Асен Василев: Гоним 121 депутати заедно с ДБ - в коалиция или поотделно Снимка: © Getty Images

"В понеделник или вторник ще финализираме решението дали ще отидем на избори с "Демократична България", или сами" - това обяви пред БНР съпредседателят на "Продължаваме проямната" Асен Василев.

Крайният срок за регистрация за участие на изборите е 17 август, така че решението трябва да бъде взето най-късно тогава.

"Миналата седмица се срещнахме. Погледнахме социологията. Тя показва спад, ако се явим като коалиция. В момента изчакваме още една социология, поръчана от нас - малко по-широка, с периферия и по-задълбочено направена. След това ще имаме пак разговори - в понеделник или вторник идната седмица - и ще вземем окончателно решение," добави още бившият вицепремиер и министър на финансите.

Василев разясни и какви са причините от "Продължаваме промяната" да подхождат внимателно към предложението за коалиция:

"Няколко неща. Ние не сме дясна партия, а центристка, що се отнася до това как се разходват средставата на страната. От дясната част на спектъра сме взели това, че не искаме да се пипат данъчните ставки, искаме да се запази плоският данък и като цяло през инициатива на частния сектор да се случват нещата в страната. От лявата част обаче сме взели една доста широка социална програма. Пенсиите за последните 12 месеца се увеличиха със 167 лева, докато за последните 12 години бяха нараснали със 164."

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" посочи и разликите в политиките с БСП: "Те искат да се вдигнат данъците, искат да се мине към прогресивен данък. Имат доста по-агресивна социална програма, която трябва да бъде финансирана през по-агресивно облагане на гражданите и фирмите. Ние сме против това - искаме да запазим текущото облагане и в рамките на това, което направим като възпиране на течове и т.н. да се инвестира в социална програма."

По всичко изглежда, че до предизборна коалиция няма да се осъществи, но Василев поясни, че официалното "не" ще бъде казано, когато е взето финалното решение:

"Когато вземем решението, в същия ден ще го кажем. Има надежда за коалиция дотолкова, доколкото в предишния парламент в опита за съставяне на правителство не ни достигнаха само 4 гласа. Тоест всеки глас и мандат е изключително важен. От една страна има една теория, която поддържат редица политолози и социолози - че това ще създаде един голям политически субект, ще се създаде вълна и хората ще предпочетат победителя. От другата страна има наши гласоподаватели, които не харесват "Демократична България", и обратното. По редица причини, най-разнообразни. Въпросът е дали ще вземем повече депутати заедно или поотделно."

Бившият финансов министър каза още, че целта на тези избори не е "Продължаваме промяната" да вземе най-много гласове. "Нашата цел е да може да се сформира мнозинство от 121 депутата, което ясно да заяви, че няма да работи с господин Борисов, че ще спре всички кражби и няма да има троянски кон. Въпросът е как тази цел може най-добре да се постигне."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024