Снимка: © Нова ТВ

"По-лошо от това, че една фалшива новина съществува, е това, че Facebook ни я препоръчва". Това заяви министърът на електронното управление Божидар Божанов пред Нова телевизия в разговор, посветен на дезинформацията в социалните мрежи, зачестилите хакерски атаки срещу български институции и бързината на реакция за предотвратяване на тези атаки.

„Най-абсурдното, което съм видял, е, че Владимир Путин бил умрял през 2018 г. и сега го играят двойници. Най-лошото е, че Facebook ми го препоръча. Попитах Facebook защо са ми препоръчали тази новина. Оттам нямат обяснение за това”, разказа Божанов.

„От Facebook следят не само какво четем в техния сайт, а и въввсички други сайтове, които имат техен пиксел. С GDPR от социалната мрежа трябваше да въведат опция да изключиш това следене. Но не съм сигурен дали го спазват. Реално създават профил на всеки. Как обаче този профил се отразява в препоръките на новините - това е едно от нещата, за които искам активен разговор с тях. Затова бях и в Европейската комисия. Искам да видим как работи този алгоритъм, какво взима като входни данни и как ги обработва, за да препоръча едно или друго съдържание”, обясни министърът.

Социалната мрежа има частичен отговор, който не удовлетворява нашето министерство, стана ясно от думите му.

„Актът за цифровите услуги е регламент на ЕС, който се подготвя и се надяваме да бъде приет скоро. Той ще даде на ЕК възможност да получава такава информация под шапката на т.нар. „риск за обществата”, каза Божанов по повод плановете за следващи стъпки на европейско ниво в битката с дезинформацията.

Според министъра на електронното управление дълготраен ефект може да бъде постигнат само с обща европейска регулация.

Министерството на образованието, Агенцията за бежанците и КЕВР също са били мишени на хакерски атаки в последните месеци. Тези институции обаче са извършили бързо необходимите действия, за да предотвратят кибератаките и благодарение на това щети не са били големи. Не такъв обаче е случаят с хакерската атака на „Български пощи“, обяви още Божидар Божанов.

„В „Български пощи” реакцията е била много по-бавна спрямо реакцията в другите институции, които изключват мрежата и включват бекъпите след няколко минути до час”, каза министърът.

По думите му постоянно има подобни опити към различни институции. Целта на тези атаки е „всичко, което успее да докопа атакуващият“ – като основно цел е да бъде спряна работата на съответната организация и да бъдат извадени данни, които са от интерес.

При атаките срещу сайтовете на Агенцията за бежанците и КЕВР щетите са минимални и поправени. От Министерството на образованието пък съобщиха, че са успели да предотвратят хакерска атака в нощта преди първата задължителна матура по български език и литература.

В ефира на „Нова телевизия“ Божанов коментира и трудния старт на издаването на електронните направления – работата на общопрактикуващите лекари, медицински центрове и лаборатории бе блокирана в продължение на няколко дни.

„От 1 юни се въведоха електронните направления и електронните прегледи в националната здравно информационна система. Тя е само едно ядро. Болничните и лекарските софтуери, които се разпространяват от частни компании на свободния пазар, се свързват с ядрото. Единият от тези софтуери е имал проблеми с интеграцията към ядрото. Вече са отстранени тези проблеми”, каза Божанов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Река Искрецка се върна, започва възстановяване на водоподаването

Причината за изчезването вероятно е слабо земетресение

Служебният кабинет решава дали да приеме американската оферта за газ

До 17ч. правителството трябва да даде отговор на американската компания

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването