Украйна създаде сайт "за всички, които искат да се присъединят“ и „за всеки, който желае да помогне“ Снимка: © help.gov.ua

Украйна създаде официален портал за предоставяне на хуманитарна и финансова помощ на жителите на страната, бизнеса или правителството по време на съпротива срещу руската агресия.

Президентът Владимир Зеленски заяви, че уебсайтът help.gov.ua е „за всички, които искат да се присъединят“ и „за всеки, който желае да помогне“. Порталът е създаден, за да опрости максимално процеса по предоставяне на помощи:

„Важна новина – създаден е онлайн инструмент за всички, които могат и искат да помогнат с хуманитарни стоки за Украйна. Само за последните две седмици страната ни е получила над 100 000 тона хуманитарна помощ. Тези стоки бързо се разпределят чрез специални центрове за регионално подпомагане – повече възможности, повече работа. Ето защо, за да се опрости максимално процесът, беше създаден сайтът help.gov.ua“, казва Зеленски.

Лекарства, гориво, санитарни принадлежности, храна и технически консумативи са най-необходимите за Украйна доставки, посочват на страницата на сайта.

Украйна има нужда от пари, а не от старите дрехи на Европа

На help.gov.ua можете да разберете как и къде да изпратите вашата хуманитарна помощ - посочени са международни и украински хъбове, до които може да бъде изпращана помощта. Отворена е и гореща телефонна линия за въпроси от желаещите да направят дарение в помощ на Украйна.

106 992 тона или 19 664 доставки са обработените международни помощи, пристигнали в Украйна в периода 11 – 28 март, показва порталът.

За периода на военно положение за внос на хуманитарна помощ на територията на Украйна е необходимо да се попълни само декларацията, чийто формуляр е достъпен чрез QR-код. Декларацията се попълва се от лицето, преминаващо границата с хуманитарен товар.

Сайтът предоставя още полезна информация за украинците, които търсят безопасност извън страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024
Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024