АЕЦ "Козлодуй" ще плати 25 000 лв. разноски по делото срещу свой служител

АЕЦ "Козлодуй" е осъдена да плати 25 000 лв. разноски по делото-шамар, което беше завела срещу служителката си Наталия Станчева. Това съобщава в. "Сега", като цитира определението на Окръжния съд във Враца от 19 януари.

Абсурдният съдебен иск за 500 000 лв. беше заведен от ръководството на централата срещу Станчева през юли 2023 г. за предполагаеми неимуществени вреди, които тя нанесла на работодателя си с поредица от искания за достъп до обществена информация.

Високата сума за разноските, които сега АЕЦ трябва да покрие, се дължи именно на големия размер на претендираната сума в първоначалния иск срещу жената. Централата вече е платила и 20 000 лв. държавни такси само за да започне процесът.

Станчева казва пред "Сега", че се е наложило да вземе заеми, за да може да си осигури адвокатска защита по делото-шамар. Общественото възмущение накара министъра на енергетиката Румен Радев да се намеси, след което АЕЦ "Козлодуй" оттегли заведения иск за половин милион лева.

Причината за натиска срещу Наталия Станчева е, че като медицинска сестра в АЕЦ тя е сигнализирала за административни нарушения около съществуването на нерегистрирана поликлиника на територията на централата.

В резултат на нейните сигнали работата на медицинската служба е спряна, докато АЕЦ я узакони.

Ръководството на атомната централа контраатакува служителката си, като я обвини в уронване на престижа на дружеството и "злоупотреба с права", защото е подала 40 искания за достъп до обществена информация до администрацията.

Информацията, която тя е изнесла по законен ред, е потвърдена и от проверки на контролни органи - т.е. ако някой изобщо уронва репутацията на централата, то това би трябвало да е отговорният за неуредения правен статут на ведомствената здравна служба.

Станчева и съпругът ѝ все още работят в централата. Нейният мъж е инженер. Пред "Сега" тя коментира, че очаква скоро и двамата да бъдат уволнени.

Междувременно Станчева е осъдена да плати 1000 лв. на Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ). Това са разноските на центъра за адвокат, направени по дело за достъп до обществена информация, водено от медицинската сестра. Станчева е поискала да получи протокола за извършена проверка в АЕЦ, но съдът е отказал да нареди на НЦРРЗ да разкрият данните.


Наталия Станчев АЕЦ "Козлодуй" оттегли съдебния иск за 500 хил. лв. срещу служителка


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Европейските посланици пиха мазно кафе с Пеевски

В навечерието на изборите европейските дипломати се срещнаха с елита на ДПС

14:48 - 11.05.2024
Важно днес

Бойко Рашков е завел иск за 50 000 лв. срещу Тошко Йорданов и Станислав Балабанов

Повод са техни изявления, свързани с временната парламентарна комисия „за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях“.

13:04 - 11.05.2024
Важно днес

800 протестиращи се опитаха да щурмуват фабрика на Tesla в Германия

Стотици протестиращи, които се противопоставят на разширяването на завода на Tesla в Грюнхайде, влязоха в сериозни сблъсъци с полицията.

10:57 - 11.05.2024
Важно днес

Как Си Дзинпин прилага стратегията "Разделяй и владей" в Европа

Китайският президент приключи обиколката си в Европа

10:07 - 11.05.2024