Снимка: © Getty Images

Сериозна корупция и значими проблеми с човешките права констатира годишният доклад на Държавния департамент на САЩ за България за 2021 г.

Полицейско насилие, произволни арести, сериозни проблеми със съдебната независимост, сериозни проблеми и рестрикции по отношение на свободата на словото у нас - това са част от изводите на американския анализ на ситуацията в България.

Анализът за България, съдържа 43 страници и цитира конкретни проблеми в различните области. Описани са случаи на насилие в местата за лишаване от свобода, липсата на наказание след побоите по време на антиправителствените протести от 2020 година, лошите условия в центровете за бежанци - особено за децата.

В доклада се отчитат случаи на сериозно ограничение на свободата на изразяване, включително насилие и заплахи за насилие срещу журналисти, както и корпоративен и политически натиск върху медиите.

Продължават да съществуват опасения, че корпоративният и политически натиск, неефективната и корумпирана съдебна система и непрозрачното правителствено регулиране на средствата, предназначени за подкрепа на медиите (включително фондове на ЕС), сериозно увреждат медийния плурализъм, посочва доклада.

Департаментът на САЩ припомня още оценките на медийната среда в България, дадени от Amnesty International, „Репортери без граници“, Центъра за медиен плурализъм и свобода на медиите и Български хелзинкски комитет.

През април 2021 г. в своя Доклад за състоянието на човешките права в света, Amnesty International посочи, че „свободата на медиите продължава да се влошава, като журналистите, които разследват организираната престъпност и корупцията, са изправени пред силен политически и прокурорски натиск под формата на заплахи и сплашване“.

През юли Центърът за медиен плурализъм и свобода на медиите също идентифицира значителни рискове за медийния плурализъм в България. В доклада на организацията се изброяват сериозни проблеми с независимостта и устойчивостта на местните и регионалните медии и проблематичен достъп до медии за малцинствата, жените и хората с увреждания.

През септември „Репортери без граници“ заявиха, че медийната среда е белязана от „физически атаки и клеветнически кампании срещу журналисти; безнаказаност за престъпления на насилие срещу репортери и съдебен тормоз; предубеденост на обществените медии, особено в навечерието на изборите; корупция, дезинформация и липса на прозрачност относно собствеността на медиите; медиен плурализъм, застрашен от концентрация на собственост; и пристрастност и непрозрачност при разпределянето на държавни помощи за медиите, в ущърб на независимите медии".

Според „Репортери без граници“ „малкото откровени журналисти са постоянно подложени не само на клеветнически кампании и тормоз от страна на държавата, но и на сплашване и насилие“.

Доклада на Департамента на САЩ припомня разпита на журналистка Венелина Попова, която бе привикана на разпит в полицията във връзка с разследване на купуване на гласове, за което тя публикува информация. Вместо това полицията тогава проявяви интерес към авторски анализ на Попова, критикуващ Делян Пеевски. Журналистката определи разпита като опит за сплашване, че се е осмелила да "пише за недосегаеми от правосъдието и притежаващите огромна власт и финансови ресурси".

По темата за медийната свобода се споменават няколко знакови случая, сред които отказът да бъде образувано разследване на побоя над журналиста Димитър Кенаров от летните протести през 2020 г., както и репликата на вътрешния (тогава служебен) министър Бойко Рашков, че би уволнил водещите на сутрешния блок на bTV Биляна Гавазова и Златимир Йовчев след негово интервю.

Независимите медии са обект на открити атаки от политици на всички нива, а върху тях бе наложен и административен и съдебен натиск, посочва още докладът на Държавния департамент на САЩ и припомни твърдението на бившия директор на БНР Андон Балтаков, че "законът благоприятства политическата намеса в управлението на медиите чрез контролирано финансиране".

Преплитане между журналистическото и рекламното съдържание, редакционна пристрастност и липса на прозрачност относно финансирането и собствеността, са другите проблеми, които констатира американския доклад.

Сериозни корупционни практики

Департаментът на САЩ обръща внимание, че българската прокуратура e работила по 274 досъдебни разследвания през 2020 г., в резултат на които са повдигнати 17 обвинителни акта, включващи 56 лица и пет осъдителни присъди.

„Антикорупционен фонд“ е наблюдавала разследвания срещу 63 високопоставени бивши министри, заместник-министри, депутати, магистрати, кметове и областни управители през последните пет години. От неправителствената организация отбелязват още спад в антикорупционните съдебни преследвания с нулеви присъди.

Докладът посочва още и милиардите левове държавни пари, раздадени без обществени поръчки, за които съобщи служебното правителство при разкритията за авансовите плащания на държавната компания „Автомагистрали".

Изнудване и вземане на подкуп на шофьори от митнически служители, обвинения за подкупи и търговия с влияние за подпомагане на чужди граждани при получаване на български паспорти, както и все още неприключилото дело срещу бившия шеф на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев и още трима служители на агенцията също фигурират в корупционните практики, отчитани от САЩ в анализа на българската обстановка.

Докладът констатира още нетолерантност и дискриминация срещу ромското малцинство у нас, както и насилие срещу деца и престъпления от омраза - по-специално срещу ЛГБТ общността у нас.

Анализът посочва, че властите са предприели стъпки за преследване и наказване на длъжностни лица, извършили престъпления в областта на човешките права и корупцията, но действията на правителството са недостатъчни и безнаказаността остава проблем.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Кина отказват да пускат тийнове на премиерата на "Миньоните 2" заради тренд в TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем

В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада

Путин разчита на идеята, че решимостта на Запада ще се разпадне

Кметът на Добрич: "Когато Кирил Петков опъна шатра на площада, хората питаха дали това е коалиция на г-н Йорданов"

Йордан Йорданов смята, че той има интелектуално право над словосъчетанието

Поредната американска трагедия

Стрелбата в Чикаго на парада за 4 юли е трети инцидент в рамките само на няколко седмици