Радев нареди България в топ 3 на "иновативните икономики в света" Снимка: © Getty Images

"Напредъкът в областта на цифровите иновации в последно време позволи на България да влезе в топ 3 на иновативните икономики в света". Такова твърдение отправи президентът Румен Радев, цитирано от БТА. Държавният глава в момента е в Ню Йорк за Общото събрание на ООН.

Радев не даде обяснение кой е източникът му, че страната ни е попаднала в тази класация, нито чия е тя. Съгласно Световния индекс за иновации за 2022 г. България е на второ място по иновации след Китай в една от разбивките по групи по доходи. В общата класация с всички държави обаче тя е на 35-о място от общо 132 държави, посочва агенцията.

Впоследствие от пресцентърът на Радев уточниха, че става въпрос за данни от Глобалният иновационен индекс и за нареждането на България в "топ 3 на иновативните икономики в групата на страните с по-високи от средните в доходи в световен мащаб". По този показател тя е е втора след Китай, следвана от Малайзия.

"Наясно сме, че науката, технологиите, иновациите и данните са изключително важни за постигането на Целите за устойчиво развитие. Ще продължим да подкрепяме международните усилия за изграждането на отворен, свободен и сигурен цифров свят, осигурявайки универсален достъп до него“, допълни Радев.

Той заяви, че за решаването на световните проблеми са нужни много повече и по-координирани усилия на всички нива. И от Ню Йорк президентът реши да призове за диалог - често срещан призив в неговата реторика по повод различни теми. Според него основното предизвикателство пред света остава "рискът от глобален военен конфликт".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024
галерия

Роуд шоуто на подкаста "Европеец" събра в София евродепутати, народни представители и инфлуенсъри

На 15 май те участваха в дискусия за българския интерес в Европейския съюз и обсъдиха къде е мястото на България при вземането на решения на европейско ниво.

16:33 - 16.05.2024