Нова възможност за началните учители - STEM/STEAM in Primary School: Mission Possible Снимка: © издателство KLETT

STEM/STEAM обучението навлиза все по-силно в българското образование. Прилагането на STEM дейности в учебния процес обаче все още не е масова практика в училищата, поради няколко основни причини: липса на физически обособени пространства, регламентирано време за прилагането им в учебните програми, нужда от допълнителни обучения на учителите по темата, както и липсата на качествени учебни материали и насоки за прилагането им в часовете.

Следвайки една от основните си философии - да бъде в подкрепа на всяко училище, всеки учител и на всеки ученик в различните предизвикателства, с които се сблъскват в образователния процес, издателство "Клет България" стартира нов проект по програма "Еразъм+ ": STEM/STEAM in Primary School: Mission Possible (S.TEMPO)

Проектът отговаря на нуждата на началните учители да надградят своите професионални умения и успешно да внедрят STEM/STEAM обучение в класните стаи. Чрез него преподавателите ще имат възможността да използват академично валидирани и модерни STEM/STEAM методология и дейности в своята педагогическа практика.

S.TEMPO е не просто проект, а международна мрежа на STEM учители в България, Сърбия и Словения, които работят заедно, обменят опит и знание в сферата и най-важното – успешно прилагат наученото в своята практика.

Сред партньорските организации са преподаватели от Софийския университет "Св. Климент Охридски" – Факултет по науки за образованието и изкуствата, от Белградския университет – Факултет по педагогика, от Люблянския университет – Факултет по педагогика, а също – издатели от трите страни-партньори, както и 45 начални учители.

Какво всъщност е S.TEMPO и каква е ролята на издателство "Клет България" научихме от Бояна Табакова, главният отговорник проектът да бъде реалност.

Бояна Табакова, мениджър на екип „Дигитални проекти”, e част от екипа на издателство „Клет България“ повече от 7 години. Ежедневната ѝ работа включва развитието на различни бизнес и международни проекти, сред които М@турата (Онлайн курс за повишаване знанията и увереността на учениците за ДЗИ по БЕЛ), разработването и имплементирането на STEM софтуерни решения, Professional Foreign Language Preparation of VET Students in Customer Service for Quality Tourism - ProTourism, отново по програма „Еразъм +“ и други. Тя е изследовател, който непрестанно търси и реализира нови модели и инициативи в отговор на нуждите на образователния сектор. Бояна е лицето зад екрана, което не виждаме, отговорно за цялостния облик и функционалност на модерната интерактивна образователна среда за обучение и самоподготовка “iZZI”.

STEM/STEAM in Primary School: Mission Possible е успешна международна колаборация с център, въвеждането на STEM/STEAM обучението в началното образование. Проектът е с продължителност до юни 2025 г., а издателство "Клет България" е главен двигател, или т.нар. координатор – от идеята до превръщането ѝ в реалност.

"Като водеща организация ние създадохме национални и международни партньорства с изключителни професионалисти. Заедно с тях направихме първата крачка за написването на специална методология, която предоставя ясни инструкции за началните учители как стъпка по стъпка да подходят към важната задача да разработват STEM/STEAM дейности в съответствие с националните законодателни рамки, с учебните програми и да ги прилагат сред учениците си, независимо в коя образователна система се намират," споделя Бояна Табакова, мениджър "Дигитални проекти" в издателство "Клет България".

Целта на S.TEMPO е да обхване в цялост темата за прилагането на STEAM в начален етап.

Това е и причината в него да са включени участници от всяка от страните с различните основни роли в образователния процес – университетски преподаватели, издатели, учители. Всеки от тях прилага ценното си професионално знание и опит в различните дейности по проекта.

Представителите на академичните институции са в основата на написването на S.TEMPO методология, издателите подпомагат разрастването на мрежата от начални учители и тяхното обучение за прилагане на методологията, както и за дигитализирането на всички създадени материали.

"Благодарение на международния принос на всеки партньор, знанието и опита на университетските преподаватели, издатели и учители, S.TEMPO отговаря на нуждата от единна методология, алгоритъм за създаване и прилагане на STEM/STEAM активности в клас и възможността за обмен на полезни преподавателски практики между учителите," казва още Табакова.

За да бъде създадена S.TEMPO методологията, издателство "Клет България" заедно с партньорите си, анализира детайлно образователните програми и стандарти за начален етап в страните – партньори. Екипът по проекта имаше не леката задача да проведе редица проучвания за подходящи теми, в които може да се приложи STEAM подходът, както и анкети сред начални учители за нагласите и разбиранията им за STEAM в начален етап и тяхната подготовка за прилагането му.

Началото на международна мрежа от STEAM начални учители

През април тази година в Белград, Сърбия, начални учители от трите страни поставиха началото на първата по рода си международна мрежа от STEAM начални учители. Те преминаха през специално обучение и се запознаха със S.TEMPO методологията, която ще им послужи за основа при самостоятелното написване на STEAM активност и тестването на съдържанието в реална среда.

"По време на срещата представихме на учителите Карта на учебните програми, представяща ясна и актуална картина на потенциалните междупредметни области в началното образование, където може да се планират STEM/STEAM дейности и да бъдат лесно въведени, без да са необходими съществени промени в програмите по съответните предмети. Университетските преподаватели имаха основополагаща роля в представянето на S.TEMPO методологията, както и създадения алгоритъм, описващ стъпка по стъпка проектирането и осъществяването на STEAM дейности и прилагането им в учебния процес," допълва още Табакова.

Бояна Табакова уточни и какво всъщност е нивото на STEМ дейностите от 1. до 4. клас в България и как S.TEMPO отговаря на нуждата на началните преподаватели:

"STEM/STEAM e ново - старо понятие в образованието. От една страна, метадисциплината има своята история в различните образователни системи и институции както в България, така и в други страни, но от друга – тя е нова в разбирането и прилагането масово във всяко едно училище, част от образователните системи на трите страни. Това е причината трудно да се говори за ниво, тъй като в много училища няма практика за включване на STEM/STEAM дейности в учебния процес."

Работата по проекта ще продължи до юни 2025 г., когато ще бъде организирана финална конференция. Издателство "Клет България" ще продължи разпространяването на информация и активното комуникиране с членовете на международната мрежа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Фондация "Даная" осъди директора на "Пирогов" и чака отговори на 23 въпроса

Валентин Димитров отказа данни за скандалното заседание на Медицинския съвет, където се чуха заплахи

14:47 - 18.06.2024
Зелен булевард

Coldplay ще издава винилови плочи от пластмасови бутилки. Какво е екосъобразна музика

Британската рок група Coldplay ще се опита да направи най-екологичния албум, правен някога

14:40 - 18.06.2024
Важно днес

Борисов е отказал да се срещне с Николай Марков от "Величие"

Само ДПС и ИТН се отзоваха на поканата на ГЕРБ за преговори

14:28 - 18.06.2024
Важно днес

Отстраненият прокурор от „Осемте джуджета“ е поискал да се върне на работа

Дилян Деянов вече не е обвиняем. Прокуратурата твърди, че разследването продължава

12:31 - 18.06.2024