Стефан и Максим Иванови и първото прекосяване на Северния ледовит океан с гребна лодка  Снимка: © Скрийшот

Баща и син продължават да покоряват световните морета. След като прекосиха Атлантическия океан със своята "Неверест” през 2022 година, Стефан и Максим Иванови акостираха късно снощи в Свалбард. С това те завършиха първия пълен преход с гребна лодка през целия Северен ледовит океан.

Стефан Иванов започна пътешествието си в края на юни, южно от 60-ия паралел с.ш., заедно с Владимир Табутов, когото описва тогава като “един мой приятел, българин. Той е много жилав, много жизнен, млад човек. С триатлони обича да се занимава - плуване, бягане, колоездене. Иначе е малко работохолик, работи по 20 часа на ден…”.

На 20 август, след летен стаж в Ню Йорк, 23-годишният син на Стефан - Максим, се присъединява към баща си на борда на "Неверест” за последната и най-предизвикателна част от приключението - от Орнес до Свабалд, Норвегия.

Стефан и Максим Иванови

Следват бури, недостиг на електрическа енергия, два рождени дни на борда - на 24 август на Стефан и на 25 - на Максим, стотици часове гребане и тонове вода през палубата.

На 8 септември в 23:19 часа българско време мисията е изпълнена успешно.

“Акостирахме в Свалбард‼️ След прекосяването на Северния ледовит океан с Неверест, телата са изцедени от канските усилия, но душите преливат от удовлетворение, а мозъка от безброй незабравими спомени. Нямаме търпение да се върнем при любимите си хора, които ни липсват повече от всякога.”

Каузите на Стефан и Максим

Освен да достигнат до най-северната точка на планетата, покорявана с гребна лодка, Стефан и Максим Иванови са си поставили още една цел - да популяризират две важни за тях каузи.

Двамата отправиха призив по време на пътешествието си за подкрепа на кампанията „Да! За живот“ на Министерството на здравеопазването. Инициативата информира хората за възможността да спасят човешки живот, като вземат решение приживе - да дадат предварително съгласие, ако нещо необратимо се случи с тях, да бъдат донори на органи.

По време на плаването си Стефан и Максим събират и десетки проби с планктон в подкрепа на изследванията върху климатичните промени на доц. Любомир Кендеров от Биологическия факултет на Софийския университет.

Стефан и Максим Иванови проби

“Правим го с огромно старание, когато е възможно - дори когато ни се спи или ни е студено,” написаха двамата само ден преди успешния край на мисията.

Доц. Кендеров започва изследвания си в Антарктида, около българската база на остров Ливингстън, и сега баща и син помагат, благодарение на плаването “Неверест” в Арктика. Делото е продължение и на наследството на още един член от семейството - бащата на Стефан, проф. Огнян Димитров, е бил преподавател в същия факултет повече от 50 години, където е завършила молекулярна биология и сестра му Емилия.

“Така усещаме, че нашата експедиция не е просто авантюра, а същевременно допринася с нещо за науката и евентуално за опазването на околната среда.”

С ДНК на приключенец

Стефан Иванов е банкер по професия. Открива гребането едва на 46 години. През 2011 година преплува Ламанша, участвал е и в редица състезания за издръжливост, а през 2020 година заедно със сина си Максим станаха първите гребци, прекосили Атлантика от изток на запад, изцяло през сезона на ураганите, на борда на собственоръчно построената им гребна лодка "Неверест".

През септември 2022 година Стефан Иванов, заедно с треньорката с по гребане Виктория Димитрова, печелят като смесена двойка златен медал на Световното първенство по гребане за ветерани в Либорн, Франция.

Стефан Иванов и Виктория Димитрова

Не след дълго, в началото на 2023 година, Стефан Иванов се присъединява към историческата експедиция ”Шакълтън”. Мисията, начело с носителя на над 40 рекорда Гинес капитан Фиан Пол, измина 407 морски мили (754 км) и покри изискванията на Океанското гребно общество (Ocean Rowing Society) за успешна, въпреки че крайната дестинация бе променена поради неблагоприятна метеорологична прогноза.

Жените в семейството

Стефан и Максим не са единствените членове на семейство Иванови с кауза за опазване на природата и биоразнообразието.

Лара Иванова, 19-годишната дъщеря на Стефан, през 2023 година стана най-младият човек, номиниран за наградата „Предприемач: Избор на публиката“ в конкурса "Forbes DNA of Success Awards 2023" в България, в качеството си на основател на стартъпа Green Human Being. Стартиращата компания се занимава с производство на биоразградими бебшки пелени, направени предимно от бамбук, без оцветители и ароматизатори.

Майката на Макс и съпруга на Стефан - Жени е жената, без чиято подкрепа и труд нито едно от техните приключения може би нямаше да се случи. Тя разказа за "Булевард България" през 2021 година за тревогите си покрай атлантическото приключение на двамата, за ролята си на майка, съпруга, а впоследстие и на член на екипа им.

Макс, Стефан и Жени: Двама мъже в лодката и една жена на брега

Neverest на Максим и Стефан Иванови стана част от изпита по български език след 7. клас


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Захариева получи ресора за стартъпи и иновации в новата ЕК. Вижте всички еврокомисари

В новата комисия има 40% жени и 60% мъже

11:31 - 17.09.2024
Важно днес

Маскирани обраха казино в "Люлин"

Откраднати са 33 хиляди лева

10:19 - 17.09.2024
Текстове от партньори

На прага на първия учебен ден - какво да дадем на детето за закуска?

Има ли начин да разнообразите класиката сандвич със сирене, кроасан или бисквити? Как трябва да изглежда правилната закуска?

10:18 - 17.09.2024
Важно днес

Терзиев призна като грешка закъснялата заповед за неучебния ден в София

Закъснялото обявяване на неучебния ден е резултат от недобра координация, призна кметът

08:32 - 17.09.2024
Важно днес

Задържаният за опита за покушение срещу Тръмп не е стрелял срещу него

Мъжът се е криел близо 12 часа в храстите, за да причака Тръмп

08:01 - 17.09.2024
Европейски дневници

След обрати Урсула фон дер Лайен представя екипа на новата Европейска комисия

Страсбург очаква да чуе новия състав на Европейската комисия

07:37 - 17.09.2024
Важно днес

Съдът отхвърли още две жалби на ДПС-Доган

Съдът казва, че не може да решава спорове между двамата представляващи ДПС, при положение, че те имат еднакви права

21:39 - 16.09.2024
Текстове от партньори

Ципурата и лавракът изместиха шарана и скумрията от предпочитанията на българите

Ципурата, лавракът и сьомгата изместват скумрията и шарана

17:27 - 16.09.2024