ИТН върна и третия мандат на Румен Радев. България отива на шести избори Снимка: © Булевард България

Парламентарната делегация на ИТН върна третия мандат на президента Румен Радев веднага след като го прие.

Това означава, че България ще проведе шести поредни парламентарни избори за изминалите 3 г.

"Напълно разбираме трудната ситуация, в която ви поставиха с тези напълно ненужни промени в Конституцията. За съжаление в това НС нашите гласове бяха твърде малко, за да ги спрем. Ние отдавна сме определили това мнозинство като вредно, затова се радваме, че тази 9-месечна агония приключва. Някои определят изборите като "хаос", като "ненужни" и че "за съжаление" щял да решава народът. Ние мислим, че изборите са най-висшата форма на демокрация", каза Ивайло Вълчев пред президента Румен Радев.

Радев не пропусна случая да обяви за най-голям провал на досегашното управление това, че "преди изборите говореха едно, а след изборите сътвориха сглобка".

Той обяви, че ще прекъснал "наситената си международна програма" заради предстоящото назначаване на служебно правителство.

"Започвам среща с всички потенциални министър-председатели, ако се наложи - и в почивните дни. Ще направя всичко възможно този процес да бъде ускорен", каза Радев.

Ако кабинетът бъде формиран до 9 април, парламентарните избори ще могат да се проведат едновременно с Евроизбори 2024, които са планирани за 9 юни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024