Николай Денков: Президентството отказва диалог с институциите, това може да е доста вредно

Премиерът Николай Денков разкритикува президента Румен Радев за това, че отказва да се включи в обсъждането на общи решения с Министерския съвет и Народното събрание.

"Ако има уважение и внимание може да се използва диалогът между институциите, за да изкристализират правилни решения и решения, които са припознати и могат да бъдат устойчиви във времето. Със съжаление мога да кажа, че до момента има една институция, която не се включва в този процес - това е президентството. Това е разочароващо, и предвид ситуацията, която се развива около нас, това би могло да бъде доста вредно. Затова моят призив към всички институции е да търсим диалога , за да вземаме най-правилните решения", каза той по време на среща с бизнеса, организирана от "Капитал".

Денков направи забележката си в коментар на въпроса за начина на вземане на решения в управляващото мнозинство на фона на практиката за еднолични разпореждания на Бойко Борисов или президентското управление със служебни кабинети.

"Едноличното управление в началото изглежда по-ефективен метод, но с времето показва сериозни дефицити, защото не позволява добре да се обсъдят различни варианти и да се избере подходящ. С Мария Габриел обсъдаме всички вжни въпроси, както за да осигурим политическа подкрепа от всички партии, така и да осигурим приемственост - за да не стане така, че при ново правителство всичко да бъде спряно и да се анонсират нови идеи и амбиции", каза той.

Попитан за смяната на регулаторите, Денков не отговори с конкретни срокове за избор на нови членове в органите с изтекъл мандат, но даде за пример залагането на допълнителни изисквания за прозрачен избор както при новия закон за антикорупционната комисия.

"Не е достатъчно само да променим законите и Конституцията, ключово е кои са хората, които ще влязат в институциите. Всички имаме притеснение този процес да не остане само на хартия. С този тип процедури се опитваме да избегнем досегашните скрити механизми, в които се излъчват хора с други връзки и зависимости, които нямат общо с експертните им задължения, а с ангажименти към онези, които са ги назначили", каза той.

На коментар дали по този начин не се стига до парадоксална ситуация, в която уличеният за корупция по "Магнитски" Делян Пеевски да има решаващ глас за избора на антикорупционните инспектори, Денков отговори, че целта на механизма е никой да не може самостоятелно да одобрява назначенията - така както "никой от ПП няма да си заложи името" при евентуална спорна номинация от името на Пеевски.

Програмата за управлението на кабинета е планирана до края на 2024, ако всичко върви наред, сме готови да продължим, каза още премиерът. Приоритетите на властта са задействането на отдавна отлаганите реформи, интегрирането на България в международни институции - вкл. членство в Шенген, еврозоната и ОИСР, както и модернизация на българската икономика.

Едно от условията за това обаче е наличието на политическа стабилност, без която инвеститорите виждат проблем в работата в България.

"Мисля, че хората са достатъчно грамотни, за да разберат, че успехът може да стане само с подкрепата на партиите, които стоят зад мнозинството. Няма позитивна алтернатива от БСП, Възраждане и ИТН", каза още Денков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024
Технологии

Apple разработва по-тънък iPhone

Очаква се моделът да бъде пуснат до 2025 година

09:55 - 19.05.2024
Спорт

Усик с историческа победа срещу Фюри: Украинецът стана абсолютен световен шампион по бокс

"Украинците удариха здраво", написа Зеленски в Telegram

09:26 - 19.05.2024