Иван Гешев влиза в политиката и подава оставка като прокурор

Иван Гешев се отказа от намерението си да запази статута си на висш прокурор и обяви, че ще влезе в политиката - седмица след като беше отстранен като главен прокурор заради уронване на престижа на съдебната власт.

"Днес говоря последно като магистрат, след като спазих закона и след тридесет години работа за хората подадох оставка като прокурор. Направих го със съзнанието, че никоя прокуратура не може да се пребори с корупцията и кражбите тогава, когато корупцията и кражбите са превърнати в държавна политика. Затова днес говоря на българите в България - така, както обещах - с ясното разбиране, че политическите проблеми се разрешават с политически средства", обяви той в обръщение, което публикува във Facebook и YouTube.

На фона на флаговете на България и ЕС и с обръщение "братя и сестри българи", Гешев се описва като жертва на "престъпни олигарси и крадливи партийни лидери", които той твърди, че се обединили заради "последователната борба" на прокуратурата срещу тях.

"Техният панически страх бе породен от моята и на прокуратурата решителност. Тази решителност ги накара да покажат своите истински лица и своето скрито до този момент взаимодействие", заявява той.

Гешев говори още за "изтичането на информация от страна на осведомени по тези дела към пряко засегнатите", като твърди, че това е "основната причина за бързата им и брутална реакция към мен".

"Методите им вече са публично известни. Те винаги, по правилата на мафията, започват с тих опит за подчинение и приемане на техните условия, които винаги са силно изкушаващи, но винаги свързани с предателство! И ако това не сработи, продължават с откровени заплахи включително и за човешки животи, и накрая с реализация на заплахите", казва още той.

В типичния си стил той отново се сравнява с Васил Левски и "хилядите, загинали за свободата на националната държава България", чийто завет Гешев не смятал да предаде.

"Аз направих своя избор - да не мълча и да не прекланям глава пред несправедливостта", казва още той.

Това е първата му открита заявка за пряко участие в политиката, въпреки че през последните 4 години многократно си е позволявал да прави политически коментари за "заговори" на конкретни партии срещу него и прокуратурата, или срещу решения на Народното събрание във връзка със съдебната реформа - поведение, което противоречи на основното правило за деполитизация на прокуратурата, съда и следствието.

Кулминацията на действията му дойде на пресконференцията на 15 май, на която той скъса оставката си - която твърдеше, че написал под натиск - и се обяви за измитане на "политическия боклук" от парламента.

Това даде и основание на Висшия съдебен съвет да го отстрани от длъжност след внезапен "катарзис" на политическата квота, избрана от ГЕРБ, ДПС и "Патриотите" през 2017 г. - същите хора, които бяха доверие на Иван Гешев с голямо мнозинство и които го защитаваха на всяка цена при двете поредни искания за отстраняването му от страна на Янаки Стоилов и Надежда Йорданова.

Интересното е, че самият Гешев твърдеше, че първоначалният натиск за оставката му е дошъл през "намеците, че в името на спокойствието и семейството може би трябва да стана посланик или да участвам в политически проект, може би в ГЕРБ" - което той приел като обида.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024