Снимка: © YouTube.com/24 часа

Висшият съдебен съвет отново отложи разглеждането на двете предложения за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Единодушно със 17 гласа "за" ВСС реши да изчака окончателното произнасяне на Върховния административен съд по темата дали трябва да се вземе предвид случая "Жоси" при дискусиите или не. Преди ден по-долната съдебна инстанция реши, че казусът трябва да бъде включен в дискусиите за освобождаване на Гешев, а срокът за обжалване на това решение тече. Именно това е и аргументът да бъдат отложени разискванията на пленума за предсрочно отстраняване на главния прокурор.

Няма проблем процедурата да започне по същество, тъй като тя ще се проточи заради множеството основания, залегнали в общо две искания на двама министри на правосъдието. Това заяви Олга Керелска от съдийската колегия по време на дебатите. Тя посочи, че не вижда проблем процедурата да започне същество и предложи ВСС да започне с разглеждане на основанията за освобождаване на Гешев, посочени в искането на бившия служебен министър Янаки Стоилов. Само Керелска и Атанаска Дишева подкрепиха тази идея. Останалите 14 членове на ВСС гласуваха "против".

От друга страна, председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков обясни, че има правен проблем и призова ВСС „да остави на спокойствие съдът да си свърши работата да се произнесе и да каже коя от двете тези е правилна - има ли основания за допустимост на всички основания за отстраняване или не“.

Преди началото на заседанието главният прокурор коментира пред журналисти, че „няма притеснение“ да бъдат разгледани и двете искания срещу него - това от Янаки Стоилов и това на настоящия правосъден министър Надежда Йорданова. Той определи съдебната власт „като единствената стабилна към този момент“:

"Многократно отправих покана да разговаряме за т.нар. съдебна реформа. Това, което се случва, е политическа поръчка с цел овладяване на българската прокуратура в интерес на олигархията. Съдебната власт е единствената стабилна към този момент, а целта е нейното овладяване като цената ще платят всички български граждани", каза още Гешев.

По думите му целта на обжалването от страна на Надежда Йорданова за недопуснат казус, поставен от нея за освобождаването на главния прокурор, е с цел процедурата да се забави, за да има политическата класа възможност да твърди, че ВСС съзнателно бави процедурата. А това нанася сериозни щети на ВСС и на цялата съдебна власт. Йорданова коментира, че обжалването на актове от нейна страна не е "бавене на процедура", а "законност".

Обсъжданията за отстраняване на главния прокурор текат от юли миналата година, а за да бъде освободен Иван Гешев от поста, трябва да има мнозинство от 17 гласа "за" от 25-те членове на съдебния съвет. Първото искане за предсрочното освобождаване на Гешев бе внесено от Янаки Стоилов, докато той бе на поста служебен министър на правосъдието. Второто предложение е на настоящия министър на правосъдието Надежда Йорданова и там се съдържа случаят "Жоси".

В началото на април ВСС допусна до разглеждане само пет от деветте казуса, които Йорданова посочи като мотиви за освобождаването на Гешев, а "Жоси" бе единственият напълно отхвърлен. Частично бяха допуснати случаите на делото срещу Елена Йончева и делото "Баневи срещу България", както и обвиненията в неуважителното, подигравателно и враждебно отношение на главния прокурор към неправителствени организации, личности и юридически общности.

В сигнала за скандала с млекопреработвателното предприятие "Жоси" се твърди, че през 2013 година бащата на Иван Гешев е получил 2% дял от фирмата срещу съдействие към собственика от страна на главния прокурор.

Приети за обсъждане от ВСС през април бяха бездействието срещу полицейското насилие на антиправителствените протести от 2020 година, мълчанието по темата за разследването на Антикорупционния фонд "Осемте джуджета", бездействието по случая с отравянето на Емилиян Гебрев, публично изразеното съмнение от страна на главния прокурор за възможно манипулиране на системата за случайно разпределение на делата в съдилищата, както и указанията на Гешев "при образуване на досъдебни производства за умишлени престъпления по транспорта да се предприемат действия за изземване на превозното средство като веществено доказателство".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Борис Джонсън ще подаде оставка като партиен лидер, но остава начело на кабинета до есента

Решението беше обявено, след като новият му финансов министър го призова да се оттегли

Дълбоки разногласия за войната очакват Русия на срещата на Г-20 в Бали

Руският външен министър за първи път ще се срещне със свои колеги от държави, които силно критикуват войната.

Прокуратурата употреби катастрофата в София за "реванш" срещу властта

Зам.-шефът на Следствието влезе в ролята на адвокат на Гешев на гърба на трагедията на бул. "Черни връх"

ЕП обяви природния газ и ядрената енергия за "зелени"

Предложението предизвика остри реакции от политици и активисти, сред които и Грета Тунберг

Стрелба и напрежение на протест в Скопие срещу френското предложение

40-годишен мъж е задържан, след като е стрелял с пистолет във въздуха

ВСС най-после ще обсъди отстраняването на Иван Гешев

Пореден рунд между Министерството на правосъдието и главния прокурор