Украйна създаде сайт "за всички, които искат да се присъединят“ и „за всеки, който желае да помогне“ Снимка: © help.gov.ua

Украйна създаде официален портал за предоставяне на хуманитарна и финансова помощ на жителите на страната, бизнеса или правителството по време на съпротива срещу руската агресия.

Президентът Владимир Зеленски заяви, че уебсайтът help.gov.ua е „за всички, които искат да се присъединят“ и „за всеки, който желае да помогне“. Порталът е създаден, за да опрости максимално процеса по предоставяне на помощи:

„Важна новина – създаден е онлайн инструмент за всички, които могат и искат да помогнат с хуманитарни стоки за Украйна. Само за последните две седмици страната ни е получила над 100 000 тона хуманитарна помощ. Тези стоки бързо се разпределят чрез специални центрове за регионално подпомагане – повече възможности, повече работа. Ето защо, за да се опрости максимално процесът, беше създаден сайтът help.gov.ua“, казва Зеленски.

Лекарства, гориво, санитарни принадлежности, храна и технически консумативи са най-необходимите за Украйна доставки, посочват на страницата на сайта.

Украйна има нужда от пари, а не от старите дрехи на Европа

На help.gov.ua можете да разберете как и къде да изпратите вашата хуманитарна помощ - посочени са международни и украински хъбове, до които може да бъде изпращана помощта. Отворена е и гореща телефонна линия за въпроси от желаещите да направят дарение в помощ на Украйна.

106 992 тона или 19 664 доставки са обработените международни помощи, пристигнали в Украйна в периода 11 – 28 март, показва порталът.

За периода на военно положение за внос на хуманитарна помощ на територията на Украйна е необходимо да се попълни само декларацията, чийто формуляр е достъпен чрез QR-код. Декларацията се попълва се от лицето, преминаващо границата с хуманитарен товар.

Сайтът предоставя още полезна информация за украинците, които търсят безопасност извън страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

LVMH отчете значителен спад в продажбите на шампанско и коняк

За първото тримесечие на годината приходите от спиртни напитки са с 16% по-ниски

14:10 - 21.04.2024
Важно днес

Шанс за живот на трима души даде донорска ситуация в "Пирогов"

Черният дроб и бъбреците на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж са били трансплантирани

11:48 - 21.04.2024
Важно днес

"Няма малка корупция в завладяна държава". Кирил Петков за следенето от НСО, "независимите анализатори" и компроматите

Бившият премиер даде примери как действа "дълбоката държава"

10:28 - 21.04.2024
Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024