YouТube сериалът, който раздели опозицията на Путин в изгнание Снимка: © Screenshot "Предатели"/ YouTube

Минисериал за 90-те години и причините довели до авторитарното управление на Русия предизвика остър спор сред противниците на Путин в изгнание.

В основата на конфликта е документален филм на екипа на критика на Кремъл Алексей Навални, който загина в руски затвор. Минисериалът на един от най-близките сътрудници на Навални - Мария Певчих разказва за събитията след падането на Съветския съюз и довели Владимир Путин на власт. "Предатели" е публикуван в три части в YouTube.

Поредицата обаче не се посреща единодушно от критиците на Путин.

Минисериалът разгневи Михаил Ходорковски, пише германското издание "Шпигел". Бившият олигарх, които също прекарва години в руски затвор, се приема от немалко опозиционери като символ на надежда срещу режима в Кремъл.

Сериалът се фокусира върху първите години в Русия след разпадането на Съветския съюз през 1991 г.: от Борис Елцин и неговите приватизационни реформи до първите руски олигарси като Роман Абрамович, Борис Березовски и други.

Певчих обвинява тях и други участници в процеса по приватизация, че са забогатели за сметка на руското население. Тогава акции на държавни предприятия се продават на търгове. Процесът създава малък елитен кръг от супербогати олигарси с голямо политическо влияние. Те успяват умело да увеличат дяловете си в предприятията.

По-късно, в края на 90-те, именно те проправят пътя на Владимир Путин към президентството – всичко това само за да запазят богатството си, твърди Певчих в краткия документален сериал.

По нейните думи олигарсите и Борис Елцин носят вината за авторитарния режим, който се установява в Русия. Това обяснява и провокативното заглавие на серията: „Предателите“ – термин, с който в Русия традиционно се стигматизират политическите противници.

Това не се харесва на всички. Още след публикуването на първия епизод, Певчих получава множество критики. Обвиненията варират от непълнота, съмнения относно източниците до популизъм и пропаганда.

Бившият олигарх и опозиционен политик Михаил Ходорковски критикува съратничката на Навални, че е раздавала присъди, без да говори със свидетели на събитията.

Хора, които мислят, че могат да раздават присъди, без да изслушат другата страна, не трябва изобщо да съдят", казва Ходорковски и допълва, че ще направи "всичко възможно, за да им попречи да получат тази възможност,“ казва той в YouTube видео в отговор на серията на Певчих.

Под „тази възможност“ Ходорковски има предвид евентуалната политическа кариера на сътрудниците на Навални в Русия след Путин, отбелязва "Шпигел".

През 90-те бившият олигарх е сред кръга на възползвалите се от приватизацията и не е представен в добра светлина в минисериала.

Преди да се превърне в един от най-отявлените критици на Путин, Ходорковски е сред най-заможните хора в Русия. Самият той развива собствени политически амбиции и започва да финансира партии. След идването на Владимир Путин на власт, Ходорковски критикува корупцията в Русия, а впоследствие прекарва десет години като политически затворник.

През 2003 година, когато е арестуван, състоянието му се оценява на над 15 млрд. долара, което го превръща и в най-богатият човек в Русия по това време.

През декември 2013 г. Путин издава указ за помилване и Ходорковски е освободен. Веднага след това той напуска Русия. Живее последователно в Германия, Швейцария, Великобритания, където и в момента пребивава и е един от най-известните критици на Путин.

Самият Ходорковски романтизира периода след разпадането на Съветския съюз и според него, хората през тези години празнуват новопридобитата си свобода, отбелязва "Шпигел".

Взаимоотношенията между него и антикорупционната фондация на Навални са обтегнати отдавна, но „Предателите“ допълнително влошава тези отношения, отбелязва "Шпигел".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

МВР даде брифинг, но без отговори как издирваният Брендо е влязъл в България

МВР само знае, че Брендо е преминал официално границата за последен път през 2013 г.

18:06 - 27.06.2024
Важно днес

Андрей Гюров: Решението на антикорупционната комисия е незаконосъобразно

Кирил Петков видя "отстрелване" на потенциални служебни премиери

15:14 - 27.06.2024
Важно днес

Главчев: Има сигнал за заплаха срещу няколко фигури. Сред тях може да има и партийни лидери

Главчев иска редовен кабинет, съставен с първия проучвателен мандат на ГЕРБ

14:18 - 27.06.2024