WSJ: Иран стои зад подготовката на удара на "Хамас" срещу Израел Снимка: © Getty Images

Офицери от иранските служби за сигурност са помогнали на "Хамас" в планирането на изненадващата атака срещу Израел в събота и са дали разрешение за нападението на среща в Бейрут преди дни - това твърди Wall Street Journal, като цитира висшестоящи членове на "Хамас" и ливанската "Хизбула".

Висши военни от Ислямската революционна гвардия са работили с "Хамас" още от август, за да изготвят план за нахлуване по земя, въздух и море. Атаките на 7 октомври бяха най-сериозният пробив на израелската граница от 50 години насам.

Детайлите по операцията са обсъждани на няколко срещи в ливанската столица Бейрут, на които са присъствали офицери от иранската гвардия и на 4 групировки, поддържани от Иран.

Засега американското правителство твърди, че не разполага с доказателства за евентуална намеса на Иран в нападенията - въпреки че Антъни Блинкен подчертава дългогодишните връзки на Техеран с антиизраелските сили.

WSJ обаче цитират анонимен източник от европейско правителство и съветник на сирийското управление, които потвърждават информацията за подготовката на атаката.

"Хамас" отричат да са използвали външна помощ в планирането.

Говорител на иранската мисия в ООН също твърди, че страната не е ръководила действията на групировката, въпреки че ги подкрепя.

Американската медия описва стратегията на Ислямската революционна гвардия като опит за създаване на многостранен фронт, който да "задуши" Израел от всички страни. "Хизбула" и Народният фронт за освобождение на Палестина действат на север от Израел, а "Ислямски джихад" и "Хамас" - в Газа и Западния бряг.

Израел обвинява Иран за това, че стои зад атаките, макар и индиректно.

"Знаем, че е имало срещи в Сирия и Ливан с други лидери на терористичните армии, обкръжаващи Израел, така че е лесно за разбиране, че са се опитвали да се координират. Прокситата на Иран в нашия регион са опитвали да се координират възможно най-много с Иран", твърди израелският посланик в ООН Гилад Ердан.

Нападението от 7 октомври не само се възползва от вътрешнополитическата нестабилност на Израел, но и е целяло прекъсване на преговорите за сближаване между Израел и Саудитска Арабия, в които посредничат и САЩ.

Иран гледа на този процес като на заплаха за собствените си интереси.

WSJ цитират изследователя Хусеин Ибиш, според когото стратегическата карта на Близкия изток може да се промени "драматично" във вреда на Иран, ако Израел разшири връзките си в региона. Това би създало и верига от американски съюзници в трите най-важни точки на световната търговия: Суецкия канал, Ормузкия проток и Баб ел-Мандеб, който свързва Червено и Арабско море.

Според информацията, ръководител на чуждестранните групировки под сферата на влияние на Иран е Исмаил Кани, който стои начело на външното военно крило на Ислямската революционна гвардия.

Кани започва да координира няколко паравоенни организации, обкръжаващи Израел, през април на среща в Ливан. По това време палестинските групировки започват няколко по-малки атаки срещу Израел от Ливан и Газа под ръководството на Техеран.

Иран отдавна помага на "Хамас", но тъй като са сунити, досега членовете на групировката са били по-дистанцирани спрямо шиитските съюзници на Техеран.

През изминалите два месеца обаче са започнали по-интензивни срещи между лидерите на иранските сили и ръководителите на близките до тях организации, включително с военния шеф на "Хамас" Салех ал-Арури. Източниците на WSJ твърдят, че иранският министър на външните работи Хосеин Амир-Абдолахиян е присъствал на поне две от тях.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

България купува 35 електрически мотриси за 642 млн. лв. от "Щадлер" Полша

Подвижният състав ще бъде купен със средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

20:08 - 26.06.2024
Спорт

Станимира Петрова и Любомир Епитропов ще развеят българския трибагреник в Париж

Епитропов ще заеме мястото на плувеца Петър Мицин.

19:43 - 26.06.2024
Живот

Били Айлиш стана третият изпълнител, достигнал 100 милиона месечни слушатели в Spotify

22-годишната певица, двукратна носителка на "Оскар", следва The Weeknd и Тейлър Суифт.

18:26 - 26.06.2024
Важно днес

Орбан пак блокира обща позиция на ЕС срещу Русия

Този път Унгария отказва да осъди забраната на 81 западни медии от Москва

17:48 - 26.06.2024
Важно днес

Братът на Петьо Петров-Еврото е освободен като зам.-шеф на Апелативна прокуратура-София

Предложението за освобождаването му е направено от изпълняващия функциите на ръководител на АП-София Емилия Русинова

17:01 - 26.06.2024