Украйна създаде обща дарителска платформа, която да помогне на Киев да спечели войната с Русия и да възстанови инфраструктурата на страната след нейния край. Целта на United24 е да увеличи даренията за Украйна и да гарантира ефективност и прозрачност при тяхното разпределението, посочва информация на страницата на дарителската платформа. 

Всеки, който желае да дари през платформата u24.gov.ua, може да избере в какво направление да бъдат разпределени неговите средства – военна помощ, медицинска помощ или възстановяване на инфраструктурата на страната след края на войната.

Президентът на Украйна Володомир Зеленски представи United24 във видео в своя Twitter и призова света да подпомогне Украйна - защото „всяко дарение има значение“, а „Украйна днес се бори не само за собствената си свобода, но и за свободата на целия демократичен свят“.

„Целият свободен свят се обедини около Украйна - държави, компании, международни организации и най-важното - хората. Сега ти също си един от тях. Благодаря ти! Само заедно имаме потенциала да спрем войната, която Русия започна, и да възстановим това, което Русия унищожи. Заедно можем да извоюваме свобода, да победим тиранията“, казва украинският президент в своето видео в социалната медия.

„Тази платформа за набиране на средства е част от глобалната инициатива United 24, която стартира в подкрепа на Украйна. С едно щракване можете да дарите средства, с които да подкрепите нашите защитници, за да защитим цивилните граждани и да възстановим Украйна“, казва още Зеленски, допълвайки „Винаги ще помним приноса ви за победата на Украйна, за победата на свободата.“

Събраните средствата ще бъдат превеждани в официалните сметки на Националната банка на Украйна и разпределяни към определени министерства за покриване на най-неотложните нужди.

Платформата ще предоставя отчети за разпределението на средствата всяка седмица. Първият такъв отчет ще бъде публикуван на 12 май 2022 г.

В края на март месец Украйна създаде още един официален портал за предоставяне на хуманитарна и финансова помощ на жителите на страната, бизнеса или правителството. По информацията налична в страницата на портала, към момента посредством него са събрани над 275 809 тона помощи в подкрепа на украинския народ. 

Украйна създаде сайт "за всички, които искат да се присъединят“ и „за всеки, който желае да помогне“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия

Украински учени разбиха "опорките" на Ноам Чомски за Русия

Те до голяма степен се препокриват с руската пропаганда

Нова словесна престрелка по оста "ИТН" - "ПП": Правят ли от Промяната "каквото си искат"?

"Състоянието на коалицията е критично", каза Ива Митева в ефира на БНТ

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Албо: от социално жилище със самотна майка до новия премиер на Австралия

След почти десетилетие управление на консерваторите, Лейбъристката партия спечели изборите в Австралия