Руски офицер е ликвидиран след проследяване на маршрутите му в Strava

Зам.-началникът на мобилизационния отдел на руската армия в Краснодар е убит по време на сутрешен джогинг на 10 юли.

Станислав Ржицкий е намерен мъртъв с четири огнестрелни рани в гърдите и гърба.

Украинското разузнаване твърди, че Ржицкий е бивш командир на подводницата "Краснодар", една от шестте подводници на Черноморския флот на Русия от проекта "Варшавянка", които могат да носят до 4 крилати ракети тип "Калибър".

Оказва се, че 42-годишният Ржицкий е станал лесна мишена на нападателя си заради своето хоби - бягането и колоезденето.

Руският офицер е имал публично достъпен профил в Strava - една от най-популярните платформи за любителите на спорта, които могат да проследяват маршрутите си на открито и да проверяват темпото, сърдечния ритъм, скоростта, денивелацията, изгорените калории и други показатели.

Всекидневно Ржицкий е споделял улиците и парковете, в които тича или кара колело.

Интересното е, че на 4 юли е получил иронични "поздравления" за вечерната си разходка с велосипед от профил на име "Кирило Буданов" - настоящият ръководител на украинското военно разузнаване.

Не е ясно дали човекът, който е направил профила, наистина е Буданов, но снимката му в Strava също е избрана неслучайно - на изображението се вижда кучето Патрон, талисманът на украинските военни сапьори.

Станислав Ржицкий е убит в алея край спортния комплекс "Олимп" в Краснодар - място, което съвпада с един от по-ранните му маршрути за сутрешен джогинг, доколкото се вижда в Strava.

Името му е вписано в украинската база данни "Миротворец" като "военен престъпник". Твърди се, че неговата подводница "Краснодар" е участвала в обстрела на украинския град Виница през юли 2022 г. Вследствие на атаката са загинали 27 души.

Все още не е ясно кой стои зад атентата срещу него. Управлението за стратегически комуникации (СтратКом) на администрацията на Украинската армия лансира версия, според която Ржицкий може да е станал жертва на вътрешно отмъщение.

"Според информация на украинското разузнаване, руският командир е нанесъл ракетни удари, по-конкретно по Виница. Но по-късно той е стигнал до извода, че обстрелът с голям риск за цивилните е неефективен. Очевидно той е бил ликвидиран от своите за това, че е отказал да изпълнява бойни заповеди на командването по отношение на ракетни атаки срещу мирни украински градове", се казва в съобщение на СтратКом.

Бащата на Станислав Ржицкий твърди пред проруския Telegram-канaл Baza, че синът му е подал рапорт за напускане на Въоръжените сили още през декември 2021 г. (три месеца преди инвазията в Украйна) и че оттогава не е излизал в морето за бойни действия, въпреки че се е намирал в Севастопол на полуостров Крим, където се намира и базата на Черноморския флот.

Едва през август 2022 г. той е уволнен от армията, а няколко месеца по-късно си намира работа в администрацията на Краснодар. До деня на смъртта си той е изпълнявал правомощията на заместник-началник на градския отдел по мобилизационна работа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

България купува 35 електрически мотриси за 642 млн. лв. от "Щадлер" Полша

Подвижният състав ще бъде купен със средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

20:08 - 26.06.2024
Спорт

Станимира Петрова и Любомир Епитропов ще развеят българския трибагреник в Париж

Епитропов ще заеме мястото на плувеца Петър Мицин.

19:43 - 26.06.2024
Живот

Били Айлиш стана третият изпълнител, достигнал 100 милиона месечни слушатели в Spotify

22-годишната певица, двукратна носителка на "Оскар", следва The Weeknd и Тейлър Суифт.

18:26 - 26.06.2024
Важно днес

Орбан пак блокира обща позиция на ЕС срещу Русия

Този път Унгария отказва да осъди забраната на 81 западни медии от Москва

17:48 - 26.06.2024
Важно днес

Братът на Петьо Петров-Еврото е освободен като зам.-шеф на Апелативна прокуратура-София

Предложението за освобождаването му е направено от изпълняващия функциите на ръководител на АП-София Емилия Русинова

17:01 - 26.06.2024