Не пауза през менопаузата, а младост на пауза: с новите слънцезащитни продукти от Vichy Снимка: © Getty Images

Тази година пролетта разцъфна рано и люляците за няколко дни превърнаха градовете в лилава приказка, в която всеки би се потопил. Повечето от нас извадиха летните дрехи и започнаха да предприемат действия за бързо вкарване във форма за дългите, летни дни.

Разбира се, климатичните промени през последните години са ни подготвили, че може и да останем изненадани от някой ненадеен, двудневен майски сняг, но едно е сигурно: предстоят топлите месеци, в които можем да се радваме на слънцето, да прекарваме повече време навън, да си правим пикници, да играем федербал по поляни, да пътуваме, да плуваме в басейни и морета и да се заредим с витамин D за следващата зима.

Радостта от слънцето обаче трябва да бъде придружена от съответната грижа за кожата, която да ни гарантира, че можем да се облагодетелстваме от лъчите му, както физически, така и психически, без да подлагаме кожата си на риск и без да позволим ускоряване на стареенето.

Десетилетни изследвания доказват, че незащитеното излагане на слънце уврежда кожата – процес, който при жените става най-видим в периода на менопаузата, когато пигментните петна и бръчките се засилват под влиянието на UV лъчите.

Менопаузата – думата, която все още носи със себе си мрачни асоциации с неконтролируемо наддаване на тегло, остаряване, страховити горещи вълни, стесняване на социалния живот и резки смени на настроението.

Подобно на процесите в други сфери обаче, общественият разговор за менопаузата през последните години претърпя радикални промени и изнесе в пространството някои обнадеждаващи изводи.

Най-важният от тях е, че менопаузата изобщо не е синоним на гореизброените асоциации на ужасите. Наистина, биологията е непреодолима сила, но с подходящите грижа и внимание може да бъде подчинена сила.

Що се отнася до кожата, най-големият орган в човешкото тяло, хормоналните колебания по време на менопаузата водят до намалено производство на колаген и по-трудно задържане на влагата. В резултат на това кожата губи стегнатия си вид, изтънява, става по-суха, а бръчките стават по-видими.

В същото време намалява броя на пигментните клетки, които се групират по различен начин в зряла възраст и по този начин се образуват така омразните тъмни петна, които се опитваме да избегнем.

Според дерматолога д-р Камелия Присадашка, хиперпигментацията може да се дължи на различни причини като главните сред тях са промените в хормоналния статус – по време на бременност, при прекомерно излагане на слънце (т.нар. фотостареене), след възпалителни процеси на кожата и при генетична предиспозиция.

Според д-р Присадашка след 40-годишна възраст по откритите части на кожата може да се забележат и т.нар. соларни хиперпигментации, които се появяват след продължително въздействие на вредните UV лъчи върху кожата.

Тя потвърждава, че най-сигурното средство, с което можем да се предпазим от поява на хиперпигментация, е използването на висококачествена слънцезащита. Според препоръките на световните организации, регламентиращи състава и правилата за използване, се смята, че слънцезащитните средства трябва да се нанасят половин час преди излагане на слънце, като ако сме на плажа, нанасянето следва да се повтаря на всеки два часа, както и след излизане от водните басейни, тъй като дори най-високата слънцезащита се изчерпва след час.

Vichy Neovadiol

Подкрепата, от която имаме нужда, за да се убедим, че менопаузата не означава „пауза“, а по-скоро ново начало, идва от френския дермокозметичен бранд Vichy и неговата продуктова гама Neovadiol, който пусна нов и подобрен продукт за стягане на кожата и защита от поява на тъмни петна- Neovadiol SPF50.

Той съдържа разширен комплекс от активни съставки за справяне със стареенето на кожата през менопаузата. Това са проксилан, екстракт от семена на сена, омега 3, 6 и 9 мастни киселини, хиалуронова киселина и минерализираща вулканична вода Vichy – заедно те ефективно компенсират загубата на липидите, редуцират бръчките и стягат кожата.

Широкоспектърната UV защита предотвратява появата на нови пигментни петна и бръчки, ниацинамидът изсветлява тъмните петна, а специалният перлен пигмент ги прави по-незабележими.

Експертите съветват да нанасяме по няколко капки Neovadiol MENO 5 BI-серум сутрин преди крема за стягане и защита от тъмни петна Neovadiol SPF50, а вечер да използваме Подхранваща нощна грижа за кожа в постменопаузата от същата серия.

Онези, които все още се намират в т.нар. перименопауза, десетте години, които предшестват менопаузата, които вървят с нередовен цикъл, горещи вълни и по-слаба еластичност на кожата, след Neovadiol MENO 5 BI-серум, е желателно сутрин да прилагаме дневна грижа с уплътняващ и изпълващ ефект за кожа в перименопауза, а като слънцезащита да използваме Vichy Capital Soleil UV-Age Daily SPF 50+.

Грижа за лицето зряла кожа

Добрата козметика може и да не е машина на времето, която да ни върне в бурния цъфтеж на 20-те ни години, но със сигурност е метод, който може ефективно да забави процесите на стареене и да се превърне в мост към едно спокойно приемане на естествените промени в тялото, които не са диагноза, а възможност.

А това никак не е малко. И нека приветстваме лятното слънце сега.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

България купува 35 електрически мотриси за 642 млн. лв. от "Щадлер" Полша

Подвижният състав ще бъде купен със средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

20:08 - 26.06.2024
Спорт

Станимира Петрова и Любомир Епитропов ще развеят българския трибагреник в Париж

Епитропов ще заеме мястото на плувеца Петър Мицин.

19:43 - 26.06.2024
Живот

Били Айлиш стана третият изпълнител, достигнал 100 милиона месечни слушатели в Spotify

22-годишната певица, двукратна носителка на "Оскар", следва The Weeknd и Тейлър Суифт.

18:26 - 26.06.2024
Важно днес

Орбан пак блокира обща позиция на ЕС срещу Русия

Този път Унгария отказва да осъди забраната на 81 западни медии от Москва

17:48 - 26.06.2024
Важно днес

Братът на Петьо Петров-Еврото е освободен като зам.-шеф на Апелативна прокуратура-София

Предложението за освобождаването му е направено от изпълняващия функциите на ръководител на АП-София Емилия Русинова

17:01 - 26.06.2024