Снимка: © Народно събрание

Тази кампания не е това, което е. На теория ще гласуваме депутати от 48 Народно събрание, които да излъчат (най-после) работещо правителство.

На практика листите, които партиите вече регистрираха, изглеждат като генерална репетиция за по-различна пиеса - местните избори през есента на 2023 г.

Това впечатление остава след прегледа на номинациите за депутати от основните партии, претендиращи за представителство в 48 Народно събрание. След 4 поредни вота между април 2021 и октомври 2022 г. изглеждаше така, сякаш няма какво да ни изненада в подбора на кадри. Оказа се, че има.

Извън хора като Делян Добрев, Цвета Караянчева, Александър Ненков, Лъчезар Иванов и други "абонати" за Народното събрание, пълнежът в листите на ГЕРБ всъщност представляват действащи местни съветници, членове на областни администрации, служители в общински служби и предприятия - т.е. кадрите, които представляват "гръбнака" на човешки ресурс на ГЕРБ и остават по местата си дори когато Борисов вече не управлява, а партията разчита на тях с или без работещ парламент.

По-интересни са няколко трансфера към партията от хора, свързвани досега с напълно несъвместими политически кръгове.

Бившият председател на предизборния щаб на ДСБ Стоил Яков изненадващо се появи в две от листите на ГЕРБ за следващите избори - на 7 място в Бургас и в София-23. Яков се оказва поредният "трофей" на Бойко Борисов от "Демократи за силна България" след хора като Даниел Митов, Петър Николов, Тома Биков, а и Деница Сачева.

В листата на ГЕРБ-Благоевград изненадващо се появява името на Румен Гълъбинов - бивш член на Стратегическия съвет на Румен Радев до преди година. Дотук Гълъбинов има доста разнопосочен политически опит - от водач на листа на "Горда България" (коалицията около ГОРД на Слави Бинев) до независим кандидат за президент през 2016 г., спечелил 0,27%.

Двамата противници от последните три местни вота в Пловдив Дани Каназирева и Иван Тотев останаха без номинации в ГЕРБ за 48 Народното събрание, въпреки че и двамата бяха депутати в последния парламент.

На мястото на Каназирева като водач на листата в Пловдив-област е поставена Десислава Трифонова - бившата ръководителка на Агенцията за инвестиции, която стана по-известна с шума около уволнението си през пролетта на 2021 г., отколкото с тълпи от привлечени чуждестранни бизнеси. Дъщерята на бившия шеф на съда в Козлодуй стана "актив" на ГЕРБ в 47 Народно събрание и трупаше точки срещу "Продължаваме промяната" като говорител на партията по скандала с фонда "Джемкорп".

Николина Ангелкова също остава без мандат, но всички шансове за завръщане в парламента има бившият министър на културата Вежди Рашидов - подгласник на Бойко Борисов като трети в пловдивската листа на ГЕРБ.

Интригата в листите на "Продължаваме промяната" беше свързана с позициите на отцепниците от "Има такъв народ" - всеки от тях е получил място в листите, макар че само Радостин Василев и Иво Атанасов са водачи в Габрово и Видин.

Кирил Симеонов, който напусна последен групата на ИТН, сега шести във варненската листа на "Промяната". Светлин Стоянов се е кандидатирал на 4-то място от Русе, Георги Георгиев е втори във Враца след водачката от ПП Деница Симеонова, а Деян Петков е трети във Видин след Иван Христанов.

Бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков води листата на ПП в Перник, но не е единственият висш ръководител на МВР от кабинета "Петков" сред номинациите на партията.

Доскорошният директор на ГД "Национална полиция" Венцислав Кирчев, който беше ръководител на полицията в Хасково по време на масовите акции срещу купувачи на гласове през 2021 г., сега е кандидат-депутат от ПП на трето място в Кърджали. Включването на Кирчев е символно за региона-крепост на ДПС, макар и да го прави от почти неизбираема позиция.

Друг знаков представител на властта по време на кабинета "Петков" - председателят на БАБХ проф. Христо Даскалов, който се бореше срещу фирмата-монополист на фитосанитарния контрол на ГКПП "Капитан Андреево" - се кандидатира втори в Пловдив след Никола Минчев.

Сред неочакваните попълнения в листите на ПП са хора като бившият член на СЕМ Розита Михайлова-Еленова, чието име е вписано на предпоследно място в 23 МИР-София, водена от Асен Василев. Журналистката от БНТ Искра Ангелова е дванадесета в списъка с кандидати на ПП в 24 МИР - единствената листа, която Кирил Петков ще води на тези избори.

Още една изненада е и включването в листите на ПП на адвокат Методи Байкушев от последна позиция в Благоевградския МИР. Преди дни юристът предупреди служебния кабинет, че рискува да тласне България към принудителна загуба на евентуален арбитраж с "Газпром", ако министрите продължават да поставят страната в уязвима позиция с медийните си изяви.

В интервю за Нова Нюз той твърди, че е решил да влезе в политиката, защото видял, че "промяната не просто е трудна работа, промяната е и опасна работа. Промяната има нужда първо от опит и компетентност, и второ - има нужда от смелост".

Сериозни размествания има при партията на Слави Трифонов, която не просто допусна разцепление в парламентарната си група в 47 НС, но и изгуби цели структури в страната точно преди изборите.

ИТН връщат двама от оттеглилите се от политиката сценаристи - Ивайло Вълчев и Драгомир Петров - като водачи на листи във Бургас и Стара Загора (Вълчев), и Видин (Петров). Повечето от останалите разпознаваеми лица на партията се кандидатират от два района - включително Гроздан Караджов, когото ИТН номинира срещу Никола Минчев в Пловдив и Асен Василев в Хасково. Ива Митева ще се яви едновременно от София и Русе, а Андрей Чорбанов - от Враца и Велико Търново.

По съвпадение Станислав Балабанов се пада водач на листите на ИТН в двата района, в които ДПС номинира Делян Пеевски и на тези парламентарни избори - Благоевград и Пазарджик.

Любомир Каримански заема овакантеното място на Радостин Василев като водач на ИТН в Плевен. Прословутата му съпартийка Христинка Иванова не само "няма да се върне на село", както обясняваше по телефона при отказа си да напусне екипа на Трифонов, а и е повишена до трета позиция в местната листа на ИТН.

В "Демократична България" този път са решили да залагат само на сигурно, като петима от основните им говорители ще водят по две листи - Атанас Атанасов не е сред тях. Трите столични района са поверени на Христо Иванов, Надежда Йорданова и Владислав Панев, а Антоанета Цонева и Ивайло Мирчев поемат съответно София-област и Пазарджик, и Бургас и Разград.

Прави впечатление, че сред водачите този път липсва Елисавета Белобрадова ("Летящата Козила Ерато"), която на 14 ноември 2021 г. беше на първо място в листата на т.нар. лидерски район София-25. Няма ги и водачи от предходните избори като Стефан Тафров, Велизар Шаламанов и Найден Зеленогорски, които не успяха да спечелят мандати в 47 НС.

Най-интригуващи са попълненията в листите на Стефан Янев - единственият играч в тези избори, на когото му се наложи да събира отбор "на полувремето".

Досега единствените разпознаваеми имена в "Български възход" бяха това на основателя му и на бившия служебен министър Виолета Комитова - ако не броим печално известния екс-председател на БАБХ Пламен Моллов, отстранен преждевременно от партийната структура след корупционния скандал с ГКПП "Капитан Андреево".

Регистрираните му листи показват, че доста от позициите са попълнени с лица от всевъзможни други партии - от отцепници от "Атака" и ВМРО, до доскорошни кандидати на "Има такъв народ" и БСП - както и с бивши полицейски началници на местно ниво.

Едно от най-озадачаващите решения в щаба на Янев е поставянето на бившия шеф на ОД МВР - Добрич Веселин Колев начело на листата в района.

Колев беше привлечен като обвиняем по знаковото дело "Суджукгейт", което се водеше срещу тогавашния депутат от ГЕРБ Живко Мартинов за изнудване на местен бизнесмен. Бившият полицейски началник беше уличен в заплаха за убийство на свидетел по казуса, както и за принуда и подбуждане към лъжесвидетелстване по други случаи. До присъда обаче не се стига. Прокуратурата решава да прекрати разследванията срещу него в началото на 2021 г. В момента той работи като адвокат.

Виолета Комитова води листата в Бургас, но второто и третото място в нея са отделени за Стоян Грозев и Манол Тодоров - двама от четиримата съветници от Движение "България на гражданите" в Общинския съвет на областния център.

Визитката на Грозев сочи, че има опит в "сферата на газопреносните мрежи, ВЕИ, биогазови инсталации" и др., като е работил с фирми от "Западна Европа, КНР, Република Узбекистан, Руска Федерация, Република Казахстан". Последната му забележима медийна изява е по повод решението на ДНСК, че кеят пред сараите на Ахмед Доган в Росенец е незаконен и трябва да се събори - според бъдещият кандидат-депутат на "БГ Възход" обаче държавата трябвало да придобие пристройката на плажа, така че тя "да се ползва от хората".

Както Грозев, така и останалите двама общински съветници на ДБГ - Живко Табаков и Костадин Андонов - бяха кандидат-депутати на "Изправи се! Мутри вън" през 2021 г., но не присъстват в листите на Мая Манолова.

Водач на листата в Пазарджик е собственикът на мебелната фирма "Явор" - Благо Солов, който се кандидатира за кмет срещу несменяемия Тодор Попов през 2019 г. и остана втори с почти 19% от гласовете, вкарвайки и седем общински съветници на шарената си коалиция (БСП, НФСБ и двама от сегашните мандатоносители на Янев).

Варненската листа на Стефан Янев включва бившият районен кмет Добромир Джиков, свързван с бившия ръководен кадър на БСП Красимир Премянов.

Във Видин Янев е успял да привлече двама бивши представители на "Има такъв народ" за областта - Лъчезар Минчев и Цецка Хаджигеоргиева. Кандидат-депутат от ИТН на предишните избори влиза в екипа на Янев и в Кюстендил - район, в който през 2021 г. водач на партията на Слави Трифонов беше подалата оставка Виктория Василева.

В листата му във Видин се появяват и хора, които вече са се явявали на избори от името на партията на Васил Божков "Българско лято" и "Воля" на Марешки.

Стари местни кадри на ВМРО или коалиционните му вариации с НФСБ и "Воля" сега "мигрират" към "Български възход" и в Пловдив, Варна, Враца, Кюстендил.

Водач на "БГ Възход" в София-област е Гален Монев - бивш депутат от "Атака" в 42 Народно събрание, който реши да се присъедини към "България без цензура" на Николай Бареков през 2014 г. и повече не се върна в Народното събрание. Във врачанската листа на Стефан Янев присъства и фелдшерка от с. Лиляче, която преди месеци се е явявала на изборите за кмет на кметството с подкрепата на... ДПС.

Крайният срок за регистрация на листите изтича скоро, като все още някои районни комисии не са публикували пълните списъци - така че странностите в листите може да се окажат още повече.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Алфа Рисърч: ГЕРБ е първа политическа сила, ДПС са трети

Тренд и Алфа Рисърч се разминават за третата политическа сила

САЩ разследват руски олигарх - основател на втората по големина алуминиева компания в света

Предполага се, че руският милиардер е заобиколил наложените му санкции

Путин призна независимостта на Запорожка и Херсонска области, ООН осъди референдумите

Очаква се Путин да говори днес, след което да се присъедини към празничен митинг на Червения площад

"Тренд": ГЕРБ е на 9,3% пред ПП, "Възраждане" застават на трето място

Според "Тренд" 13,9% от имащите право на глас ще упражнят това право в полза на "Възраждане"

Топовни салюти за Илхам Алиев в София - прелюдия към старта на гръцкия интерконектор

Румен Радев посреща президента на Азербайджан днес, очакват се разговори за газа

КЗК: "Лукойл България" злоупотребява с монопола си в горивата

Нарушенията са в пазара на горива на едро, твърди антимонополната комисия

Финландия затваря границите си за руски туристи от полунощ

Руските туристи вече не могат да посещават Финландия, която им служеше за "входна врата" към ЕС.

Димитър Стоянов: Тежко въоръжение, докато съм министър аз, няма как да дам

Ресорният министър заяви, че няма как да погаз решение на парламента, касаещо военната помощ за Украйна