Снимка: © Getty Images

Швейцарското правителство наложи вето на искането на Дания за изпращане на купени от Швейцария бронетранспортьори в Украйна, позовавайки се на политиката си за неутралитет да не доставя оръжие в зоните на конфликт. Това съобщи швейцарският телевизионен оператор SRF, цитиран от Ройтерс.

Държавният секретариат по икономическите въпроси на Швейцария е отхвърлил молбата на Дания предоставяне на около 20 бойни машини на украинската пехота Piranha III.

Това не е първият път, в който правителството на Швейцария отказва реекспорт на швейцарски оръжия към Украйна. През април страната наложи вето на германското искане за изпращане на танкови боеприпаси, а по-рано отхвърли и молбата на Полша за предоставяне на оръжие в помощ на нападнатата страна.

Причината за швейцарския отказ е политиката на неутралитет на страната. Тя не е воювала в международна война от 1815 г., когато приема политиката на неутралитет на Виенския конгрес, който слага край на Френските революционни войни.

Според Хагската конвенция от 1907 г. Швейцария приема да не участва в международни въоръжени конфликти, да не облагодетелства воюващите страни с войски или въоръжение или да предостави територията си на разположение на воюващите страни.

Неутралитетът, включен в конституцията, позволява на Швейцария правото на самозащита и обхват за това как да тълкува политическите аспекти на понятието, а конфликтът в Украйна съживи дебата, който сега се съсредоточава върху решенията на правителството да наложи санкции на Русия, но да не позволи реекспорта на швейцарски боеприпаси за Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синеморец за тревожни хора

Обичам българското море, но то ме съсипва

Стефан Янев отрече "популярния и уважаван журналист" Ива Николова да му е PR

Партията му "няма професионални отношения" с бившата репортерка на ПИК

МЗ отново реши да коригира Covid-мерките - този път за цялата страна

Магазините и моловете вече не са длъжни да изискват маски

Съдът разреши регистрацията на партия "Продължаваме промяната"

Почти година след създаването на проекта ПП вече ще е официална партия

Серина Уилямс се оттегля от тениса с есе и корица в списание Vogue

Легендата на спорта иска да се отдаде на семейството и инвестиционния си бизнес

Vivacom вече ще предлага EON TV без срочен договор

Сред основните предимства на новата услуга са това, че не са необходими приемник и потребителите могат да я активират веднага,

"Аерофлот" разглобява самолети заради недостиг на резервни части

Санкциите оставиха най-големите руски авиокомпании без внос на компоненти

Лудата история на Мадам Тюсо ще бъде разказана в нов сериал

Работното заглавие на проекта е "Madame!" и е представен като неразказаната история на Тюсо