САЩ изтеглят най-големия самолетоносач след мисия в източната част на Средиземно море Снимка: © Getty Images

Военноморските сили на САЩ връщат обратно на американска територия най-големия военен кораб в света, изпратен в източната част на Средиземно море след нападението на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври.

Това се налага заради необходимо „преразглеждане на изискванията към глобалните сили“, се казва в изявление на Шести американски флот, цитирано от CNN.

Самолетоносачът USS Gerald R. Ford, описан от говорител на Военноморските сили като "най-адаптивната и смъртоносна бойна платформа в света", е въведен в експлоатация през 2017 г. Той е и най-новият самолетоносач на ВМС на САЩ.

100 000-тонният военен кораб, с контингент от изтребители F/A-18 Super Hornet на борда, пристигна край бреговете на Израел в дните след атаката срещу държавата, осъществена от обявената от САЩ и ЕС за терористична организация „Хамас“. При нападението бяха убити повече от 1200 цивилни, а други 240 бяха взети за заложници.

Преместването е разпоредено, за да може самолетоносачът да допринесе за "регионалното възпиране и отбранителната позиция" на САЩ.

След отплаването на USS Gerald R. Ford, USS Eisenhower остава единственият американски самолетоносач в региона на фона на увеличаващите се нападения на хутите срещу търговското корабоплаване в Червено море.

Първоначално йеменските бунтовници се насочиха към кораби, свързани с Израел - заради войната ѝ с "Хамас", но след това зачестиха атаките срещу кораби без ясни връзки.

Хутите заплашват, че могат да отвличат плавателни съдове на всеки 12 часа, докато не бъде прекратена офанзивата на Израел в Ивицата Газа.

Това принуди някои от най-големите световни петролни и транспортни компании да преустановят транзита по море в района.

В отговор на зачестилите нападения САЩ обявиха, че започват операция за защита на корабите в Червено море.

От Шести американски флот заявиха, че дори и след отплаването на USS Gerald R. Ford, ВМС на САЩ запазват "широки възможности както в Средиземно море, така и в целия Близък изток".

Освен това САЩ са започнали операция "Пазител на просперитета" - морска коалиция, насочена към укрепване на сигурността в южната част на Червено море.

"Сътрудничим си със съюзниците и партньорите, за да укрепим морската сигурност в региона. Министерството на отбраната ще продължи да използва колективните си сили в региона, за да възпре всеки държавен или недържавен фактор от ескалиране на кризата отвъд Газа", се казва още в изявлението на флота.


Още един отвлечен кораб край бреговете на Сомалия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024