Снимка: © Twitter

„Най-ясната снимка на Слънцето някога, заснета от НАСА“ - това твърдение, придружено от много близко и детайлно изображение на слънчевата повърхност, циркулира в социалните мрежи и набира популярност. Проверка на „Ройтерс“ обаче показва, че кадърът не е направен от НАСА, а от фотограф, който използвал своя телескоп, за да заснеме изображението. А то е силно обработено.

Елизабет Ландау, старши специалист по комуникации в НАСА, потвърждава пред информационната агенция, че разпространената снимка не е на НАСА.

Потребител в Twitter с името Jason Guenzel отговаря на туит, приписващ изображението на космическата агенция, че той е реалният автор: „Аз съм създателят на оригиналното съдържание. Това е обработено изображение, което използва снимки, събрани от моя слънчев телескоп в задния двор!“

Потребителят посочва линк към друг свой туит от 13 януари 2021 г., в който е качена същата снимка, а текстът към нея гласи: „Това силно софтуерно обработено изображение на слънчевата хромосфера разкрива сложната природа на магнитно поле на нашата звезда. Движи се по тънката граница между науката и изкуството... може би, за да я замъгли.”


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Христо Иванов: Трябва да търсим възможните съгласия преди нова вакханалия на разделение

"Ние сме на кръстопът между повече разделение и овладяване на парадоксите"

Два самолета с отзовани руснаци отлетяха от София

Очаква се броят на пътниците да е около 170

И Украйна, и Русия твърдят, че контролират Лисичанск

Британското разузнаване подкрепя позицията на Киев