Зеленски представи общата дарителска платформа на Украйна

Украйна създаде обща дарителска платформа, която да помогне на Киев да спечели войната с Русия и да възстанови инфраструктурата на страната след нейния край. Целта на United24 е да увеличи даренията за Украйна и да гарантира ефективност и прозрачност при тяхното разпределението, посочва информация на страницата на дарителската платформа.

Всеки, който желае да дари през платформата u24.gov.ua, може да избере в какво направление да бъдат разпределени неговите средства – военна помощ, медицинска помощ или възстановяване на инфраструктурата на страната след края на войната.

Президентът на Украйна Володомир Зеленски представи United24 във видео в своя Twitter и призова света да подпомогне Украйна - защото „всяко дарение има значение“, а „Украйна днес се бори не само за собствената си свобода, но и за свободата на целия демократичен свят“.

„Целият свободен свят се обедини около Украйна - държави, компании, международни организации и най-важното - хората. Сега ти също си един от тях. Благодаря ти! Само заедно имаме потенциала да спрем войната, която Русия започна, и да възстановим това, което Русия унищожи. Заедно можем да извоюваме свобода, да победим тиранията“, казва украинският президент в своето видео в социалната медия.

„Тази платформа за набиране на средства е част от глобалната инициатива United 24, която стартира в подкрепа на Украйна. С едно щракване можете да дарите средства, с които да подкрепите нашите защитници, за да защитим цивилните граждани и да възстановим Украйна“, казва още Зеленски, допълвайки „Винаги ще помним приноса ви за победата на Украйна, за победата на свободата.“

Събраните средствата ще бъдат превеждани в официалните сметки на Националната банка на Украйна и разпределяни към определени министерства за покриване на най-неотложните нужди.

Платформата ще предоставя отчети за разпределението на средствата всяка седмица. Първият такъв отчет ще бъде публикуван на 12 май 2022 г.

В края на март месец Украйна създаде още един официален портал за предоставяне на хуманитарна и финансова помощ на жителите на страната, бизнеса или правителството. По информацията налична в страницата на портала, към момента посредством него са събрани над 275 809 тона помощи в подкрепа на украинския народ.

Украйна създаде сайт "за всички, които искат да се присъединят“ и „за всеки, който желае да помогне“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024