Депутати от "Възраждане" скочиха на бой, засегнаха се на "меки китки"

Народното събрание прекъсна работата си преждевременно в четвъртък заради физически сблъсък между депутати от "Възраждане" и ПП.

До напрежението се стигна след поредица от взаимни обиди в декларациите на Искра Михайлова ("Възраждане") и Явор Божанков (ПП).

Михайлова обяви ПП за "национални предатели" и "хора, които са разследвани за държавна измяна", които "нямат търпение да сключат най-нечистоплътната коалиция".

Тя заплаши, че ако правителството мине, "още на следващия ден ще призовем всички наши избиратели и всички ваши доскорошни парламенти да дойдат тук, в парламента, а ако се наложи и вътре в него".

Явор Божанков излезе на трибуната, за да ѝ отговори с предварително подготвена декларация, в която той описа поведението на "Възраждане" като изпълнение на чужд национален интерес да няма правителство.

"Чуждият интерес е агресорът да дойде тук и този интерес има своите проводници в тази зала", каза той.

"Точно Възраждане говорят за външна намеса - знаем си ги. Те говориха за ваксини, а излязоха ваксинирани. Говориха срещу еврото, НПО-тата, говориха, между другото и за меки китки, а двамата - Цончо и г-н Костадинов - най-много ни съмняват в това отношение", беше коментарът му, който провокира и двама души от "Възраждане" да скочат на трибуната, за да му вземат думата с викове.

Росен Желязков не успя да овладее залата и пусна събранието в почивка, но това не прекрати кризата.

Десетки души от "Възраждане" и ПП нахлуха на трибуната и започна спречкване, при което човек от "Възраждане" бутна Манол Пейков, а той на свой ред му свали очилата. Ризата на Пейков беше дърпана, докато депутатът опитваше да излезе от "мелето". По-късно той се оплака, че е одран по бузата.

"Ненормално и нередно е такова поведение. Явор Божанков беше сам, а те бяха глутница. Нахвърлиха се върху него, отидох да ги спра. Явор Божанков излезе да каже важни неща по отношение на тяхната свързаност с Русия, която е безспорна. Да няма правителство е директен интерес на Русия. Възраждане нарушава реда всяка секунда. В кулоарите ме нарекоха мръсна гнида вчера. Ритаха ме в краката, защото не се вижда там, започнаха да казват, че ще ни пратят в Белене, това са неща, които обичайно казват, но вие не ги чувате", каза Манол Пейков след напрежението.

Цончо Ганев, който също стигна до трибуната, се изплю срещу Явор Божанков.

Размяната на реплики се случи при спрени микрофони, като продължи няколко минути, докато квесторите неуспешно се опитваха да разтърват депутатите.

"Това същество, и другото същество, когато се качат да говорят на трибуната, ние ще ги сваляме оттам. Тези хора нямат моралното право да представляват никого, освен себе си и американското посолство. Тези хора трябва да лежат по затворите за национална измяна", заплаши Костадин Костадинов след инцидента.

През цялото време депутатите от БСП седяха по местата си и гледаха безучастно на случващото се. Андрей Чорбанов от ИТН се опитваше да помогне за успокояване на напрежението.

След дълга пауза Росен Желязков събра пленарната зала само за да поиска прекратяване на заседанието до края на деня в четвъртък. Той не допусна нито искането на "Възраждане" да се гласува "консенсусна" точка по дневния ред, нито желанието на Георги Свиленски да чете декларация, с която да налее още повече масло в огъня.

За да не остане по-назад от тона на дебата - Корнелия Нинова свика брифинг в кулоарите, на която обяви, че в залата "застанаха едни срещу други джендъри срещу фашисти".

В крайна сметка 140 депутати подкрепиха спиране на работата заради инцидента.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024
Технологии

Apple разработва по-тънък iPhone

Очаква се моделът да бъде пуснат до 2025 година

09:55 - 19.05.2024
Спорт

Усик с историческа победа срещу Фюри: Украинецът стана абсолютен световен шампион по бокс

"Украинците удариха здраво", написа Зеленски в Telegram

09:26 - 19.05.2024