Спасители издирват изчезналата туристическа подводница към "Титаник", но времето изтича Снимка: © Atlantic Productions/Magellan

Спасителни екипи се опитват да открият туристическата подводница с хора на борда, която изчезна, докато пътуваше към останките на кораба "Титаник". Те обаче се надпреварват с времето, тъй като с всеки изминал час аварийния запас от кислород на плавателния обект се изчерпва все повече.

Петима души са били на борда на подводницата "Титан", когато контактът с нея е изгубен около час и 45 минути след гмуркането ѝ във водите на Атлантическия океан. Спасителната операция продължава и през нощта, но досега няма и следа от плавателния съд. В нея се включиха правителствени агенции, военноморските сили на САЩ и Канада и търговски фирми, занимаващи се с дълбоководни дейности. Използвани са военни самолети, други подводници и сонарни буйове.

Смята се, че плавателният съд разполага с четиридневен авариен запас от кислород. Контраадмирал Джон Маугър от бреговата охрана на САЩ заяви на пресконференция: "Предполагаме, че в момента има на разположение между 70 и пълните 96 часа (кислород)"

Сред издирваните лица, които са били на борда, е и британският бизнесмен милиардер и изследовател Хамиш Хардинг. През уикенда той е написал в профилите си в социалните мрежи, че е "горд най-накрая да обяви", че ще бъде на борда на мисията.

Останките на "Титаник" се намират на около 700 км южно от Сейнт Джонс, Нюфаундленд, въпреки че спасителната мисия се ръководи от Бостън, Масачузетс.

Британският пътнически лайнер "Титаник" потъва по време на първото си плаване от Великобритания до САЩ през април 1912 г., на път от Великобритания за САЩ, след като се сблъсква с айсберг. Останките от луксозния кораб са открити едва седем десетилетия по-късно.

Преди две години компанията OceanGate започва да организира малки екскурзии до там с миниподводница, като желаещите трябва да заплатят сума от близо 125 хил. долара на човек. Услугата се рекламира от компанията като "шанс да излезете от ежедневието и да откриете нещо наистина необикновено".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024