичащия срок на годност на част от препаратите, съществува опасност те да бъдат изхвърлени.

България и Румъния търсят решения за ваксините с изтичащ срок на годност

Идеята за изплащане на финансови бонуси за ваксинации беше коментирана в неделя от служебния премиер Стефан Янев. В интервю за БНР той каза: „Обмисля се раздаване на стимули за ваксиниране по примера на други държави, които направиха някакви стимули, нещо от типа при ваксиниране с втората игла на човек да му се дават някакви ваучери".

Здравният министър Стойчо Кацаров обяви само, че е „възможно“ да се въведат стимули за имунизиране. Той обаче иска хората да се ваксинират по своя преценка и да не бъдат повлияни от подобни бонуси. „Стимулирането и подаръците при ваксинация са допустими, но все пак има елемент на подкуп", твърди Кацаров.

От 15 юли Гърция ще раздава ваучери на гражданите между 18 и 25 години, които получат поне една доза от препаратите през 2021 г. Те са на стойност 150 евро.

В Полша управляващите измислиха иновативен начин да убедят гражданите си да се имунизират – лотария за ваксинирани. Най-голямата сума, която може да бъде спечелена, е 1 милион злоти – или малко над 223 хиляди евро, стана ясно в края на май. Всяка седмица ще се раздават награди от по 50 хиляди злоти, както и електрически скутери, ваучери за гориво и застраховки.

В американския щат Ню Джърси организираха кампания за безплатна бира като награда за ваксинация срещу Covid-19.


Нана, Графа и Марта Вачкова влизат в обществения съвет за промотиране на ваксините

България и ваксините: Искахме ги, но нямахме желаниеАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония

Делът на положителните Covid-тестове остава над 16% за денонощие

Ваксинационната кампания се е забавила в събота

Том Холанд се съблича в реклама на Prada

В кампанията ,,In the mood for Prada" участва и актрисата от ,,Еуфория" и транс модел Хънтър Шейфър

БЛС се възмути от включването на Атанас Мангъров в работна група за Covid

"Давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения"

"Най-мразеният човек в Америка" е осъден за оскъпяването на животоспасяващо лекарство с 5000%

Мартин Шкрели ще трябва да върне 64,6 млн. долара и получи доживотна забрана за работа във фармацевтичната индустрия