Кой е шефът на "Хамас" в Газа: На свобода след 4 доживотни присъди Синуар вече е "мъртъв човек" за Израел Снимка: © Getty Images

Един пленен войник в замяна на 1026 арестувани палестински бойци - тази невероятна размяна между "Хамас" и правителството на Бенямин Нетаняху се случва точно преди 12 години.

Войникът е Гилад Шалит, който е заловен при изненадваща атака на палестинска бойна група срещу граничен патрул в Израел. Младият мъж се прибира у дома след близо 2000 дни, прекарани като заложник на "Хамас".

Символичната сделка обаче има висока цена, която днес Израел плаща с лихвите. Сред освободените палестински бойци, които "Хамас" иска да получи в замяна на Шалит, е човекът, който днес ръководи "Хамас" в Газа.

Това е Яхия Синуар - съосновател на службите за сигурност на "Хамас", лежал близо 22 години в израелски затвори заради поредица убийства. Той е и най-високопоставеният сред групата на освободените.

Интересното е, че Синуар е бил сред най-големите опоненти на сделката за размяна на затворници през 2011 г., въпреки че е лично облагодетелстван от нея. Той смятал, че Израел е трябвало да разреши пускането на много повече палестинци срещу Шалит.

Синуар и подчинените му днес държат в ръцете си съдбата на отвлечените над 100 заложници от Израел на 7 октомври.

За Израел - той вече е "мъртъв човек".

Роден е през 1962 г. в бежански лагер в Кан Юнис, в южната част на Ивицата Газа, на територията, която през 2007 г. "Хамас" отнема от палестинските власти с преврат. Точно оттам тръгва и атаката срещу Израел в събота.

Негов съсед и приятел в онези години е Мохамад Далан, бъдещият ръководител на "Фатах" в Газа, палестинската партия, създадена от Ясер Арафат.

Постепенно отношенията им се превръщат в политически конфликт - докато Синуар работи за "Хамас", Далан оглавява службите за сигурност в Газа и тръгва на мисия срещу лидерите на военното крило. Много от тогавашните бойци на "Хамас" са арестувани от палестинските сили, брадите на ислямистите са обръснати в знак на презрение.

Яхия Синуар не приема съперничество в родината си. Играе роля на пазител на идеологическата чистота - през осемдесетте години той създава политическата полиция на "Хамас", като отговаря за наказанията на "нарушителите на морала" и заподозрените колаборатори с Израел.

През 1989 г. той е арестуван в Израел и е осъден на 4 доживотни присъди, след като убива двама израелски военнослужещи и четирима палестинци, които заподозрял, че предавали информация на противниковата страна.

Научава иврит, докато прекарва над две десетилетия в израелските затвори. Описват го като човек, който познава добре манталитета и чувствителността на израелското общество.

През 2008 г. лекари от Израел спасяват живота му, след като го диагностицират с мозъчен тумор и го оперират - по това време той все още излежава присъдите си.

Когато през 2017 г. той е избран за ръководител на политическото бюро на "Хамас" в Газа и става фактически владетел на Газа, оценките в Израел са разнопосочни. Някои еврейски анализатори твърдят, че може би е станал по-прагматичен, и дори се е убедил, че е невъзможно да се победи с оръжие израелската държава. Поне не в една единствена битка.

Други обаче го описват като радикален лидер, планирал множество терористични атаки, който винаги е поддържал агресивна и непримирима линия срещу Израел.

Създателят на паравоенните отряди на "Хамас" всъщност редува напрежението с компромиси.

През 2018 г. той пише послание на иврит до Бенямин Нетаняху, докато текат преговори за дългосрочно примирие: "Поемай калкулиран риск".

Тогава Нетаняху се съгласява на споразумение, с което Катар започва да предоставя финансова помощ, предназначена за издръжката на цивилни служители на "Хамас" и за семействата в Газа, които живеят в мизерия заради продължаващата 16 години блокада. До 2021 г. близо 30 млн. долара се внасят в Газа в куфарчета през контролирани от израелската армия точки.

Сделката е много противоречива, следите на милионите се губят в Ивицата Газа, а някои коментатори твърдят, че те са използвани за подсилване на военната структура и производството на ракетите, които в момента обстрелват израелските селища.

В момента Нетаняху е подложен на тежки критики за това, че е пренебрегнал опасността от фундаменталистите, за да си купи спокойствие между периодичните цикли на насилие - и косвено е помогнал за укрепване на "Хамас" за сметка на отслабване на официалната палестинска власт.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Хипертонията: откриване, наблюдение и контрол

14:42 - 17.05.2024
Зелен булевард

Lidl и "Капачки за бъдеще": връщаш бутилка и даряваш в подкрепа на детското здраве

Събраните средства ще отиват за спасяването на детски животи

13:59 - 17.05.2024
Политика

„Лигата на младите гласоподаватели“ организира дебати преди евровота на 9 юни

Първата дискусия с кандидати и младежи ще се проведе в Стара Загора

12:06 - 17.05.2024
Важно днес

Произведение на Христо Смирненски се падна на матурата по литература

Вижте кое произведение се панда на матурата по български език и литература

11:30 - 17.05.2024
Важно днес

Депутатите прекъсват ваканцията си за извънредно заседание на парламента

Решението е взето на Председателски съвет

11:23 - 17.05.2024
Текстове от партньори

Domestos става част от КвАРТал

Domestos ще разполага с мобилен санитарен контейнер в рамките на фестивалната зона

10:32 - 17.05.2024
Важно днес

Мъж подпали синагога във Франция, проявите на антисемитизъм зачестяват

Полицията е застреляла въоръжен мъж пред храма, огънят е овладян

10:30 - 17.05.2024
Живот

Покушението срещу Фицо не успя, но може ли той да убие свободните медии?

Войната на словашките власти с медиите навлезе в нова фаза

09:53 - 17.05.2024