Хиляди полети до Великобритания закъсняват или са анулирани заради технически срив Снимка: © Getty Images

Технически срив на британската система за контрол на въздушния трафик доведе до сериозни закъснения и отмяна на полети от и до Великобритания.

Някои от авиокомпаниите очакват забавяния с до 12 часа, докато инженерите по поддръжката на системата за планиране все още се борят за възстановяването ѝ.

Въздушното пространство на Великобритания не е завторено, но са въведени сериозни ограничения на движението, за да се гарантира безопасността на хората.

Над 6000 полета са били насорчени за излитане или пристигане на летищата в страната.

Сайтът на Летище София показва промени в графика на няколко планирани полети до Лондон - Wizzair, България ер и Бритиш Еъруейс са анулирали своите полети до британската столица, други са обявили закъснения.

Ръководството на летище Хийтроу предупреждават всички пътници да проверяват актуална информация от своята авиокомпания, за да разберат как пътуванията им ще бъдат засегнати. Летищата в Лутън, Гетуик, Ливърпул, Нюкасъл и други градове също предупреждават, че се очакват закъснения и анулирани полети.

Операторът на ЖП-линията през Ла Манша Eurostar обяви, че ще пусне допълнителен влак между Париж и Лондон в понеделник вечер, за да компенсира изоставането на пътниците.

SkyNews цитират свидетелства на британци, опитващи се да се приберат от ваканцията си, които за втори пореден ден не могат да излетят.

Такъв е случаят с туристи, които се намират на остров Майорка и чийто полет в неделя е бил отменен заради лошо време.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024
галерия

Роуд шоуто на подкаста "Европеец" събра в София евродепутати, народни представители и инфлуенсъри

На 15 май те участваха в дискусия за българския интерес в Европейския съюз и обсъдиха къде е мястото на България при вземането на решения на европейско ниво.

16:33 - 16.05.2024