МОН: Предотвратихме хакерска атака преди първата задължителна матура Снимка: © Getty Images

Министерството на образованието съобщи, че е предотвратило хакерска атака в нощта преди първата задължителна матура по български език и литература, на която се явиха зрелостниците на 18 май. От МОН не уточняват вида на кибератаката, но посочват, че са спрели достъпа от чужбина до сървърите, за да я избегнат.

Министерството съобщи за предотвратената хакерска атака малко след началото на втората задължителна матура – по профилиращ предмет. На нея днес се явяват над 45 хиляди ученици, а в просветното министерство от два възможни варианта бе изтеглен Вариант 1, по който зрелостниците работят.

За първи път тази година втората матура не е по предмет по избор, а по профилиращ предмет, изучаван в 11 и 12 клас. Към втората матура тази година са добавени пет нови предмета - това са изобразително изкуство, музика, предприемачество, информатика и информационни технологии.

Зрелостниците за пръв път имат възможност да се явят и на матура по рядък език, ако са го изучавали като профилиращ предмет в училище. Към чуждите езици като английски, немски, испански и други, по които и досега имаше държавни зрелостни изпити (ДЗИ), се добавят японски, китайски, корейски, иврит и др.

Предметите, включени в изпита днес са 18, но изпитите са 27, защото езиците са полагат на различни нива в зависимост от това как са изучавани. По традиция най-много ученици се явяват на матура по английски език – над 12 хиляди, следван от предмета „биология и здравно образование“ и „география и икономика“.

Учениците от професионалните гимназии също полагат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация в теоретичната му част в днешния ден. За тях беше изтеглена тема 7 от 18 възможни.

Резултатите от днешната матура ще са ясни до 8 юни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024
Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024