Защо Олимпиадата в Париж 2024 изключи карате, но добави турнир по брейк денс Снимка: © Getty Images

Игрите в Токио, където 21-годишната Ивет Горанова триумфира в турнира по карате, донесоха първия златен медал за България - и то при дебюта на дисциплината в олимпийския формат.

Следващата лятна Олимпиада в Париж през 2024 г. обаче няма да включва карате в своя календар, независимо че Франция също спечели злато от турнира благодарение на успеха на Стивън Да Коста.

Правилата на Международния олимпийски комитет предвиждат, че държавата-домакин има право да избере кои от "нетрадиционните" спортове ще се представят по време на игрите.

Токио превърна в олимпийски спорт не само карате, но и състезанията със скейтборд, сърф и спортно катерене. Софтбол и бейзбол се завърнаха в календара на игрите за първи път от 13 години благодарение на популярността си в Япония.

Франция обаче има други предпочитания - а спортът на Ивет Горанова не е сред тях. Сърфингът, катеренето и скейтбордът остават в програмата, а за първи път към нея ще се добави и брейк денс.

Мачът на Ивет Горанова за златния медал (Видео)

Отказът на организаторите на игрите в Париж да гласуват доверие на карате принуждава френският златен медалист в категория до 67 кг Стивън Да Коста да поведе собствена кампания за преразглеждане на календара.

"Тренирах адски упорито. Достигнах до позицията на фаворит за отличието. Донесох златен медал за Франция. Носих националния флаг с гордост. Бях на седмото небе от радост. Но събуждането е болезнено. През 2024 г. с ваша помощ искам да защитя олимпийската си титла в Париж", пише той в Twitter.

24-годишният шампион коментира пред Le Figaro, че карате е спорт, практикуван от около 10 милиона души по цял свят. Само във Франция има близо 300 000 състезатели и над 5000 клуба.

"Аз съм олимпийски шампион, а няма да мога да защитя титлата си в Париж 2024, където ще бъдат всички мои приятели, моето семейство, френската публика... След три години ще бъда принуден да си седя на дивана и да гледам как цяла Франция се радва на спорта", казва той.

Организаторите на игрите през 2024 г. досега отклоняват призивите за промяна. Комитетът твърди, че "програмата е завършена и повече не може да се модифицира", но Да Коста не се е отказал от мисията си и успява да събере политическа подкрепа.

Медалисти на 12 и на 62 г.: Незабравимите моменти от Олимпиадата в Токио

Каузата му беше подкрепена от страна на делегирания министър по въпросите на спорта във френското правителство Роксана Марасинеану (сребърна медалистка по плуване от игрите в Сидни), както и от близо 50 депутати от Националното събрание, които са изпратили отворено писмо до ръководителя на организационния комитет Тони Естанге.

В позицията им се казва, че след като карате беше включено за първи път в Олимпийските игри през 2000 г., става "трудно разбираемо и трудно приемливо, че този спорт ще изгуби олимпийския си статут заради Франция".

"Длъжни сме пред близо 250 000 французи и французойки от всички възрасти, които практикуват този боен спорт в пълно съответствие с олимпийските ценности и с духа на Кубертен", се казва в писмото.

Отговорникът за Париж 2024 Тони Естанге (бивш олимпийски състезател по кану-каяк) отказва да приеме аргументите им.

"Имахме правото да добавим четири дисциплини. Търсихме градски спортове като скейтборд и брейк денс - спортове, които са хит в социалните мрежи и които младите хора харесват да гледат. Сърфингът и катеренето привнасят много зрелищно и разнообразяващо измерение към спортовете, които вече са част от програмата", казва той в интервю за France Info.

Даването на олимпийски статут на брейка не се приема еднозначно - мнозина спорят дали танцът може да се квалифицира като спорт, още повече - спорт от нивото на Олимпиадата.

Стивън Да Коста подчертава, че каратистите не биха искали да отнемат чуждо място в Олимпийските игри, а да бъдат добавени като "пети спорт". Той споделя, че не разбира аргументите на администрацията, която настоява за ограничение на общия брой състезаващи се атлети.

"Започваме да се отклоняваме от ценностите на олимпизма. Започваме да обсъждаме телевизионна аудитория и пари. Ценностите на спорта вече ги няма", казва Да Коста.


България на Игрите в Токио: Малко участници, но много медали

МОК ще подмени златния медал на японката Миу Гото, след като кметът на Нагоя го нахапа



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024