Арестът на Владислав Горанов също е обявен за незаконен Снимка: © Getty Images

Софийският районен съд е обявил за незаконен и ареста на бившия министър на финансите Владислав Горанов от 17 март, съобщава „Сега“.

ГД "Национална полиция" ще трябва да плати на Горанов 490 лева, представляващи разноски по делото - 480 лева за адвокатско възнаграждение и 10 лева за внесена държавна такса. Решението подлежи на обжалване пред Административен съд - София.

Горанов беше задържан на 17 март за 24 часа от служители на МВР заради досъдебно производство, образувано "по неотложност" във връзка със сигнала на обвиняемия бизнесмен Васил Божков за рекет. Тогава бяха задържани и бившият премиер Бойко Борисов, и неговият PR - Севделина Арнаудова.

По-рано Софийският районен определи за незаконен и ареста на Борисов, а МВР бе осъдено да плати 300 лева разноски на председателя на ГЕРБ.

Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са осъществени след сигнал на гражданско движение БОЕЦ до министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, става ясно от решението на съда. В сигнала на БОЕЦ е посочен разказът на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който твърди, че е бил изнудван да плаща 20% от печалбата си на Горанов и Бойко Борисов срещу прокарването на поправка в Закон за хазарта, която да му позволи да плаща по-ниски такси. Сигналът посочва още, че Горанов и Севделина Арнаудова са били куриери на Бойко Борисов в тази престъпна схема за рекет и изнудване.

В периода от 23 декември 2021 г. до 7 март 2022 г. са били снети сведения от общо двадесет и двама души, сред които и Владислав Горанов.

На 17 март е бил разпитан и премиерът Кирил Петков за получен доклад от Министерство на финансите за дейността на Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС" и Дирекция ''Национален фонд''.

На същия ден за времето от 20.30ч. до 23.10 ч. при условията на неотложност било извършено претърсване в жилището на Горанов. Там е била издадена и заповедта за задържането му, а според съдия Яна Димитрова полицията е задържала бившия министър на финансите с постановление, в което единствено е бил преписан текстът от Наказателния кодекс, като не се посочва какво точно е извършил Горанов, което да представлява престъпление.

"Съгласно решение на Европейския съд за правата на човека не е достатъчно заповедта за задържане да съдържа само позоваване на разпоредби, без посочване на специфични обстоятелства или действия на задържаното лице, дали повод на органа да прибегне до задържане", аргументира се съдия Яна Димитрова от СРС.

Димитрова уточнява, че в случая не става ясно, нито от материалите по преписката, нито се е изяснило в хода на съдебното заседание, дали и по какъв начин административният орган е имал данни за извършено от жалбоподателя престъпление, доколкото и пред съда такива не са били представени, заради което задържането безспорно е извършено в нарушение на закона.

"Правото на свободно придвижване не може да почива на предполагаеми, непосочени причини, останали недоказани и в рамките на настоящото производство", пише още в решението.

Съдът намира за произволни и твърденията, че задържането е съобразено с личността на задържания Горанов и възможността му за оказване от негова страна на въздействие върху евентуалните свидетели, които ще бъдат разпитани в хода на наказателното производство.

"В случая се касае за неосъждано лице , за което няма данни да е криминално регистрано или да има други регистрирани противоправни прояви, за да бъде ''профилактирано'', чрез задържане", твърди съдията.

Арестът на Бойко Борисов е обявен за незаконен от съда


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Депутатите работят извънредно, за да гласуват държавния бюджет за 2024 г.

Депутатите ще проведат извънредно заседание, за да обсъдят държавните финанси за догодина

07:33 - 11.12.2023
Важно днес

Денков: Не сме обсъждали да приемем повече мигранти, за да влезем в Шенген. Това ще е неприемливо

България няма да се съгласи да приеме повече мигранти в замяна на вдигане на ветото за Шенген

18:15 - 10.12.2023
Важно днес

Уволненият директор на "Пирогов" сам обмислял да се оттегли от поста

Димитров оправда финансовата загуба на "Пирогов", твърди, че я е наследил

18:02 - 10.12.2023
Важно днес

Децата на хвърлената в ирански затвор Наргес Мохамади приеха Нобела за мир от нейно име

В реч, нелегално изнесена от затвора, Мохамади осъжда "тираничното" иранско правителство.

17:10 - 10.12.2023
Важно днес

Пеевски нападна Радев след негов коментар за ниското доверие в парламента

Пеевски отправи нови обвинения и съвети - този път към президента

15:51 - 10.12.2023
Политика

Египет гласува на президентски избори с вече ясен победител

Президентът Абдел Фатах ел-Сиси се очаква да получи трети мандат

15:35 - 10.12.2023
галерия

От кралски особи до бизнесмени: Кои са най-богатите фамилии за 2023 г.?

Кралски династии и наследници на големи бизнеси са сред най-богатите в списъка за 2023 г.

13:50 - 10.12.2023
Важно днес

В ГЕРБ заговориха за кабинет с премиер Борисов и Пеевски като вицепремиер. Тома Биков отрече

Тома Биков отрича в ГЕРБ да е обсъждана идеята за кабинет начело с Бойко Борисов

12:02 - 10.12.2023