Eверест взе пет жертви само за денонощие. Още ли е пренаселен върхът? Снимка: © Getty Images

Петима души загинаха под Еверест само за денонощие. Трагедията отново повдига въпроса дали това е риск, който всеки, тръгнал да изкачва осемхилядник, поема, или представата, че експедицията в Хималаите е нещо като туристическа разходка, е причината за честите смъртни случаи под върха.

Смъртта на част от последните пет жертви е официално потвърдена. Други се водят за безследно изчезнали, но едва ли са оцелели в тежките условия.

Последното съобщение за смъртен случай е за кениеца Кируи Черуйот.

Спасителните екипи са открили в сряда тялото на 40-годишния алпинист между върха и т.нар. Стъпало на Хилари - последното препятствие по класическия маршрут към Еверест от юг.

Кениецът и водачът му са в неизвстност от вторник, когато е бил последният контакт с тях, но тялото на шерпа все още не открито.

Очаква се властите в Непал да обявят официално и смъртта на британския алпинист Даниел Пол Патерсън на 40 г. Заедно с водача си Хас Тенджи Шерпа той е пропаднал в бездната след срутване на част от снежната покривка на 21 май.

Също на 21 май в палатката си в базовия лагер е открит мъртъв румънецът Габриел Тавара, който се опитал да покори връх Лхотце по маршрута, по който се изкачва и Еверест, без допълнителен кислород.

Така от началото на мусонния сезон, който се смята за най-подходящ за експедиции до Покрива на света, жертвите по маршрута вече са 7. Пепалските власти по-рано потвърдиха смъртта на двама монголци, които загиват на над 8500 м надморска височина, докато слизат от Еверест. Това се случи на 13 май.

Новината за петима загинали за денонощие идва само няколко седмици, след като влезе в сила решение на Върховния съд на Непал, с което се ограничава броя на алпинистите, които всяка пролет щурмуват най-високия връх.

Всяка година те са стотици, въпреки че таксата за изкачването на Еверест е 11 000 долара. Само през 2023 г. властите са издали рекордните 478 разрешителни за експедиции.

През 2019 г. струпването по маршрута достига такива размери, че алпинистите трябваше да изчакват реда си часове на минусови температури и с риск да останат без кислород. Смята се, че стълпотворението тогава е причина за най-малко 4 от общо 11 смъртни случая.

За 2024 г. непалските власти са издали общо 945 разрешителни за изкачване на върхове в Хималаите. 403 от тях са за Еверест.

Сега освен забраната за струпване на алпинисти, в сила е и забрана за използването на хеликоптери, освен ако не са част от спасителна операция.

Причината е, че през последните години много участници ги използват, за да кацнат директно в базовия лагер или за да си спестят прехода по твърде опасен терен.

За край на тълпите, изкачващи Еверест, призовава и единственият оцелял от първата експедиция до върха през 1953 г.

"По-добре ще е да се намали броят на хората, които ходят. Там в момента е много пренаселено," казва през март в интервю за Associated Press 91-годишният Канча Шерпа.

Той продължава да нарича Еверест "Джомолунгма" (от непалски "Богинята майка на Земята") и да смята, че "тя е най-голямото ни божество, а божествата не бива да бъдат опорочавани, както правят хората, като пушат, ядат месо и хвърлят боклуците си в планината."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Земеделци от Ямбол продължават протеста си срещу новия областен директор

Недоволството дойде след поредните смени, извършени от кабинета "Главчев"

14:10 - 24.06.2024
Технологии

ЕК обвинява Apple в нарушаване на европейски закони и го заплаши с глоба за милиарди евро

Това е първият случай, в който Комисията отправя официално обвинение срещу технологична фирма

14:05 - 24.06.2024
Важно днес

Атанас Атанасов: Снайперисти пазят двора на Борисов

Румен Радев ще изиска информация от службите

14:01 - 24.06.2024
Важно днес

Звезда от "Карибски пирати" загина при нападение от акула

49-годишният мъж е карал сърф на Хаваите, когато е бил нападнат от акула

12:35 - 24.06.2024
Важно днес

ДПС поиска Радев да е медиатор и да убеди партиите за съставянето на кабинет с първия мандат

За ДПС най-логичният вариант е съставяне на кабинет с мандата на ГЕРБ

11:04 - 24.06.2024
Важно днес

Хиляди посрещнаха Далай Лама в Ню Йорк въпреки канските жеги

Духовният водач пристигна в САЩ за операция на коляното

10:20 - 24.06.2024