ГЕРБ обвини "известен шеф готвач" в схема с картографиране на гробищата в Банкя

Общинският съветник и кандидат-депутат на ГЕРБ в София Георги Георгиев обвини Столична община и шеф Иван Манчев в нерегламентирано сключване на договор за картографиране на гробищата в Банкя без надлежно обявяване на обществена поръчка.

В студиото на bTV Георгиев обяви, че получил информация от "гражданин" за това, че "един много известен шеф-готвач, телевизионна звезда, се оказа, че е получил 100 000 лв., за да картографира и дигитализира гробищата в Банкя, при положение че имаме общинска фирма, която се занимава с това и струва десетки пъти по-малко".

Според него договорите са сключени в един и същи ден, с една и съща фирма, за една и съща дейност. Разделянето на две части, твърди Георгиев, е за да се намали изкуствено сумата до 50 000 лв. без ДДС и да се избегне задължението за пускане на обществена поръчка над този лимит.

Той обяви, че ще сезира прокуратурата и поиска реакция от страна на кмета на София Васил Терзиев.

Георгиев не спомена конкретното име на готвача и на фирмата му, но проверка в Търговския регистър показва, че шеф Иван Манчев е управител и съсобственик на софтуерната компания "Алфагис".

"Офнюз" потвърждават от свои източници, че става дума за дружеството на Манчев. Договорите са подписани на 16 април, като и двете дейности по тях са свързани с един и същ програмен продукт, съобщава медията.

Готвачът и неговата партньорка Ива Бека са съсобственици в "Алфагис" още през 2022 г. В същата година Манчев и негов колега участват в конференция на Националното сдружение на общините, на което представят "цялостна ГИС модулна платформа „Умна община“.

"Целта на услугата е подреждане и актуализиране на данните в общината, като в същото време работните процеси остават проследяеми и прозрачни. Това включва кадастър в реално време, възможност за цифровизация и съхранение на подробни устройствени планове, генериране на скици, справки, редакция в реално време, архивиране и др.", се казва в презентацията.

От новината става ясно, че вече има изработена географска информационна система за община Дупница.

В друга публикация в сайта "БЛИЦ" се твърди, че компанията на Манчев има "20 клиенти, сред които една от големите общини в страната - тази в Бургас".

Сайтът на Агенцията за обществени поръчки показва, че дружеството е участвало като кандидат по четири обществени поръчки за доставка на софтуерни решения през 2023 г., но без да получава договори.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жена е била убита пред детето си в Бургас

Жертвата е 32-годишна, тялото ѝ е открито в комплекс "Славейков".

19:48 - 20.06.2024
Спорт

Сърбия плаши да напусне Евро 2024 заради албански и хърватски фенове

Още няма официална реакция от УЕФА

19:13 - 20.06.2024
Важно днес

"Хеброс бус" спря рейсовете по линията Пловдив - София

Според управителя на фирмата от община Пловдив са му казали, че няма да се поднови договорът му

18:42 - 20.06.2024
Текстове от партньори

Безплатни прегледи за холестерол в аптеки Benu в 2 магазина на Kaufland в София

Те ще се извървшват на 22 и на 26 юни

17:10 - 20.06.2024