Теч в системата ли издаде, че Русия иска нови морски граници с Литва и Финландия? Снимка: © Getty Images

Документ, разкриващ, че Русия се готви да разшири териториалните си води в Балтийско море и да промени едностранно границите с Литва и Финландия, създаде напрежение в региона, а след това беше изтрит от властите.

За проект на военното министерство, който съдържа подобни планове, пръв съобщи сайтът Тhe Moscow Тimes.

Само след часове обаче той изчезна от портала за правна информация на Русия, като според изданието на това място вече пише "Проектът е изтрит". Не е ясно дали е бил качен погрешка или руските власти са смятали, че той няма да бъде забелязан сред останалите документи.

Официозът ТАСС първо цитира военно-дипломатически източник, според когото "Русия нито е имала, нито има такива намерения", а след това и говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който казва, че проект е имало, но не и идея за промяна на границите.

Той обяснява, че в предложението на Министерството на отбраната за "уточняването" на границите в Балтийско море няма политически конктест, но "заради нивото на конфронтация в региона се необходими стъпки за осигуряването на сигурността на страната."

"Тук няма нищо политическо, но политическата обстановка доста се промени междувременно," заявява Песков и насочва медиите към военното министерство за допълнителна информация.

От ТАСС допълват, че на 21 май Министерството на отбраната е предложило да се утвърдят координатите на морските зони на Русия в Балтийско море, но не и за промяна на държавните граници.

Според The Moscow Times обаче в сваления междувременно документ е било записано, че Русия се готви да обяви за своя акватория част от Финския залив на изток, както и в близост до градовете Балтийск и Зеленоградск в Калининградска област.

За целта се предвиждат промени в координатите на географските точки, с които се определя руската акватория.

На границата с Финландия руското правителство иска да "коригира" и координатите на няколко острова, тъй като според сега действащото поставление, прието по времето на Съветския съюз, те "не съотвестват на географската обстановка".

Сегашните координатите били определени "по морски карти в малък мащаб", които на свой ред били разработени по данни от средата на XX век и "не позволяват да се определят външните морски граници," е записано в документа.

Според The Moscow Times той е бил представен за обществено обсъждане почти едновременно с началото на учението за използване на тактическо ядрено оръжие близо до украинската граница.

Целта на учението според руското военно министерство е да подготви армията за евентуален "отговор на провокации и заплахи на представители на Запада".

Външното министерство на Литва заяви в отговор, че действията на Русия съвсем не са случайни и целят провокация в отношенията със съседни държави.

"Това е пореденото доказателство, че агресивната политика на Русия е заплаха за сигурността на съседните държави на Европа като цяло," се посочва в официално съобщение.

Властите в Литва ще поискат официално обяснение от Москва, като междувременно призоваха Русия да спазва законите и принципите на международното право, както и международните и двустранни споразумения за ненарушаване на границите.

"В ход е поредната руска хибридна операция, този път в опит да се всее несигурност и съмнения за техните намерения в Балтийско море. Това е провокация срещи НАТО и ЕС, която трябва да получи твърд отговор," написа в X външният министър на Литва Габриелюс Ландсбергис.

Реакция дойде и от Финландия, която също като Литва е член на НАТО и се противопоставя на руската агресия в Украйна.

"Конвенцията на ООН за морското право съдържа ясна дефиниция на морските зони, включително тяхната ревизия. Смятаме, че Русия, като част от тази Конвенция, ще се съобрази с нея. Напомняме още, че всяването на смут също е форма на хибридно влияние, но ние няма да се поддадем," коментира също в X външният министър на страната Елина Валтонен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

България купува 35 електрически мотриси за 642 млн. лв. от "Щадлер" Полша

Подвижният състав ще бъде купен със средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

20:08 - 26.06.2024
Спорт

Станимира Петрова и Любомир Епитропов ще развеят българския трибагреник в Париж

Епитропов ще заеме мястото на плувеца Петър Мицин.

19:43 - 26.06.2024
Живот

Били Айлиш стана третият изпълнител, достигнал 100 милиона месечни слушатели в Spotify

22-годишната певица, двукратна носителка на "Оскар", следва The Weeknd и Тейлър Суифт.

18:26 - 26.06.2024
Важно днес

Орбан пак блокира обща позиция на ЕС срещу Русия

Този път Унгария отказва да осъди забраната на 81 западни медии от Москва

17:48 - 26.06.2024
Важно днес

Братът на Петьо Петров-Еврото е освободен като зам.-шеф на Апелативна прокуратура-София

Предложението за освобождаването му е направено от изпълняващия функциите на ръководител на АП-София Емилия Русинова

17:01 - 26.06.2024