Фаталният инцидент в Майорка: Претоварване на клуба е довело до рухването му Снимка: © Getty Images

Плажният ресторант "Medusa Beach Club", който се срути и уби четирима души на остров Майорка, вроятно е рухнал заради претоварване и структурни проблеми.

Инцидентът се случи в четвъртък вечер в един от най-посещаваните от туристи райони в столицата Палма.

  • Две млади момичета от Германия са сред убитите при срутването на двуетажната сграда. Още една 23-годишна испанка, която е работила в клуба, е изгубила живота си.
  • 44-годишен мъж от сенегалски произход е четвъртата жертва. Загиналият е известен в местните медии заради това, че през 2017 г. е спасил плувец от удавяне и е получил полицейски медал за храброст.
  • Още 16 души от Нидерландия са ранени при инцидента, а осем от тях са настанени в болница. Докато Палма е в тридневен траур, разследващите се опитват да открият каква е причината за трагичния случай.

Ръководителят на спасителната служба в града Едер Гарсия смята, че става дума за извънредно претоварване, което построената по стари стандарти сграда не е могла да издържи.

Германският Spiegel разговаря със строителен инженер, който лансира сходна версия и отдава случилото се на слабата регулация в Майорка.

Свидетелите на инцидента разказват, че са чули шум като от експлозия, след което сградата е рухнала като къща от карти.

"Това се дължи на типичното строителство в Майорка: зидария със стоманобетон, често таваните са от дървен гредоред", казва Норберт Гебекен, бивш професор по структурно инженерство във Военния университет в Мюнхен. От 2020 г. ръководи изследователска група, която се занимава с разработването на материали и конструкции, които да издържат при земетресения, урагани и дори експлозии.

Гебекен смята, че срутването в Майорка може да е причинено от смяната на предназначението, за което е строена сградата, или други конструктивни промени, които са я направили уязвима.

"Една дискотека има нужда от различна статика в сравнение с изложбена зала или жилищно строителство. Когато хората танцуват, те упражняват динамично натоварване, което може да стане двойно по-голямо от тежестта в покой. Най-просто казано - 10 души стоят заедно на едно място и тежат 800 кг, но теглото им може да стане 1600 кг, ако танцуват. Другият вариант е сградата да е ремонтирана, а когато това не се контролира или се прави без разрешение, тя може да се срути", казва той.

Medusa Beach Club е реновирана през зимата, а в деня на срутването собствениците на заведението са рекламирали новото пространство на покрива ѝ.

Не е ясно дали са правени по-сериозни промени като бутане на стени или носещи колони и дали това е съгласувано с експерти.

В Германия, казва Гебекен, е задължително независим структурен инженер да определи дали изчисленията за статиката са коректни. Той трябва да упражнява надзор и върху структурното изпълнение на строежа. В Испания обаче няма такова задължение. Теоретично е възможно собственикът да реши, че има нужда от голямо празно пространство, независимо че там трябва да има носеща колона.

В ЕС има стандарт за издръжливост на строителството, така че падането на един етаж да не предизвика срутване на цялата сграда - но в случая с плажния клуб това не е приложено.

Според експерта не е задължително да се появят предварителни видими сигнали, че постройката е нестабилна, срутването може да стане внезапно при този тип конструкции.

В Германия всеки собственик на сграда, която има определено обществено предназначение като дискотеки, спортни зали или библиотеки, е длъжен да я инспектира редовно. Затова той се изненадва, че в държави от ЕС все още се допускат сериозни инциденти, които могат да бъдат предотвратени с предварителни проверки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Пренареждането в ДПС продължава - третият, а не вторият от листата във Варна влиза в НС

Бивш кандидат за кмет и зам.-областен председател на ДПС влиза в парламента

20:22 - 27.06.2024
Важно днес

МВР даде брифинг, но без отговори как издирваният Брендо е влязъл в България

МВР само знае, че Брендо е преминал официално границата за последен път през 2013 г.

18:06 - 27.06.2024
Европейски дневници

Зеленски подписа споразумения за сигурност с ЕС на срещата на върха в Брюксел

Част от споразуменията е кризисен механизъм в случай на руска ядрена атака.

17:38 - 27.06.2024
Кино и сериали

Създателите на "Наследници" ще правят сериала за "Хари Потър"

Авторката на бестселър романите сподели, че има големи очаквания за сериала

16:38 - 27.06.2024
Важно днес

Андрей Гюров: Решението на антикорупционната комисия е незаконосъобразно

Кирил Петков видя "отстрелване" на потенциални служебни премиери

15:14 - 27.06.2024
Важно днес

Радев отказа да представи страната в НАТО - не хареса позиции за Украйна (обновена)

Вместо това ще представлява България на срещата на НАТО

14:47 - 27.06.2024
Важно днес

Главчев: Има сигнал за заплаха срещу няколко фигури. Сред тях може да има и партийни лидери

Главчев иска редовен кабинет, съставен с първия проучвателен мандат на ГЕРБ

14:18 - 27.06.2024