Душана Здравкова припомни случай от 2008 г. в ГЕРБ, който прилича на скандала "Корал"

Казусът с евентуалното внасяне на фалшиви документи за отписването на Кирил Петков от сдружението "Да запазим Корал" преди назначаването му за служебен министър през 2021 г. се оказва огледален на друг скандал от 2008 г.

Припомня го Душана Здравкова - един от основателите на ГЕРБ, депутат и евродепутат от партията. Тя е и човекът, предложил името ГЕРБ, а години по-късно скъсва отношения с партията.

"Понеже видях и гневна реакция на Бойко Борисов и седящата до него Йорданка Фандъкова, се сетих за следното: На Общо събрание на Сдружение "Граждани за европейско развитие на България" през 2008 г. беше изготвен протокол с решение за смяната ми като председател на сдружението и същото беше внесено в съда. Протоколът следваше да бъде подписан от мен като председателстваща събранието, което не съм направила, тъй като го напуснах поради нарушаване на закона. На копието от молбата до съда стоеше "Вярно с оригинала" и инициали ЦЦ," пише Здравкова.

Сегашната партия ГЕРБ е основана в края на 2006 г. като продължение на сформираното по-рано гражданско сдружение "Граждани за европейско развитие на България". Тогава Бойко Борисов посочва Здравкова за председател на сдружението, а нейни заместници стават тогавашният зам.-кмет на София Цветан Цветанов и Красимир Велчев. Тримата управляват сдружението до общото събрание през април 2008 година, когато без обяснения Здравкова е изключена.

Вписването за смяната на Здравкова е допуснато от съда, а жалбата ѝ срещу незаконосъобразното действие е оставена без разглеждане.

"Странно, но датата на произнасяне на съда беше ден, след като ГЕРБ спечелиха парламентарните избори (през 2009 г. - б.р.). Изпратих и сигнал до прокуратурата, но тя, за разлика от днешните събития, не предприе нищо! Едното лице с инициали ЦЦ стана председател на Народното събрание - храма на законността, а другото - разсипа много хора в личен и професионален план с всевъзможни мръсотии, родени от болни амбиции на слуга", спомня си Здравкова.

Председателят на парламента с тези инициали е Цецка Цачева. Другият човек, който отговаря на описанието на Здравкова, е Цветан Цветанов - той дълго време беше дясна ръка на Борисов и беше председател на партия ГЕРБ, когато законът още не позволяваше действащ кмет да е начело на политическа формация. По това време Борисов беше кмет на София.

След разразил се скандал, че се сдобил с апартамент, от компанията "Артекс" на цени под пазарните, Цветанов напусна парламента, а два месеца по-късно подаде оставка от всички ръководни постове в партията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024