Кастингът за властта: Кой кой е в листите за изборите на 2 октомври? Снимка: © Народно събрание

Тази кампания не е това, което е. На теория ще гласуваме депутати от 48 Народно събрание, които да излъчат (най-после) работещо правителство.

На практика листите, които партиите вече регистрираха, изглеждат като генерална репетиция за по-различна пиеса - местните избори през есента на 2023 г.

Това впечатление остава след прегледа на номинациите за депутати от основните партии, претендиращи за представителство в 48 Народно събрание. След 4 поредни вота между април 2021 и октомври 2022 г. изглеждаше така, сякаш няма какво да ни изненада в подбора на кадри. Оказа се, че има.

Извън хора като Делян Добрев, Цвета Караянчева, Александър Ненков, Лъчезар Иванов и други "абонати" за Народното събрание, пълнежът в листите на ГЕРБ всъщност представляват действащи местни съветници, членове на областни администрации, служители в общински служби и предприятия - т.е. кадрите, които представляват "гръбнака" на човешки ресурс на ГЕРБ и остават по местата си дори когато Борисов вече не управлява, а партията разчита на тях с или без работещ парламент.

По-интересни са няколко трансфера към партията от хора, свързвани досега с напълно несъвместими политически кръгове.

Бившият председател на предизборния щаб на ДСБ Стоил Яков изненадващо се появи в две от листите на ГЕРБ за следващите избори - на 7 място в Бургас и в София-23. Яков се оказва поредният "трофей" на Бойко Борисов от "Демократи за силна България" след хора като Даниел Митов, Петър Николов, Тома Биков, а и Деница Сачева.

В листата на ГЕРБ-Благоевград изненадващо се появява името на Румен Гълъбинов - бивш член на Стратегическия съвет на Румен Радев до преди година. Дотук Гълъбинов има доста разнопосочен политически опит - от водач на листа на "Горда България" (коалицията около ГОРД на Слави Бинев) до независим кандидат за президент през 2016 г., спечелил 0,27%.

Двамата противници от последните три местни вота в Пловдив Дани Каназирева и Иван Тотев останаха без номинации в ГЕРБ за 48 Народното събрание, въпреки че и двамата бяха депутати в последния парламент.

На мястото на Каназирева като водач на листата в Пловдив-област е поставена Десислава Трифонова - бившата ръководителка на Агенцията за инвестиции, която стана по-известна с шума около уволнението си през пролетта на 2021 г., отколкото с тълпи от привлечени чуждестранни бизнеси. Дъщерята на бившия шеф на съда в Козлодуй стана "актив" на ГЕРБ в 47 Народно събрание и трупаше точки срещу "Продължаваме промяната" като говорител на партията по скандала с фонда "Джемкорп".

Николина Ангелкова също остава без мандат, но всички шансове за завръщане в парламента има бившият министър на културата Вежди Рашидов - подгласник на Бойко Борисов като трети в пловдивската листа на ГЕРБ.

Интригата в листите на "Продължаваме промяната" беше свързана с позициите на отцепниците от "Има такъв народ" - всеки от тях е получил място в листите, макар че само Радостин Василев и Иво Атанасов са водачи в Габрово и Видин.

Кирил Симеонов, който напусна последен групата на ИТН, сега шести във варненската листа на "Промяната". Светлин Стоянов се е кандидатирал на 4-то място от Русе, Георги Георгиев е втори във Враца след водачката от ПП Деница Симеонова, а Деян Петков е трети във Видин след Иван Христанов.

Бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков води листата на ПП в Перник, но не е единственият висш ръководител на МВР от кабинета "Петков" сред номинациите на партията.

Доскорошният директор на ГД "Национална полиция" Венцислав Кирчев, който беше ръководител на полицията в Хасково по време на масовите акции срещу купувачи на гласове през 2021 г., сега е кандидат-депутат от ПП на трето място в Кърджали. Включването на Кирчев е символно за региона-крепост на ДПС, макар и да го прави от почти неизбираема позиция.

Друг знаков представител на властта по време на кабинета "Петков" - председателят на БАБХ проф. Христо Даскалов, който се бореше срещу фирмата-монополист на фитосанитарния контрол на ГКПП "Капитан Андреево" - се кандидатира втори в Пловдив след Никола Минчев.

Сред неочакваните попълнения в листите на ПП са хора като бившият член на СЕМ Розита Михайлова-Еленова, чието име е вписано на предпоследно място в 23 МИР-София, водена от Асен Василев. Журналистката от БНТ Искра Ангелова е дванадесета в списъка с кандидати на ПП в 24 МИР - единствената листа, която Кирил Петков ще води на тези избори.

Още една изненада е и включването в листите на ПП на адвокат Методи Байкушев от последна позиция в Благоевградския МИР. Преди дни юристът предупреди служебния кабинет, че рискува да тласне България към принудителна загуба на евентуален арбитраж с "Газпром", ако министрите продължават да поставят страната в уязвима позиция с медийните си изяви.

В интервю за Нова Нюз той твърди, че е решил да влезе в политиката, защото видял, че "промяната не просто е трудна работа, промяната е и опасна работа. Промяната има нужда първо от опит и компетентност, и второ - има нужда от смелост".

Сериозни размествания има при партията на Слави Трифонов, която не просто допусна разцепление в парламентарната си група в 47 НС, но и изгуби цели структури в страната точно преди изборите.

ИТН връщат двама от оттеглилите се от политиката сценаристи - Ивайло Вълчев и Драгомир Петров - като водачи на листи във Бургас и Стара Загора (Вълчев), и Видин (Петров). Повечето от останалите разпознаваеми лица на партията се кандидатират от два района - включително Гроздан Караджов, когото ИТН номинира срещу Никола Минчев в Пловдив и Асен Василев в Хасково. Ива Митева ще се яви едновременно от София и Русе, а Андрей Чорбанов - от Враца и Велико Търново.

По съвпадение Станислав Балабанов се пада водач на листите на ИТН в двата района, в които ДПС номинира Делян Пеевски и на тези парламентарни избори - Благоевград и Пазарджик.

Любомир Каримански заема овакантеното място на Радостин Василев като водач на ИТН в Плевен. Прословутата му съпартийка Христинка Иванова не само "няма да се върне на село", както обясняваше по телефона при отказа си да напусне екипа на Трифонов, а и е повишена до трета позиция в местната листа на ИТН.

В "Демократична България" този път са решили да залагат само на сигурно, като петима от основните им говорители ще водят по две листи - Атанас Атанасов не е сред тях. Трите столични района са поверени на Христо Иванов, Надежда Йорданова и Владислав Панев, а Антоанета Цонева и Ивайло Мирчев поемат съответно София-област и Пазарджик, и Бургас и Разград.

Прави впечатление, че сред водачите този път липсва Елисавета Белобрадова ("Летящата Козила Ерато"), която на 14 ноември 2021 г. беше на първо място в листата на т.нар. лидерски район София-25. Няма ги и водачи от предходните избори като Стефан Тафров, Велизар Шаламанов и Найден Зеленогорски, които не успяха да спечелят мандати в 47 НС.

Най-интригуващи са попълненията в листите на Стефан Янев - единственият играч в тези избори, на когото му се наложи да събира отбор "на полувремето".

Досега единствените разпознаваеми имена в "Български възход" бяха това на основателя му и на бившия служебен министър Виолета Комитова - ако не броим печално известния екс-председател на БАБХ Пламен Моллов, отстранен преждевременно от партийната структура след корупционния скандал с ГКПП "Капитан Андреево".

Регистрираните му листи показват, че доста от позициите са попълнени с лица от всевъзможни други партии - от отцепници от "Атака" и ВМРО, до доскорошни кандидати на "Има такъв народ" и БСП - както и с бивши полицейски началници на местно ниво.

Едно от най-озадачаващите решения в щаба на Янев е поставянето на бившия шеф на ОД МВР - Добрич Веселин Колев начело на листата в района.

Колев беше привлечен като обвиняем по знаковото дело "Суджукгейт", което се водеше срещу тогавашния депутат от ГЕРБ Живко Мартинов за изнудване на местен бизнесмен. Бившият полицейски началник беше уличен в заплаха за убийство на свидетел по казуса, както и за принуда и подбуждане към лъжесвидетелстване по други случаи. До присъда обаче не се стига. Прокуратурата решава да прекрати разследванията срещу него в началото на 2021 г. В момента той работи като адвокат.

Виолета Комитова води листата в Бургас, но второто и третото място в нея са отделени за Стоян Грозев и Манол Тодоров - двама от четиримата съветници от Движение "България на гражданите" в Общинския съвет на областния център.

Визитката на Грозев сочи, че има опит в "сферата на газопреносните мрежи, ВЕИ, биогазови инсталации" и др., като е работил с фирми от "Западна Европа, КНР, Република Узбекистан, Руска Федерация, Република Казахстан". Последната му забележима медийна изява е по повод решението на ДНСК, че кеят пред сараите на Ахмед Доган в Росенец е незаконен и трябва да се събори - според бъдещият кандидат-депутат на "БГ Възход" обаче държавата трябвало да придобие пристройката на плажа, така че тя "да се ползва от хората".

Както Грозев, така и останалите двама общински съветници на ДБГ - Живко Табаков и Костадин Андонов - бяха кандидат-депутати на "Изправи се! Мутри вън" през 2021 г., но не присъстват в листите на Мая Манолова.

Водач на листата в Пазарджик е собственикът на мебелната фирма "Явор" - Благо Солов, който се кандидатира за кмет срещу несменяемия Тодор Попов през 2019 г. и остана втори с почти 19% от гласовете, вкарвайки и седем общински съветници на шарената си коалиция (БСП, НФСБ и двама от сегашните мандатоносители на Янев).

Варненската листа на Стефан Янев включва бившият районен кмет Добромир Джиков, свързван с бившия ръководен кадър на БСП Красимир Премянов.

Във Видин Янев е успял да привлече двама бивши представители на "Има такъв народ" за областта - Лъчезар Минчев и Цецка Хаджигеоргиева. Кандидат-депутат от ИТН на предишните избори влиза в екипа на Янев и в Кюстендил - район, в който през 2021 г. водач на партията на Слави Трифонов беше подалата оставка Виктория Василева.

В листата му във Видин се появяват и хора, които вече са се явявали на избори от името на партията на Васил Божков "Българско лято" и "Воля" на Марешки.

Стари местни кадри на ВМРО или коалиционните му вариации с НФСБ и "Воля" сега "мигрират" към "Български възход" и в Пловдив, Варна, Враца, Кюстендил.

Водач на "БГ Възход" в София-област е Гален Монев - бивш депутат от "Атака" в 42 Народно събрание, който реши да се присъедини към "България без цензура" на Николай Бареков през 2014 г. и повече не се върна в Народното събрание. Във врачанската листа на Стефан Янев присъства и фелдшерка от с. Лиляче, която преди месеци се е явявала на изборите за кмет на кметството с подкрепата на... ДПС.

Крайният срок за регистрация на листите изтича скоро, като все още някои районни комисии не са публикували пълните списъци - така че странностите в листите може да се окажат още повече.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024