Призиви за подкрепа на руски военнослужещи са абсолютно недопустими. Това е позицията на Министерството на външните работи във връзка с публикация в социалните мрежи на Руското посолство в София за събиране на дарения за руската война срещу Украйна.

„Министерството на външните работи на Република България напомня позицията си, че Република България категорично осъжда руската агресия срещу Украйна, която представлява грубо нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателство срещу териториалната цялост на суверенна Украйна“, казват от МВнР.

„Призиви към граждани на държава членка на Европейския съюз за подкрепа на военнослужещи, участващи в тази незаконна руска агресия, както и за нарушаване на европейските санкции, наложени на Руската федерация в отговор на непровокираното и неоправдано нахлуване в Украйна, са абсолютно недопустими“, посочват още от министерството.

Като „скандален“ вече определи призива на руското посолство в София за събиране на дарения за войната и министърът на електронното управление Божидар Божанов, като съобщи, че е изпратил официално съобщение до Meta - компанията-майка на Facebook.

"Смятам че това е скандално. Затова се свързах с официалния контакт на Мета (Фейсбук) и изпратих публикацията, за да оценят спешно дали това не нарушава правилата. Преценката е тяхна, включително за времето, в което да реагират. Но не е редно платформата да се използва за финансиране на агресора", каза Божанов.

Депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев също реагира остро на призива за дарения на Руското посолство в София.

„Zащита. Явно това е, от което Путиновата армия има нужда, понеже посолството на Руската федерация у нас, ръководено от товарищ Митрофанова, отворило кампания за събиране на средства. През фондация. Благотворителна фондация, наречена “заЩИТа”, написа Мирчев в своя Facebook профил.

„Другарко Митрофанова, срам за дипломацията е всичко това. Срам е и за съвременната цивилизация, от която очевидно не искате да бъдете част. Тук, в Европа, не сме крепостни никому и пари за zащита на агресори не събираме. Отивайте си в Русия!“, призова Ивайло Мирчев.

Посолството, оглавявано от Елеонора Митрофанова, публикува във фейсбук профила си линк към Telegram канала на Министерството на отбраната на Русия по повод създаването на "благотворителен фонд" на име "Защита". Фондът е насочен специално за войниците, които участват във войната в Украйна - или "специалната военна операция по защита на ДНР и ЛНР", както го обясняват в официалните руски съобщения.

Посочени са и няколко банкови сметки в "Промсвязбанк", "Сбербанк" и "ВТБ", които всъщност са изключени от международната система за разплашания Swift.

В своята позиция от Министерството на външните работи припомнят, че банковите преводи към посочените от Руското посолство сметки не могат да бъдат осъществени, тъй като те са обект на ограничителни мерки на Европейския съюз.

Божидар Божанов поиска Facebook да свали призива на Митрофанова за дарения за войната


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени