Известен македонски певец е задържан за палежа на българския културен център в Битоля Снимка: © Screenshot

Македонските власти са арестували извършителя, запалил входната врата на Българския културен дом "Иван Михайлов" в Битоля. Това съобщи министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски в профила си във Фейсбук.

Македонският външен министър посочи, че лицето е на 34 години, с инициали Л.А., а според македонските медии става дума за Ламбе Алабаковски – известен македонски певец. Той е задържан снощи в дома си и е направил самопризнания.

„Работихме денонощно, за да открием извършителя. Взеха се предвид всички доказателства, а след официалните разговори през изминалите дни, снощи, с разпореждане на съда, беше извършено претърсване на две използвани от Л.А. (34 г.) локации в Битоля, където са намерени и иззети предмети, свързани с престъплението, след което лицето е задържано”, каза Спасовски.

„За пореден път показахме, че единствената сила, която има всяка правова държава, е властта да потиска престъпността. И в този сегмент няма „извинете”, няма защитени лица - всички са равни пред закона и всеки, който е съгрешил - трябва да носи отговорност!”, заяви още вътрешният министър на РСМ.

Културният център в Битоля бе официално открит преди два месеца, а отварянето му даде началото на нова масирана антибългарска кампания в западната ни съседка. Палежът на сградата предизвика остри реакции от страна на български политици.

Премиерът Кирил Петков благодари на македонските власти за бързото разкриване на извършителя на палежа на културния център, а актът Петков определи като „провокация“ и „опит да се саботират отношенията със съседите ни“.

„Благодаря на властите в Република Северна Македония и на премиера Димитър Ковачевски за ефективните им действия, които в максимално кратък срок заловиха подпалвача. Категорично няма да се поддаваме на провокации, които имат за цел да саботират отношенията със съседите ни”, казва той.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска посети Битоля, след като бе информирана за палежа, и каза, че актът е извършен „хладнокръвно, умишлено и злонамерено“:

„На кадрите на една от камерите видях мъж, който пристига спокойно с велосипед, вади туба със запалима течност и спокойно излива течността пред вратата на сградата. Пожарът, който избухна, беше голям, и подозирам, че човекът има някакви наранявания от този огън и може да потърси медицинска помощ. Мъжът е с маска“, каза тогава Генчовска.

Арестуваният Ламбе Алабаковски е популярен македонски певец. Той се завръща в Македония през 2021г., след като дълги години живее със съпругата си и двете им деца в САЩ. Роден е в село Любойно, Северна Македония, а преди 17 години печели музикалното шоу "Star Search" и придобива изключителна популярност в родината си още с първия хит, който прави. Той прекъсва музикалната си кариера, когато се мести да живее в САЩ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024