Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 400, което представлява 7,3% от направените 5454 теста през последното денонощие.

Оздравелите са малко повече – 557, а починалите с доказан коронавирус са 48. Жертвите от началото на пандемията достигнаха до 15 907. Активните случаи продължават да бъдат над 56 хиляди.

В болници се лекуват 8080 пациенти с Covid, а от тях 746 се намират в интензивни отделения заради тежко състояние.

През изминалото денонощие са направени 2070 ваксинации. Над 723 хиляди души са получили поне по една доза от препаратите, а напълно имунизирани са 163 966 от тях – или 2,37% от населението.


Днес трябва да стане ясно дали и как ваксината на Johnson & Johnson (Janssen) ще се прилага в България. Страната ни вече получи няколко хиляди дози от препарата срещу Covid, които остават на склад до решението на Европейската агенция по лекарствата, с което държавата ще се съобрази.

Еднодозовата векторна ваксина беше спряна временно в САЩ заради 6 случая на тромбози, един от които фатален. ЕМА откри връзка между редките случаи на кръвосъсирване и препарата, които ще добави в листовката, но обяви, че ползите от ваксината надвишават рисковете.

Според българските здравни власти – единият вариант е тя да се прилага с внимание към жени под 60 години, а другият – да се използва без ограничения. Страната ни трябва да получи общо 2 млн. дози, но не по сделката на ЕК с J&J, а чрез споразумение с Швеция.

Днес у нас пристигат 138 хиляди дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, което представлява най-голямата пратка до момента. В рамките на 10 дни – от 30 април до 10 май – в страната ще бъдат отворени зелени коридори за имунизация.


Учениците от 5., 9. и 12. клас се връщат към присъственото обучение днес, а тези от прогимназиален и гимназиален етап, които бяха в клас през последните 2 седмици, ще преминат отново в онлайн среда. Това гласи ротационният принцип, изготвен от Министерството на образованието и съобразен с епидемиологичните мерки.

От 10 май присъствено могат да учат и децата от 6-ти и 11-ти клас, обяви в неделя образователният министър в оставка Красимир Вълчев. Той предложи те да са в класните стаи до края на учебната година, защото са най-засегнатите от пандемията – с най-много онлайн часове.

Решението ще бъде взето окончателно, ако ситуацията с разпространението на Covid продължи да се развива „благоприятно“, каза Вълчев. Децата от първи до четвърти клас продължават да учат присъствено.


ГЕРБ внася в Конституционния съд искане за тълкувателно решение и едновременно с това обявяване на мораториума, приет от Народното събрание, за противоконституционен. На 22 април парламентът гласува мораториум върху договорите и назначенията на отиващия си кабинет „Борисов 3“ - включително сделките с движимо и недвижимо имущество на ведомствата.

От партията ще се допитат до висшия съдебен орган дали е допустимо с решение на парламента да се отнемат и ограничават правомощията на Министерски съвет и други държавни органи, които изпълняват функции съгласно българската Конституция и българските закони. От ГЕРБ обявиха още в петък, че решението на НС „нарушава принципите на правовата държава и разделението на властите“.

В деня, в който оставката на кабинета „Борисов 3“ обаче бе приета от парламента, Министерски съвет направи смяна в борда на директорите на Българския енергиен холдинг, с което ГЕРБ опита да се „бетонира“ в енергетиката за следващите 5 години. Смяната беше спряна от Софийски градски съд.

Отделно кабинетът в оставка преназначи директорите на Държавната консолидационна компания, а същото важи за няколко директори на редприятията, които управляват горските и ловните стопанства в Североизточна България.


Прочетете още:

Мария Бакалова не успя да спечели "Оскар" за поддържаща роля


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас