Като епизод на Black Mirror: Скарлет Йохансон твърди, че OpenAI може да е копирал гласа ѝ без нейно съгласие Снимка: © Getty Images

Историята около новата услуга на OpenAI, която звучи с глас като този на Скарлет Йохансон, се заплита още повече. Актрисата твърди, че е отказала предложение на компанията да озвучи новия чатбот GPT-4o, който чете текст на потребителите. Това обаче може да се е случило въпреки нейното несъгласие.

Миналата седмица компанията OpenAI представи демо версия на нов модел на изкуствен интелект, наречен GPT-4o, с който потребителите на практика могат да разговарят с чатбота. Той чете отговорите на глас и може да реагира на определени неща. Много хора в социалните мрежи обаче забелязаха, че една от опциите за глас звучи точно като този на Йохансон във филма "Her" (Тя).

Актрисата сега обвинява компанията и нейния основател Сам Алтман, че умишлено са копирали гласа ѝ. Адвокатите ѝ настояват OpenAI да разкрие как точно е разработила услугата.

"Когато чух пуснатата демо версия, бях шокирана, разгневена и не можех да повярвам, че г-н Алтман ще разработи глас, който звучи толкова зловещо подобно на моя", пише Йохансон, като посочва, че е отхвълила по-ранно предложение на компанията точно за тази конкретна система.

Правният екип на холивудската звезда е изпратил на технологичното предприятие две писма, в които се иска то да опише подробно процеса, по който е разработила гласовата функция на име "Sky".

Гилдията на актьорите SAG-AFTRA - орган, който представлява артистите в областта на телевизията и филмите, подкрепи Йохансон,

"Благодарим на г-жа Йохансон за това, че се изказа по този въпрос, който е от изключителна важност за всички членове на SAG-AFTRA. Споделяме притесненията ѝ и напълно подкрепяме правото ѝ да има яснота и прозрачност по отношение на използвания глас", заяви говорител на органа.

SAG-AFTRA, който представлява около 160 хил. професионалисти в индустрията, изигра важна роля в осигуряването на споразумения от холивудските студия за по-добро заплащане и защита срещу използването на изкуствен интелект за актьорите. Спорът за правата върху образите и гласовете на актьорите беше една от основните точки по време на протестите на сценаристите и актьорите в Холивуд миналата година. Те настояваха за гаранции именно срещу нерегламентирана употреба на изкуствен интелект.

В понеделник OpenAI заяви, че ще "постави на пауза" въпросния гласов режим, докато въпросът не бъде допълнително изяснен. В публикация в своя блог технологичното предприятие съобщава, че потребителите могат да избират между пет гласа, които чатботът може да ползва. То твърди, че всички гласовете за разработени след "обширен процес, продължил пет месеца", в който са участвали представители на различни области.

Теориите, че компанията може неправомерно да е използвала гласа на Йохансон, се подхранват и от публикация на директора на OpenAI Сам Олтман. В профила си в X в деня на пускането на GPT-4o той написа просто "тя" (her). Мнозина разчетоха това като директна препратка към филма "Her" на режисьора Спайк Джонз. В него Йохансон озвучава операционна система, в която главният герой се влюбва.

"Г-н Олтман дори намекна, че приликата е умишлена, като написа в Туитър една-единствена дума "нея" - препратка към филма, в който озвучавах чат системата Саманта, която създава интимна връзка с човек", пише Йохансон в своя позиция.

Темата продължава да поражда дискусии в социалните мрежи, като в тях се включи и изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск, който е един от критиците на бързото развитие на изкуствения интелект. Мъск написа в профила си в X, че случаят прилича като "епизод от Black Mirror". Бизнесменът визира научнофантастичния сериал на Netflix, чиято основна тема са опасността от технологиите и как те могат да се окажат сериозна заплаха за човечеството.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

България купува 35 електрически мотриси за 642 млн. лв. от "Щадлер" Полша

Подвижният състав ще бъде купен със средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

20:08 - 26.06.2024
Спорт

Станимира Петрова и Любомир Епитропов ще развеят българския трибагреник в Париж

Епитропов ще заеме мястото на плувеца Петър Мицин.

19:43 - 26.06.2024
Живот

Били Айлиш стана третият изпълнител, достигнал 100 милиона месечни слушатели в Spotify

22-годишната певица, двукратна носителка на "Оскар", следва The Weeknd и Тейлър Суифт.

18:26 - 26.06.2024
Важно днес

Орбан пак блокира обща позиция на ЕС срещу Русия

Този път Унгария отказва да осъди забраната на 81 западни медии от Москва

17:48 - 26.06.2024
Важно днес

Братът на Петьо Петров-Еврото е освободен като зам.-шеф на Апелативна прокуратура-София

Предложението за освобождаването му е направено от изпълняващия функциите на ръководител на АП-София Емилия Русинова

17:01 - 26.06.2024