Старата власт в земеделието си връща позициите в последните дни на кабинета “Главчев” Снимка: © Булевард България

Служебното правителство е започнало ключови кадрови размествания в сектора на земеделието - всички те са в държавните горски предприятия и областните дирекции по земеделие, съобщава в. "Сега". На някои от постовете като титуляри се връщат кадри на ГЕРБ.

Тихомир Койчев, бивш старши експерт в Държавен фонд "Земеделие", е новият шеф на областната дирекция по земеделие в Ямбол.

Назначението му доведе до протест на земеделците в града.

Представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите паркираха тракторите си пред областната дирекция и попречиха на Койчев да влезе в сграда, което стана причина той да работи от сградата на общинската дирекция в Ямбол.

Донка Георгиева, която заема поста от 8 месеца, е уведомена за отстраняването си в петък следобед.

В Ямбол няма съмнения чий кадър е Койчев, след като наскоро е пристигнал на събитие в града с автомобил на депутат от ГЕРБ.

Исканията на фермерите асоциацията са подкрепени още от кметовете на всичките пет общини, които влизат в обхвата на администриране на Областната служба земеделие – Ямбол.

Начело на областната дирекция "Земеделие" във Велико Търново часовникът също се връща назад - на поста е назначена Йорданка Стефанова. Тя оглавява дирекцията от 2014 до 2022 г.

В управителния съвет на Югозападното държавно предприятие влиза Иван Чалъков, председател на съюза на животновъдите в България. Чалъков е кадър на ГЕРБ в Сандански.

Начело на североизточното държавно предприятие застава Петър Ганев - той е заемал поста на заместник-директор в него в периода 2014-2021 и от 2023 до момента.

Седмица след като служебният кабинет встъпи в длъжност премиерът Димитър Главчев се отказа от първоначалното си решение да остави на поста земеделския министър от кабинета Денков - Кирил Вътев. Вместо Вътев, който се беше заклел втори път като министър, изненадващо беше назначен Георги Тахов.

Преди да бъде назначен за служебен министър, Тахов беше изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие". Неговото място зае Ива Иванова. През август 2022 година по време на служебното правителство на Румен Радев тя е назначена за заместник-изпълнителен директор на фонда с ресори две от най-големите европрограми: програмата за развитие на селските райони и тази за морско дело и рибарство.

През фонд "Земеделие" годишно се усвояват над 3 млрд. лв. земеделски субсидии.

Според статия на "Капитал" от хода на преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ - името на Георги Тахов е било сред лансираните кандидати на ГЕРБ за нов министър на земеделието още в средата на март 2024, преди да се разпадне управляващото мнозинство. Медията съобщава за "подозрения (в коалицията ПП-ДБ), че Тахов е близък и до ДПС".


Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

ЕК обвинява Apple в нарушаване на европейски закони и го заплаши с глоба за милиарди евро

Това е първият случай, в който Комисията отправя официално обвинение срещу технологична фирма

14:05 - 24.06.2024
Важно днес

Атанас Атанасов: Снайперисти пазят двора на Борисов

Румен Радев ще изиска информация от службите

14:01 - 24.06.2024
Важно днес

Звезда от "Карибски пирати" загина при нападение от акула

49-годишният мъж е карал сърф на Хаваите, когато е бил нападнат от акула

12:35 - 24.06.2024
Важно днес

ДПС поиска Радев да е медиатор и да убеди партиите за съставянето на кабинет с първия мандат

За ДПС най-логичният вариант е съставяне на кабинет с мандата на ГЕРБ

11:04 - 24.06.2024
Важно днес

Хиляди посрещнаха Далай Лама в Ню Йорк въпреки канските жеги

Духовният водач пристигна в САЩ за операция на коляното

10:20 - 24.06.2024