ВСС отново отложи заседанието за предсрочно освобождаване на Гешев Снимка: © YouTube.com/24 часа

Висшият съдебен съвет отново отложи разглеждането на двете предложения за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Единодушно със 17 гласа "за" ВСС реши да изчака окончателното произнасяне на Върховния административен съд по темата дали трябва да се вземе предвид случая "Жоси" при дискусиите или не. Преди ден по-долната съдебна инстанция реши, че казусът трябва да бъде включен в дискусиите за освобождаване на Гешев, а срокът за обжалване на това решение тече. Именно това е и аргументът да бъдат отложени разискванията на пленума за предсрочно отстраняване на главния прокурор.

Няма проблем процедурата да започне по същество, тъй като тя ще се проточи заради множеството основания, залегнали в общо две искания на двама министри на правосъдието. Това заяви Олга Керелска от съдийската колегия по време на дебатите. Тя посочи, че не вижда проблем процедурата да започне същество и предложи ВСС да започне с разглеждане на основанията за освобождаване на Гешев, посочени в искането на бившия служебен министър Янаки Стоилов. Само Керелска и Атанаска Дишева подкрепиха тази идея. Останалите 14 членове на ВСС гласуваха "против".

От друга страна, председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков обясни, че има правен проблем и призова ВСС „да остави на спокойствие съдът да си свърши работата да се произнесе и да каже коя от двете тези е правилна - има ли основания за допустимост на всички основания за отстраняване или не“.

Преди началото на заседанието главният прокурор коментира пред журналисти, че „няма притеснение“ да бъдат разгледани и двете искания срещу него - това от Янаки Стоилов и това на настоящия правосъден министър Надежда Йорданова. Той определи съдебната власт „като единствената стабилна към този момент“:

"Многократно отправих покана да разговаряме за т.нар. съдебна реформа. Това, което се случва, е политическа поръчка с цел овладяване на българската прокуратура в интерес на олигархията. Съдебната власт е единствената стабилна към този момент, а целта е нейното овладяване като цената ще платят всички български граждани", каза още Гешев.

По думите му целта на обжалването от страна на Надежда Йорданова за недопуснат казус, поставен от нея за освобождаването на главния прокурор, е с цел процедурата да се забави, за да има политическата класа възможност да твърди, че ВСС съзнателно бави процедурата. А това нанася сериозни щети на ВСС и на цялата съдебна власт. Йорданова коментира, че обжалването на актове от нейна страна не е "бавене на процедура", а "законност".

Обсъжданията за отстраняване на главния прокурор текат от юли миналата година, а за да бъде освободен Иван Гешев от поста, трябва да има мнозинство от 17 гласа "за" от 25-те членове на съдебния съвет. Първото искане за предсрочното освобождаване на Гешев бе внесено от Янаки Стоилов, докато той бе на поста служебен министър на правосъдието. Второто предложение е на настоящия министър на правосъдието Надежда Йорданова и там се съдържа случаят "Жоси".

В началото на април ВСС допусна до разглеждане само пет от деветте казуса, които Йорданова посочи като мотиви за освобождаването на Гешев, а "Жоси" бе единственият напълно отхвърлен. Частично бяха допуснати случаите на делото срещу Елена Йончева и делото "Баневи срещу България", както и обвиненията в неуважителното, подигравателно и враждебно отношение на главния прокурор към неправителствени организации, личности и юридически общности.

В сигнала за скандала с млекопреработвателното предприятие "Жоси" се твърди, че през 2013 година бащата на Иван Гешев е получил 2% дял от фирмата срещу съдействие към собственика от страна на главния прокурор.

Приети за обсъждане от ВСС през април бяха бездействието срещу полицейското насилие на антиправителствените протести от 2020 година, мълчанието по темата за разследването на Антикорупционния фонд "Осемте джуджета", бездействието по случая с отравянето на Емилиян Гебрев, публично изразеното съмнение от страна на главния прокурор за възможно манипулиране на системата за случайно разпределение на делата в съдилищата, както и указанията на Гешев "при образуване на досъдебни производства за умишлени престъпления по транспорта да се предприемат действия за изземване на превозното средство като веществено доказателство".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рубли и копейки провалиха PR-кампания на канцлера на Австрия

"Патриотично" послание на Карл Нехамер се оказа илюстрирано с руска валута

17:41 - 27.09.2023

Васил Гюров и Мартин Заимов повеждат алтернативна листа за СОС

Кандидатите ще ползват регистрацията на "Обединени земеделци"

16:58 - 27.09.2023

ДАНС ще проверява как Руската църква е прехвърлена на посолството

Ще се проверява и защо е спрян достъпът на вярващите до храма

16:28 - 27.09.2023

Първият трейлър на филма за Гунди: Истинската история на легендарния футболист

Павел Иванов и Александра Свиленова влизат в главните роли на новия филм

15:53 - 27.09.2023

БНТ влезе в конфликт с авторите на сериалите "Денят на бащата" и "Войната на буквите"

Сценаристите обвиняват Кошлуков, че блокира световното им разпространение

15:31 - 27.09.2023

Държавата окончателно се отказа от проекта за батерии за 1,5 млрд. лв.

Общо 18 проекта губят финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост

14:42 - 27.09.2023