Навигаторът Waze пуска актуализирана версия с шест нови функции Снимка: © Getty Images

Къде има опасен завой, жп прелез, кой е най-удобният маршрут до крайната дестинация в конкретен момент - това са само част от новите функции за приложението за навигация Waze. Програмата, която дава ценна информация на шофьорите за пътната обстановка в реално време и им помага да се придвижват по-безопасно, вече има актуализирана версия.

Апликацията показва данни за пътища с риск от катастрофи, опасности по избраното трасе, къде са най-близките станции за зареждане на електрически превозни средства, а зад функционалностите ѝ стои цяла общност от хора. Всеки от членовете може да сигнализира останалите за нещо, което се е случило на пътя.

Как да се движите в кръгово кръстовище може да е объркващо, особено ако сте в непознат град. Сега с помощта на местните членове Waze ще имате възможност да изберете най-подходящата лента, в която да влезете и съотвено излезете, за да не пропуснете завоя си. Функцията ще е достъпна за потребителите на Android още този месец и за потребителите на iOS - по-късно през годината.

Вече ще може да получавате предварително предупреждение за спрени аварийни превозни средства, например линейка и пожарна, и съответно да промените своевременно посоката си на движение. Така ще осигурите по-голяма безопасност както за себе си, така и за служителите на бърза помощ. Тази актуализация вече е достъпна за шофьорите в САЩ, Канада, Мексико и Франция за Android и iOS, но скоро ще бъде отключена и за други държави.

Никой не се радва да получи фиш за превишена скорост. Актуалната версия на Waze щепредупреждава за ограниченията на скоростта по целия свят, така че да се адаптирате безопасно към променящите се пътни условия. Функцията ще бъде достъпна за всички потребители на Android и iOS още този месец.

Waze вече ще предупреждава и за опасности като дупки, железопътни прелези и лошо време. Актуализира ще бъде и картата, от която ще получаваме обновена информация за остри завои, неравности, предстоящи пунктове за плащане на пътни такси, или иначе казано - тол будки.

В партньорство с Flash приложението за навигация ще дава и полезна информация за паркингите, включително колко струват, дали са покрити, дали са достъпни за хора с инвалидни колички, дали има възможност за паркиране и дали има станции за зареждане на електрически превозни средства. Дори ще можете да резервирате мястото си за паркиране директно от приложението Waze, за да спестите време.

От този месец Waze улеснява достъпа до информация за обичайните ви маршрути, включително актуализации на трафика в реално време и закъснения по пътя. Така ще може бързо да сравните любимите си маршрути с алтернативни и да изберете най-удобния за момента.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024
галерия

Роуд шоуто на подкаста "Европеец" събра в София евродепутати, народни представители и инфлуенсъри

На 15 май те участваха в дискусия за българския интерес в Европейския съюз и обсъдиха къде е мястото на България при вземането на решения на европейско ниво.

16:33 - 16.05.2024