Как Китай реагира на сагата с балоните? Снимка: © Screenshot

Китай смени посоката на тезите си, свързани със сагата с балоните и твърди, че САЩ сами са ги пуснали във въздушното пространство. Това бележи най-новата от поредица променящи се позиции, които страната зае по отношение на темата, предаде BBC.

Изминаха почти две седмици, откакто САЩ за първи път обвиниха Китай, че са пуснали шпионски балон над тяхна територия. Инцидентът предизвика различни реакции - от възмущение до трескави спекулации - от страна на китайското правителство и народа.

След като Пентагонът за първи път обяви съществуването на балона на 2 февруари, китайските служители се въздържаха от бърз отговор и нарушиха мълчанието си едва на следващата вечер.

В изявление те признаха, че обектът им принадлежи, но добавиха, че това е "цивилен дирижабъл, който се използва за изследователски, главно метеорологични цели". Според изявлението, той се е отклонил от предвидения курс, заради форсмажорни ситуации като силните ветрове и ограничени възможности да бъде контролиран.

Все пак държавните медии, които в повечето случаи се въздържаха да съобщават новината докато правителството не призна за нея, станаха по-отбранителни.

China Daily твърди, че „изфабрикуваната лъжа с балона не може да бъде обвързана с Китай“, докато Global Times призова САЩ „да бъдат по-честни в отношенията с Китай, вместо да предприемат провокативни действия“.

Властите в Китай започнаха да се защитават по-енергично след като американският държавен секретар Антъни Блинкен отложи посещението си в страната след засечения балон. Те заявиха, че в САЩ са раздухали случая, за да „атакуват и клеветят Китай".

Същия ден САЩ свалиха балона, което предизвика гнева на Пекин. Говорителят на външното министерство Мао Нин го нарече "явна прекомерна реакция", която е "неприемлива и безотговорна".

„Дирижабълът не принадлежи на САЩ. Той принадлежи на Китай“, каза Мао Нин, попитана дали Китай е поискал останките от балона да бъдат върнати. Властите подадоха официална жалба до посолството на САЩ в Пекин.

Междувременно беше забелязан втори балон да се носи над Латинска Америка, за който китайските власти също признаха, че е техен.

Започнаха трескави спекулации кой точно е изстрелял балона, при липса на подробности за произхода му. В Китай мнозина се възползваха от медийни статии, в които се споменава местна компания, ChemChina Zhuzhou Rubber Research and Design Institute, като един от основните производители на балони за голяма надморска височина.

Някои блогъри твърдят, че ChemChina Zhuzhou, дъщерно дружество на държавно предприятие, е направило балона, но няма доказателства, свързващи компанията с дирижабъла.

Объркването се задълбочи, когато в новинарското издание The Paper излезе съобщение за неидентифициран обект, който се предполага, че лети край бреговете на Шандун - провинция в Източен Китай.

В него се казва, че местните служби са изпратили предупреждение до рибарите, че китайските власти се готвят да свалят обекта. Докладът беше възпроизведен от някои китайски медии, но държавните медии и правителствените служби запазиха мълчание. Въпреки това социалните мрежи бяха претоварени, като някои акаунти дори предаваха на живо сателитни изображения на района.

Позицията се обръща

В понеделник (13 февруари) китайското правителство излезе с ново твърдение - че американски балони са нарушили въздушното им пространство най-малко 10 пъти през последната година. Изявлението увеличи напрежението между двете страни.

Говорител на външното министерство заяви, че първото нещо, което американската страна трябва да направи, е да се вгледа в собственото си поведение преди да обвинява Китай. САЩ отхвърлиха подобно твърдение.

Въпреки че инцидентът се случи в началото на февруари, китайските новинарски издания чак сега започнаха да отделят значително внимание на темата, като се позовават на съобщения в американски медии.

В същото време държавните медии започнаха да се фокусират върху още по-различен разказ - дерайлирал влак, превозващ опасни материали в Охайо.

Това се превърна в значима тема за разговори в социалните медии. В Weibo, китайския еквивалент на Twitter, основният хаштаг за влак в Охайо е гледан повече от 690 милиона пъти от уикенда насам, с повече от 40 хаштага, създадени по темата.

Много китайски потребители изразиха безпокойство, че инцидентът ще се превърне в глобална екологична криза и изразиха недоволството си от сравнително малкото отразяване на инцидента с влака в американските медии в сравнение този с балоните.

„Оказа се, че Скитащият балон е бил използван, за да стопли Охайо“, гласи публикация, харесана близо 3000 пъти.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024