Снимка: © Getty Images

Софийският районен съд е обявил за незаконен и ареста на бившия министър на финансите Владислав Горанов от 17 март, съобщава „Сега“.

ГД "Национална полиция" ще трябва да плати на Горанов 490 лева, представляващи разноски по делото - 480 лева за адвокатско възнаграждение и 10 лева за внесена държавна такса. Решението подлежи на обжалване пред Административен съд - София.

Горанов беше задържан на 17 март за 24 часа от служители на МВР заради досъдебно производство, образувано "по неотложност" във връзка със сигнала на обвиняемия бизнесмен Васил Божков за рекет. Тогава бяха задържани и бившият премиер Бойко Борисов, и неговият PR - Севделина Арнаудова.

По-рано Софийският районен определи за незаконен и ареста на Борисов, а МВР бе осъдено да плати 300 лева разноски на председателя на ГЕРБ.

Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са осъществени след сигнал на гражданско движение БОЕЦ до министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, става ясно от решението на съда. В сигнала на БОЕЦ е посочен разказът на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който твърди, че е бил изнудван да плаща 20% от печалбата си на Горанов и Бойко Борисов срещу прокарването на поправка в Закон за хазарта, която да му позволи да плаща по-ниски такси. Сигналът посочва още, че Горанов и Севделина Арнаудова са били куриери на Бойко Борисов в тази престъпна схема за рекет и изнудване.

В периода от 23 декември 2021 г. до 7 март 2022 г. са били снети сведения от общо двадесет и двама души, сред които и Владислав Горанов.

На 17 март е бил разпитан и премиерът Кирил Петков за получен доклад от Министерство на финансите за дейността на Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС" и Дирекция ''Национален фонд''.

На същия ден за времето от 20.30ч. до 23.10 ч. при условията на неотложност било извършено претърсване в жилището на Горанов. Там е била издадена и заповедта за задържането му, а според съдия Яна Димитрова полицията е задържала бившия министър на финансите с постановление, в което единствено е бил преписан текстът от Наказателния кодекс, като не се посочва какво точно е извършил Горанов, което да представлява престъпление.

"Съгласно решение на Европейския съд за правата на човека не е достатъчно заповедта за задържане да съдържа само позоваване на разпоредби, без посочване на специфични обстоятелства или действия на задържаното лице, дали повод на органа да прибегне до задържане", аргументира се съдия Яна Димитрова от СРС.

Димитрова уточнява, че в случая не става ясно, нито от материалите по преписката, нито се е изяснило в хода на съдебното заседание, дали и по какъв начин административният орган е имал данни за извършено от жалбоподателя престъпление, доколкото и пред съда такива не са били представени, заради което задържането безспорно е извършено в нарушение на закона.

"Правото на свободно придвижване не може да почива на предполагаеми, непосочени причини, останали недоказани и в рамките на настоящото производство", пише още в решението.

Съдът намира за произволни и твърденията, че задържането е съобразено с личността на задържания Горанов и възможността му за оказване от негова страна на въздействие върху евентуалните свидетели, които ще бъдат разпитани в хода на наказателното производство.

"В случая се касае за неосъждано лице , за което няма данни да е криминално регистрано или да има други регистрирани противоправни прояви, за да бъде ''профилактирано'', чрез задържане", твърди съдията.

Арестът на Бойко Борисов е обявен за незаконен от съда


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синеморец за тревожни хора

Обичам българското море, но то ме съсипва

Стефан Янев отрече "популярния и уважаван журналист" Ива Николова да му е PR

Партията му "няма професионални отношения" с бившата репортерка на ПИК

МЗ отново реши да коригира Covid-мерките - този път за цялата страна

Магазините и моловете вече не са длъжни да изискват маски

Съдът разреши регистрацията на партия "Продължаваме промяната"

Почти година след създаването на проекта ПП вече ще е официална партия

Серина Уилямс се оттегля от тениса с есе и корица в списание Vogue

Легендата на спорта иска да се отдаде на семейството и инвестиционния си бизнес

Vivacom вече ще предлага EON TV без срочен договор

Сред основните предимства на новата услуга са това, че не са необходими приемник и потребителите могат да я активират веднага,

"Аерофлот" разглобява самолети заради недостиг на резервни части

Санкциите оставиха най-големите руски авиокомпании без внос на компоненти

Лудата история на Мадам Тюсо ще бъде разказана в нов сериал

Работното заглавие на проекта е "Madame!" и е представен като неразказаната история на Тюсо