Цялото население на Газа е изправено пред кризисни нива на глад, сочи доклад на СЗО Снимка: © Getty Images

Резолюция за увеличаване на хуманитарната помощ за Газа предстои да бъде гласувана днес от Съвета за сигурност на ООН.

В изготвения от Обединените арабски емирства документ се изисква Израел и "Хамас" да разрешат "използването на всички сухопътни, морски и въздушни маршрути до и през цялата Ивица Газа" за доставки на хуманитарна помощ.

В доклад на подкрепен от ООН орган се казва, че цялото население на Газа е изправено пред кризисни нива на глад. Рискът от глад се увеличава с всеки изминал ден, се допълва още в Интегрираната класификация на фазите на продоволствената сигурност.

По данни на Световната здравна организация 93% от населението в Газа в момента е засегнато от глад и високо ниво на недохранване.

Гладът, мизерията и смъртта са на дневен ред“, пише организацията в X.

СЗО говори за “смъртоносната комбинация от глад и болести“, която води до все повече смъртни случаи. Според организацията броят на инфекциозните заболявания в Газа вече се е увеличил рязко.

Хората, застрашени от “катастрофален” глад, са повече от една четвърт от над двата милиона души в района.

На фона на международните дипломатически усилия боевете в ивицата Газа се ожесточиха, като Израел бомбардира северната и южната част на дългата 41 км палестинска територия, а обявената от САЩ и ЕС за терористична организация „Хамас“ обстрелва с ракети търговската столица на Израел Тел Авив, предаде Ройтерс.

След атаката от 7 октомври, при която „Хамас“ уби 1200 цивилни, а други 240 взе за заложници, израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обеща да „унищожи“ екстремистската групировка.

Израелските военни изразиха съжаление за смъртните случаи сред цивилното население в ивицата Газа, но обвиниха подкрепяната от Иран "Хамас", че действа в гъсто населени райони или използва цивилни граждани като жив щит - твърдение, което групировката отрича.

Хуманитарната пауза от 24 ноември до 1 декември спомогна за увеличаване на доставките на помощи за Газа и освобождаването на десетки заложници.

Палестинските войнствени групировки „Хамас“ и Ислямски джихад отхвърлят всякакви сделки за размяна на заложници и палестински затворници "освен след пълно прекратяване на агресията" от страна на Израел, се казва в изявление на фракциите от четвъртък.

Първата и единствена до момента размяна на заложници включваше до 100 заложници от Израел срещу до 300 палестински затворници в израелски затвори.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Спасителни екипи издирват президента на Иран след инцидент с хеликоптер (Обновена)

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024
Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024