Иван Костов: Не трябва да се снишаваме пред Русия и да бягаме от позицията на НАТО Снимка: © БНР

„Хората си мислят, че ако се държим по-снишени, Русия няма да ни види. Това не е вярно - Кремъл ще действа срещу всички страни в НАТО по един и същ начин. Трябва да не се снишаваме, да не си измисляме някакви полу-батальони, а да покажем, че сме единни и не сме страна, която е готова първа да избяга от общата позиция на НАТО“.

Това коментира бившият премиер Иван Костов (1997-2001 г.) в предаването „12+3“ по БНР този понеделник. По темата с Украйна той заяви, че българското правителство трябва много спешно да обяви как се реагира срещу евентуална руска агресия, която може да спре енергийните доставки за цяла Европа.

Часове след като Владимир Путин и Джо Байдън постигнаха принципно съгласие за нов разговор чрез посредничеството на френския президент Еманюел Макрон, Иван Костов каза, че опитите на дипломацията може и да не решат нито един въпрос.

Макрон е договорил принципно съгласие за разговор Байдън - Путин

„Москва ще екстремизира с всички средства хибридната война, която води от 2014 г. срещу страните от НАТО. Кибератаките срещу сайтове на украинското правителство са пример за това. Руските хакери могат да нанесат удар по банковите, транспортните и електроснабдителните системи. Две банки вече бяха атакувани в средата на януари. Въпросът е кога НАТО ще се обедини и ще реши да даде категоричен отпор – ще чакат да нахлуват още батальони и бойни групи от Русия в Украйна, или ще наложат тежки санкции, за които се говори? Кога Западът ще реши да спре да води преговори?“, попита Костов.

Попитан дали е привърженик на по-твърд подход от НАТО спрямо Русия и дали мисли, че санкциите на ЕС няма да сработят, той отговори: „Имам предвид всички мерки, които могат да се вземат“.

„Малко по-вероятно е Путин да не се осмели да извърши нахлуване, предвид това, че в средносрочна и дългосрочна перспектива той няма нито един печеливш вариант за себе си. Ще понесе тежки санкции, от една страна, от друга – НАТО ще бъде принуден да създаде нова стратегическа рамка за сигурност за своите членове срещу руската агресия. Ще изнесе бойни възможности и отбранителни способности далеч от мястото, на което са сега, много по-близо до страните, които се чувстват в по-голяма опасност. НАТО ще бъде принуден да действа само ако бъде провокиран с руско нахлуване в Украйна“, каза Костов.

Той критикува българския политически елит заради заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Румен Радев, провело се по-рано този месец. Според бившия премиер е било нужно КСНС да излезе със спешен отговор на въпроса как се реагира срещу рисковете за България от евентуално руско нахлуване в Украйна.

Надежда Нейнски критикува КСНС, че не е излязъл със "солидна национална позиция" за Украйна

„Вместо това те взеха решение да правят някакъв български полу-батальон, подсилен с части на НАТО от чужбина. Това е един пълен абсурд, много неуместни и неадекватни действия. Българските власти трябва да си дадат сметка, че едно нахлуване в Украйна ще наруши цялата европейска структура на сигурност. В това число са инвестиции, правни норми, гаранции, доставки – включително на енергийни ресурси, политически и социални баланси – включително в страни като България“, каза Костов.

Според него, от тази гледна точка, ние сме начело на уязвимите страни заради липсата на върховенство на закона и огромната зависимост от руските енергийни доставки. „Аз мислех, че тези въпроси ще се коментират на КСНС, а президентът ще поиска единство между всички партии, за да не може някоя партия от управляващите да остане вярна на българо-съветската дружба и да скъса правителството“.

Попитан защо въпросите не са били коментирани, той заяви, че за него обяснението е „снишаване“. „В България си мислим, че ако по някакъв начин разсърдим Русия, тя ще ни накаже още повече, отколкото ни е наказвала досега, с високите цени на природния газ, на нефт и електроенергия. Че ще ни накаже съвсем страшно. Това си мислят хората – че ако се държим по-снишени, няма да ни видят, а това не е вярно. Русия ще действа срещу всички страни в НАТО по един и същ начин“.

Финансовият министър Асен Василев вече прогнозира шокова инфлация, ако има нахлуване на Русия в Украйна и последващи санкции. Костов смята, че и настоящата инфлация е породена от руската агресия спрямо Киев. Според него страната ни трябва да изготви антикризисен план, но преди това „да участваме категорично в солидарността, която НАТО се опитва да изправи срещу лицето на тази заплаха“.

„Трябва да не се снишаваме, да не си измисляме полу-батальони, а да покажем, че сме единни и не сме страна, която е готова първа да избяга от общата позиция на НАТО. Ние сме част от тази колективна система за сигурност и ако искаме да дадем принос, а не да се сочим сами за най-слабото звено, трябва да бъдем категорични“, каза бившият премиер.

Ден по-рано външният министър Теодора Генчовска заяви пред bTV след участието си в Мюнхенската конференция по сигурността, че България застава зад Украйна и че ЕС и НАТО ще действат с единство срещу Москва. Костов приветства тази позиция на МВнР, но критикува министъра на отбраната Стефан Янев. „Ако е казал казва това, което казва и пред българската общественост – за полу-батальона, значи много ни е изложил. Надявам се, като офицер, да знае какво може да говори и какво не“.

Генчовска: Заставаме зад Украйна и сме готови за реакция във всички сценарии

Според Костов е много важно е къде ще застане и обикновеният български гражданин в конфликта Русия – Украйна.

„Къде застава благородният човек, на кого дава симпатиите си той при сблъсък на един Давид с един Голиат? Дават социологически проучвания, които сочат, че сме на страната на Голиат. Това е грозно, обидно е. Питам се - колко факта трябва да има пред българите, за да осъзнаят, че Русия е агресор? Нахлуха в Грузия, не изтеглиха войските си от Приднестровието и окупираха части от Молдова, окупираха Крим, окупират части от Донецк и Луганск. Това е Голиат, който посяга и прави каквото си иска“, смята Иван Костов.

Той заяви, че наблюдава „руската пропагандна кампания“ у нас от 2014 г. и е видял „как тя обърна общественото настроение и го направи не русофилско, а путиноманско“. „Късно е да се борим с тези настроения и вече създадени убеждения в българското общество“, смята той.

На въпрос дали управляващите не са достатъчно твърди срещу Москва заради предстоящите преговори с „Газпром“ за нов договор, Костов отвърна: „И 1998 г. предстояха такива договори, точно в разгара на онази конфронтация, когато не им пуснахме самолетите. Заявихме твърдо на Русия – ако не сключите споразумение, спираме транзита ви за Турция. Те полудяха, но аз им го казах. Сега транзитът им за Сърбия пак минава през България. Къде ще ходи Русия да не се договаря с нас, като сме ключова страна за транзита ѝ? Трябва смело лидерство, което не притежаваме, изглежда“.

Костов критикува Румен Радев, че се меси в политиката на правителството, като иска намаляване на ДДС за хляба на 9%. Според него авторите на Бюджет 2022 „не са решили задачата да балансират всички интереси, включени в него“.

След тока и "Белене" Румен Радев се намеси и в данъчната политика

„Аз още веднага дадох становище за бюджета, което ми поиска Атанас Атанасов. Предупредих, че този бюджет – по начина, по който е направен - в опит да реши толкова много искания, разрушава стари, установени баланси от много десетилетия насам. Така се отваря Кутията на Пандора“, смята Костов.

„Много икономисти казаха, че е лоша идея бюджетът да се преразглежда отново след 3 месеца. Излезе един зам.-министър на финансите и каза – какво пречи, във всяка фирма на всеки 3 месеца се преразглежда бюджетът. Но бюджетът на държавата не е като във фирмата. В компанията всички имат един интерес. В държавата бюджетът е огромен дебат със смесване и балансиране на много мощни интереси от най-различен тип – малки фирми, пожарникари, полицаи, учители, пенсионери. Да правиш дебат през 2-3 месеца, е крайно недалновидно поведение. Това е фискална нестабилност“, смата Иван Костов.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024