Снимка: © Getty Images

Четирите партии вече успяха да се договорят за разпределението на ресорите в новия кабинет и за назначенията на съветници от всяка квота. 

Последните въпросителни около имената на кандидатите за вицепремиер и министри от квотата на БСП вече са решени - Корнелия Нинова е издигната за вицепремиер и министър на икономиката и индустрията, въпреки че е в оставка като партиен лидер. 

"Има такъв народ" реши да смени своята кандидатура за външен министър в последния момент, преди да се вземе решение за проектосъстава на бъдещия кабинет - Теодора Генчовска измести Димитър Гърдев от позицията, за която той беше спряган в продължение на 2 седмици. 

Под въпрос са обаче и още няколко номинации за ръководители на министерства, при които или има висока вероятност да останат представители на служебното правителство, или - както самите преговарящи признаха - няма особено много желаещи да поемат властта в най-тежкия ресор.

Такъв е случаят с Министерството на здравеопазването, където дори преди Covid-пандемията имаше извънредно високо текучество на министри.  

Как би изглеждало разпределението на постовете според публично достъпната информация? 

За министър-председател ще бъде предложен Кирил Петков - съпредседателят на "Продължаваме промяната", който беше и служебен министър на икономиката в кабинета "Янев 1". Петков потвърди неколкократно публично, че иска да оглави Министерски съвет като мандатоносител. 

Вицепремиер и министър на финансите - Асен Василев. Вторият съпредседател на ПП ще бъде своеобразен "суперминистър" по думите на Кирил Петков в интервюто му пред Der Spiegel. В него той казваше, че Асен Василев ще има отговорности и за енергетиката и икономиката - два от ресорите, които би трябвало да попаднат под контрола съответно на ИТН и частично на БСП. 

Вицепремиер по ефективно управление отново ще е кадър на "Продължаваме промяната" - това е 37-годишната икономистка Калина Константинова. ПП ще е единствената политическа сила в кабинета с двама зам.-министър председатели. 

Вицепремиер и министър на икономиката и индустрията - БСП номинира своя председател в оставка Корнелия Нинова. Още преди седмица в медиите неофициално изтече информация, че Нинова ще отговаря за "министерство на държавните предприятия", което не предизвика особено позитивни отзиви. С няколко дни закъснение Нинова обяви за "абсурд" твърдението, че ще се открие подобно министерство.

Досегашното МИ ще се раздели на две, а в ресора на БСП ще преминат компании като "Терем" и "Транспортно строителство и възстановяване". 

Вицепремиер и министър на регионалното развитие - ресорът ще е на ИТН, а кандидатът - Гроздан Караджов. Съмнения имаше единствено за това дали вицепремиерското място ще бъде комбинирано с МРРБ, където Караджов е спряган за ръководител, или за МВнР, където ИТН лансира Теодора Ганчовска в последния момент. 

Вицепремиер и министър на околната среда - ресорът е на "Демократична България", очаква се той да се поеме от Борислав Сандов. Още в началото на преговорите, съпредседателят на "Зелено движение" Владислав Панев го посочи като подходящ кандидат за поста.  

Министерство на вътрешните работи - публично Кирил Петков и Асен Василев предложиха действащия ръководител на МВР Бойко Рашков. Позицията му обаче беше поставена под въпрос в хода на преговорите - неофициално, "Епицентър" твърдеше, че обструкциите идват от страна на БСП. Не е ясно дали те са преодоляни, но в четвъртък Рашков изненадващо съобщи, че още не е получил официална покана да остане начело на МВР. Министерството ще е в ресорите на "Продължаваме промяната". 

Министерство на външните работи - ИТН ще предложат Теодора Генчовскаглавен експерт към администрацията на президента Румен Радев и част от организацията на българското домакинство на форума "Три Морета". 

Министерство на образованието и науката - ресорът е на ПП, като номинацията за поста беше дадена на акад. Николай Денков, ръководител на МОН в последните три служебни кабинета (2017 и 2021). 

Министерство на здравеопазването - "Продължаваме промяната" ще поемат и този ресор, но името на бъдещия министър все още е обвито в неяснота. Именно за здравеопазването Даниел Лорер призна, че никой от коалиционните партньори не е искал да носи отговорност. Последното спрягано име е това на Асена Сербезова (български фармацевтичен съюз). Сербезова нито отрича, нито потвърждава, че с нея е говорено да стане здравен министър, но в последните дни има няколко интервюта, в които коментира евентуални реформи в системата. 

Министерство на отбраната - още един ресор на ПП, и още едно министерство, което може да запази представител на служебния кабинет. Премиерът Стефан Янев призна в четвъртък, че е поканен за редовен министър на отбраната, поне на база на предварителен разговор с мандатоносителите. Янев е военен по професия и вече е оглавявал МО като служебен министър през 2017.

Министерство на транспорта - ПП отдавна лансира името на Николай Събев, собственик на куриерската компания "Еконт" и един от най-големите дарители на кампанията на Кирил Петков и Асен Василев. 

Министерство на растежа и иновациите - втората половина от сегашното икономическо министерство вероятно ще се управлява от Даниел Лорер, един от основателите на ПП. 

Министерство на културата - ресорът е на "Продължаваме промяната", а според БНТ постът може да бъде поверен на Тодор Димитров-Мечкарски - преподавател в катедра "Сценична реч" на НАТФИЗ. Мечкарски участваше в преговорите за коалиционното споразумение. 

Министерство на труда и социалната политика - избраникът на БСП е депутатът Георги Гьоков, бивш директор на Бюрото по труда в Стара Загора.

Министерство на земеделието - отново БСП ще определи титуляря и изненадващо той се оказа Иван Иванов, който през 2013 г. се оказа зам.-вътрешен министър за един ден в кабинета "Орешарски".

Министерство на туризма - предложеното от БСП име е на Христо Проданов от БСП.

 Министерство на енергетиката - "Има такъв народ" се очаква да предложи Александър Николов, бивш зам.-ресорен министър в първия служебен кабинет на Стефан Янев. Той беше номиниран за същия пост от ИТН и в проектокабинета на ИТН от август с премиер Пламен Николов. 

Министерство на спорта - юристът от ИТН Радостин Василев беше председател на ресорната комисия в миналия парламент и се очаква да бъде издигнат за министър. Василев нашумя преди няколко месеца около сблъсъка на Тошко Йорданов и Татяна Дончева, в който зам.-председателят на ИТН обвини Дончева в опит да разцепи парламентарната му група по време на среща със спортния адвокат. 

Министерство на правосъдието - "Демократична България" вероятно ще издигне адвоката Надежда Йорданова за тази позиция. Тя е част от "Да България" и беше депутат в 45 и 46 Народно събрание. Йорданова не успя да спечели мандат като народен представител след по-слабото представяне на ДБ на 14 ноември. 

Министерство на електронното управление - Божидар Божанов от "Демократична България" е човекът, за когото се смята, че ще бъде номиниран за първи министър в този ресор. 

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях

Над 43% от изследваните тестове на Центъра по заразни болести са с "Омикрон"

Това е поредната серия от данни, показваща 227 нови случая на щама, който вече е в 18 области

"Изгубената дъщеря": Долу митът за перфектната майка

Дебютът на Маги Джиленхол е с невероятната Оливия Колман в главната роля

Видеоигрите могат да бъдат полезни: EndeavorRX е официално лекарство, тества се и срещу "Covid-мъгла"

Играта е помогнала на стотици деца, страдащи от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност

Теленор вдига цените на договорите с 3,3% от февруари

А1 още не са обявили дали ще правят индексация само за 2021 г.

Ако се чудите защо хора споделят зелени квадратчета - това е Wordle

Wordle е една от най-популярните игри онлайн от началото на 2022 г. Какво всъщност представлява?

"По всякакви медицински стандарти доц. Мангъров отдавна трябваше да е изключен от БЛС"

Акад. Николай Денков: "Доц. Мангъров изказва твърдения, които не съответстват на медицинските данни"

Радев започна втория си мандат: "Без бърза реформа в съдебната власт ще има реванш на статуквото"

ГЕРБ напусна пленарната зала при обръщението на президента