Божанов: По-лошото от съществуването на фалшива новина е това, че Facebook ни я препоръчва Снимка: © Нова ТВ

"По-лошо от това, че една фалшива новина съществува, е това, че Facebook ни я препоръчва". Това заяви министърът на електронното управление Божидар Божанов пред Нова телевизия в разговор, посветен на дезинформацията в социалните мрежи, зачестилите хакерски атаки срещу български институции и бързината на реакция за предотвратяване на тези атаки.

„Най-абсурдното, което съм видял, е, че Владимир Путин бил умрял през 2018 г. и сега го играят двойници. Най-лошото е, че Facebook ми го препоръча. Попитах Facebook защо са ми препоръчали тази новина. Оттам нямат обяснение за това”, разказа Божанов.

„От Facebook следят не само какво четем в техния сайт, а и въввсички други сайтове, които имат техен пиксел. С GDPR от социалната мрежа трябваше да въведат опция да изключиш това следене. Но не съм сигурен дали го спазват. Реално създават профил на всеки. Как обаче този профил се отразява в препоръките на новините - това е едно от нещата, за които искам активен разговор с тях. Затова бях и в Европейската комисия. Искам да видим как работи този алгоритъм, какво взима като входни данни и как ги обработва, за да препоръча едно или друго съдържание”, обясни министърът.

Социалната мрежа има частичен отговор, който не удовлетворява нашето министерство, стана ясно от думите му.

„Актът за цифровите услуги е регламент на ЕС, който се подготвя и се надяваме да бъде приет скоро. Той ще даде на ЕК възможност да получава такава информация под шапката на т.нар. „риск за обществата”, каза Божанов по повод плановете за следващи стъпки на европейско ниво в битката с дезинформацията.

Според министъра на електронното управление дълготраен ефект може да бъде постигнат само с обща европейска регулация.

Министерството на образованието, Агенцията за бежанците и КЕВР също са били мишени на хакерски атаки в последните месеци. Тези институции обаче са извършили бързо необходимите действия, за да предотвратят кибератаките и благодарение на това щети не са били големи. Не такъв обаче е случаят с хакерската атака на „Български пощи“, обяви още Божидар Божанов.

„В „Български пощи” реакцията е била много по-бавна спрямо реакцията в другите институции, които изключват мрежата и включват бекъпите след няколко минути до час”, каза министърът.

По думите му постоянно има подобни опити към различни институции. Целта на тези атаки е „всичко, което успее да докопа атакуващият“ – като основно цел е да бъде спряна работата на съответната организация и да бъдат извадени данни, които са от интерес.

При атаките срещу сайтовете на Агенцията за бежанците и КЕВР щетите са минимални и поправени. От Министерството на образованието пък съобщиха, че са успели да предотвратят хакерска атака в нощта преди първата задължителна матура по български език и литература.

В ефира на „Нова телевизия“ Божанов коментира и трудния старт на издаването на електронните направления – работата на общопрактикуващите лекари, медицински центрове и лаборатории бе блокирана в продължение на няколко дни.

„От 1 юни се въведоха електронните направления и електронните прегледи в националната здравно информационна система. Тя е само едно ядро. Болничните и лекарските софтуери, които се разпространяват от частни компании на свободния пазар, се свързват с ядрото. Единият от тези софтуери е имал проблеми с интеграцията към ядрото. Вече са отстранени тези проблеми”, каза Божанов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Артисти искат оставката на директора на фонд "Култура" заради дело срещу творческа организация

Над 80 твори настояват за оставката на Сава Драгунчев от поста на директор на НФК

17:55 - 04.12.2023
Важно днес

Илхан Кючюк участва в протест срещу австрийското вето за Шенген във Виена

Български и румънски евродепутати с демонстрация пред министерството на външните работи

16:51 - 04.12.2023
Живот

Сюзан Сарандън се извини за изказване, насочено към евреите в САЩ

77-годишната актриса е известна с активизма си за прогресивни и леви каузи. Тя беше против войната в Ирак, критик е на Тръмп

16:41 - 04.12.2023
Важно днес

Делото срещу Иван Портних за Варненското езеро влиза в съда

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години

16:19 - 04.12.2023
Живот

Термин на Gen Z поколението стана думата на 2023 г. след нашумяло видео с Том Холанд

Думата на 2023 г. на Оксфордския речник идва от младежките среди в TikTok

15:45 - 04.12.2023
Европейски дневници

50% от фактурите се плащат твърде късно - ако изобщо се платят. ЕС иска срокът да е 30 дни

Нова регулация ще въведе по-сериозен контрол на забавените плащания

15:20 - 04.12.2023
Важно днес

МОН ще проверява функционалната грамотност с нови входни нива в някои класове

МОН предприема извънредни мерки заради лошите резултати на учениците

14:26 - 04.12.2023
Важно днес

Отвличане и убийство на 14-годишно момиче разтърси Северна Македония

Извършителят е избягал през Сърбия в България

13:03 - 04.12.2023